Antena 3 CNN Politică Geoană: OUG privind referendumul e neconstituţională. O vom ataca la CCR

Geoană: OUG privind referendumul e neconstituţională. O vom ataca la CCR

Geoană: OUG privind referendumul e neconstituţională. O vom ataca la CCR
Sursa foto: Mircea Geoanã
01 Oct 2009   •   10:49

Liderul PSD, Mircea Geoană s-a alăturat joi corului de voci politici care au atacat legalitatea OUG prin care Parlamentul e obligat să se pronunţe în 20 de zile pe tema referendumului. Dacă omologul său liberal, Crin Antonescu a calificat-o drept aiuritoare, Geoană a acuzat caracterul neconstituţional al acestui act normativ şi a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.
"Este în mod evident neconstituţională şi din păcate, încă o dată, premierul Boc e un instrument electoral în mâna domnului Băsescu. Este o manieră complet inacceptabilă de a modifica fondul legislaţiei româneşti cu privire la referendum şi la modificarea Constituţiei", a susţinut Geoană.
Geoană a menţionat că miniştrii PSD au avizat negativ această ordonanţă. "Au fost în mod clar, stenograma şedinţei Guvernului arată opoziţia miniştrilor PSD faţă de acest gest de campanie electorală pe care premierul Boc l-a executat la ordinul domnului Băsescu. De aceea avem libertatea să apelăm la instituţiile statului român, pentru ca ordinea constituţională să fie restabilită", a arătat Mircea Geoană.
În opinia liderului PSD, s-a obişnuit "ca domnul Băsescu să nu aibă nimic sfânt, iar Constituţia să fie doar un moft în calea campaniei sale electorale".
"Nu mă surprinde nimic. Noi vom încerca să încurajăm ca Avocatul Poporului să se pronunţe cu privire la acest lucru, iar din punct de vedere al procedurii adoptate, ca preşedinte al Senatului, voi face o sesizare către Curtea Constituţională", a subliniat Mircea Geoană.
Guvernul a modificat, cu avizul negativ al MAI, legislaţia în vigoare, stabilind ca Parlamentul să fie obligat în 20 zile să răspundă favorabil solicitării preşedintelui de organizare a unui referendum, în caz contrar şeful statului având dreptul să emită decretul pentru referendum.
Ordonanţa stabileşte totodată ca votul la referendumul privind parlamentul unicameral să poată să fie exercitat în secţiile amenajate pentru alegeri prezidenţiale, cu ştampile separate şi liste suplimentare.
Proaspătul demis ministru al Administraţiei şi Internelor (MAI), Dan Nica a invocat patru acte normative care interzic modificarea unei legi organice printr-o ordonanţă de urgenţă şi fără avizul MAI, reprezentanţii Secretariatului General al Guvernului precizând însă că avizul acestui minister este doar consultativ.
Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close