Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea, printre refugiați: ”Este greu de descris în cuvinte!”

Gabriela Firea, printre refugiați: ”Este greu de descris în cuvinte!”

Gabriela Firea a ajuns în mijlocul refugiaților: ”Este cumplit să ajungi fără voia ta printre străini, să nu înțelegi exact ce ți se spune și să nu știi ce vei face în continuare”.

Gabriela Firea, printre refugiați: ”Este greu de descris în cuvinte!”
de Laura Dinu    |    03 Mar 2022   •   15:11

”Suferința, teama și îngrijorarea se citesc în ochii copiilor, mamelor și bunicilor ucraineni care au fugit din calea bombelor. Este cumplit!

Am ajuns, ieri după-amiază, la Tulcea. La Colegiul Economic „Delta Dunării” sunt deja cazate peste 60 de persoane care nu au unde să meargă. Printre aceste persoane sunt 40 copii, cel mai mic fiind un băiețel de doar 3 luni. Ce o fi în sufletele acestor copii de 3 - 4 anișori văzând atâta suferință în jurul lor?

 Am stat de vorbă cu mamele care și-au luat copiii în brațe și au fugit lăsând în urmă soți și rude. Poveștile sunt impresionante. Cel mai mult m-a tulburat, însă, situația copiilor care au ajuns singuri în România, doar cu un document scris din partea părinților rămași să lupte, unii dintre ei.

Este cumplit să ajungi fără voia ta printre străini, să nu înțelegi exact ce ți se spune și să nu știi ce vei face în continuare. Din fericire, la Tulcea există vorbitori de limbă ucraineană și rusă care fac lucrurile mai ușoare. Le mulțumesc din suflet pentru implicarea lor permanentă.

Toate mamele sunt recunoscătoare pentru căldura cu care au fost primite și pentru ajutorul nemijlocit. Cu ochii în lacrimi, spun încontinuu „mulțumesc”. Este primul cuvânt românesc pe care l-au învățat. Mi-a rămas, însă, în minte una ce ne-a spus una dintre mame: „Vă mulțumim pentru tot ajutorul. Nu știu dacă și noi am fi făcut la fel!”. Eu sunt convinsă că ar fi fost la fel.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Majoritatea persoanelor cazate la liceul din Tulcea nu-și doresc să rămână în România, ci să ajungă la rudele lor din Polonia sau din alte țări europene. Nu pot pleca încă pentru că le lipsesc documente de călătorie valabile. Copiii, în special, au intrat în țara noastră fără pașapoarte biometrice sau doar cu un certificat de naștere. Am stabilit deja cu președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, cu Elena Tudor, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, dar și cu ceilalți responsabili că vom căuta soluții rapide. Suntem în legătură cu Ministerul Afacerilor Externe și cu reprezentanții Ambasadelor Ucrainei și Poloniei.

Nu ne-am dus la Tulcea cu mâna goală. Am primit ajutoare din partea unor oameni cu suflet mare. Jucării, haine, produse de igienă sau dulciuri pentru acești copii. Am reușit să mai smulgem câte un zâmbet de la ei.

Pe seară, am ajuns și în localitatea Isaccea. Este primul punct în care ajung refugiații ucraineni. Voi reveni într-o altă postare cu detalii din punctul vamal. Este greu de descris în cuvinte!”, scrie Gabriela Firea pe o rețea socială. 

?? Suferința, teama și îngrijorarea se citesc în ochii copiilor, mamelor și bunicilor ucraineni care au fugit din calea...

Publicată de Gabriela Firea pe Joi, 3 martie 2022

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea PSD
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close