Antena 3 CNN Politică Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, demis în urma scandalului Loganurilor

Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, demis în urma scandalului Loganurilor

Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, demis în urma scandalului Loganurilor
17 Oct 2008   •   10:25

Chestorul Gheorghe Popa, şeful instituţiei, a fost demis joi seară de Premier la cererea ministrului de Interne Cristian David. Motivul este legat direct de scandalul achiziţionării de maşini pentru dotarea poliţiei. Astfel, s-au cumpărat mai multe autoturisme Logan de patrulare fiecare la câte 60.000 de euro, şi un laborator criminalistic mobil ce depăşeşte o jumătate de milion de euro. Interimar in locul lui Ghoerghe Popa a fost desemnat adjunctul său, comisarul şef Gheorghi Plai.
Ministrul de interne îi reproşează chestorului Gheorghe Popa felul în care a gestionat programul de achiziţie a autospecialelor de poliţie. Într-un comunicat, Cristian David afirmă categoric că, atât timp cât va conduce ministerul, programul respectiv nu se va derula şi a cerut suspendarea acestuia. ?Separat de elementele de legalitate, asupra cărora se vor pronunţa instituţiile abilitate, derularea acestui program este o chestiune de oportunitate şi raţionalitate în cheltuirea judicioasă a banilor publici, în condiţiile în care programele de înzestrare trebuie să fie caracterizate prin transparenţă şi eficienţă?, a declarat Cristian David.
Chestorul Gheorghe Popa îşi menţine afirmaţiile cu privire la achiziţionarea Loganurilor, şi susţine că a preluat contractul într-un stadiu avansat de negocieri, stadiu în care nesemnarea contractului ar fi adus după sine sancţiuni consistente. El a subliniat că contractul de achiziţie a Loganurilor a fost semnat abia după ce au fost date toate asigurările privind finanţarea şi vizele nevesare unei astfel de investiţii.

Scandalul achiziţiilor de la Poliţia Română a fost declanşat de preşedintele Traian Băsescu. La şedinţa CSAT din această săptămână, şeful statului a semnalat preţurile exorbitante ale echipamentelor care urmau să fie puse pe maşiniile poliţiei. Ca un exemplu, o autospecială criminalistică ajunge la peste 55.000 de euro, faţă de 10.000 de euro, preţul maşinii. Cazul a fost semnalat însă şi de ministrul David, care a cerut Corpului de Control al MIRA să verifice contractul de achiziţie.
Şeful IGPR a precizat că a preluat programul de la fosta conducere a Poliţiei, iar în momentul în care ministrul Internelor a spus că există anumite suspiciuni legate de derularea acestuia a solicitat răspunsuri de la instituţiile abilitate ale statului.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Ministru de Interne Cristian David
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close