Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea: "Domnule prim-ministru, redeschideţi de urgenţă spitalul Foişor. Abuzul extrem de grav trebuie să ia sfârşit!"

Gabriela Firea: "Domnule prim-ministru, redeschideţi de urgenţă spitalul Foişor. Abuzul extrem de grav trebuie să ia sfârşit!"

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a cerut, miercuri, în plenul Senatului, redeschiderea, "de urgenţă", a spitalului Foişor, la o lună după scandalul evacuării a peste 100 de pacienţi, noaptea.

Gabriela Firea: "Domnule prim-ministru, redeschideţi de urgenţă spitalul Foişor. Abuzul extrem de grav trebuie să ia sfârşit!"
de Georgiana Adam    |    12 Mai 2021   •   16:31

Firea, senator PSD, a reamintit declarația făcută la acel moment de vicepremierul  Dan Barna, după ce presa a relatat scenele înfiorătoare, cu bolnavi scoși din spital noaptea, în stradă, fără ca aceștia şi aparținătorii să fie anunțați în prealabil.

"Declarația vicepremierului Barna, făcută atunci, este antologică, pentru că arată ce înseamnă viața oamenilor pentru actualul guvern. 

 'Guvernanții nu au avut de unde învăța până acum buna practică a evacuării din spitale', spunea Dan Barna.

La aceasta se adaugă lipsa crasă de profesionalism a tuturor celor care au luat decizia de a transforma acest spital într-unul exclusiv COVID.

La o lună apar datele care arată că această decizie a fost nefundamentată, neprofesionistă și inumană. La momentul evacuării, structura aprobată de DSP stabilea 20 de paturi la ATI şi 90 de paturi pe secții, adică maxim 110 pacienți, în condițiile în care spitalul Foișor, pe care l-am inaugurat în 2018, are 217 paturi şi este unul dintre cele mai moderne din Europa. 

Gabriela Firea: Domnule prim-ministru, redeschideți spitalul Foișor pentru cei 850 de pacienți care așteaptă să fie operați!

Într-o lună, la Foișor au fost internați 38 de pacienți COVID.

În data de 4 mai, DSP aprobă o nouă structură pentru spitalul Foișor, cu doar 5 paturi ATI. A fost nevoie de o lună pentru ca experții DSP să se convingă că instalația de oxigen, perfect adaptată nevoilor unui spital de ortopedie, nu putea face față nevoilor unui spital COVID, pentru care principalul remediu este oxigenul, aspect comunicat de managementul spitalului, dar neluat în seamă de Ministerul Sănătății. În 10 mai, la Foișor erau 5 pacienți COVID internați.: 4 la ATI şi 1 pe secție.

850 pacienți au operanții programate la Foișor. 37 au trecut deja de protocolul pre-operator.

Abuzul extrem de grav trebuie să înceteze imediat. Domnule prim-ministru, doamnă ministru, trebuie să dispuneți redeschiderea, de urgență, a spitalului Foișor pentru pacienți non COVID şi pentru reluarea activităților normale", a cerut Gabriela Firea în plenul Senatului.

Scene de groază, noaptea, la Spitalul Foișor, în timpul evacuării din data de 9 aprilie

Spitalul de ortopedie Foișor din București a fost evacuat de urgenta în noaptea de 9 aprilie. Zeci de pacienți, unii dintre ei recent operați, au fost nevoiți să îşi cheme rudele să îi ia acasă.

Cei mai mulți dintre ei nu erau din Capitală. 

Ei au fost evacuați din spital pentru că unitatea a fost transformată în regim de urgență în spital pentru pacienții COVID. Însă mulți din pacienții evacuați suferiseră intervenții chirurgicale în urmă cu puţine ore.

Aparținătorii pacienților au fost nevoiți să vină de urgență, din zone îndepărtate ale țării, pentru a-și lua rudele bolnave acasă.

"Astăzi în jurul orei 18:00 ne-au anunțat. M-a sunat mama că trebuie să venim să o luăm de la spital că se evacuează spitalul, că se va face din seara asta spital COVID-19", a explicat ruda unui pacient.

"Astăzi a fost scoasă de la Terapie Intensivă și acum trebuie să o luăm acasă"

Fiica unei paciente a povestit momentele de groază prin care a fost obligată să treacă.

"Mama a suferit o operație la genunchi, o intervenție chirurgicală care necesită recuperare. I s-a spus că trebuie să țină legătura cu medicul.

Şi mă întreb, medicul unde o să o vadă în continuare, dacă este proaspăt operată?

Astăzi a fost scoasă de la Terapie Intensivă, a fost trecută astăzi pe salon și acum trebuie să o luăm acasă.

Ne rugăm la Dumnezeu să fie bine și să nu sufere complicații. Sunt revoltată pentru că nu mi se pare normal să te anunțe de pe oră pe alta, că trebuie să vii să o iei acasă. Sunt încă sub șoc. Nu credeam că o să trăiesc așa ceva", a spus fiica unei paciente pentru Antena 3.

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea Spitalul Foişor
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close