Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, demis în urma scandalului Loganurilor

17 Oct 2008   •   10:25
Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, demis în urma scandalului Loganurilor

Chestorul Gheorghe Popa, şeful instituţiei, a fost demis joi seară de Premier la cererea ministrului de Interne Cristian David. Motivul este legat direct de scandalul achiziţionării de maşini pentru dotarea poliţiei. Astfel, s-au cumpărat mai multe autoturisme Logan de patrulare fiecare la câte 60.000 de euro, şi un laborator criminalistic mobil ce depăşeşte o jumătate de milion de euro. Interimar in locul lui Ghoerghe Popa a fost desemnat adjunctul său, comisarul şef Gheorghi Plai.
Ministrul de interne îi reproşează chestorului Gheorghe Popa felul în care a gestionat programul de achiziţie a autospecialelor de poliţie. Într-un comunicat, Cristian David afirmă categoric că, atât timp cât va conduce ministerul, programul respectiv nu se va derula şi a cerut suspendarea acestuia. ?Separat de elementele de legalitate, asupra cărora se vor pronunţa instituţiile abilitate, derularea acestui program este o chestiune de oportunitate şi raţionalitate în cheltuirea judicioasă a banilor publici, în condiţiile în care programele de înzestrare trebuie să fie caracterizate prin transparenţă şi eficienţă?, a declarat Cristian David.
Chestorul Gheorghe Popa îşi menţine afirmaţiile cu privire la achiziţionarea Loganurilor, şi susţine că a preluat contractul într-un stadiu avansat de negocieri, stadiu în care nesemnarea contractului ar fi adus după sine sancţiuni consistente. El a subliniat că contractul de achiziţie a Loganurilor a fost semnat abia după ce au fost date toate asigurările privind finanţarea şi vizele nevesare unei astfel de investiţii.

Scandalul achiziţiilor de la Poliţia Română a fost declanşat de preşedintele Traian Băsescu. La şedinţa CSAT din această săptămână, şeful statului a semnalat preţurile exorbitante ale echipamentelor care urmau să fie puse pe maşiniile poliţiei. Ca un exemplu, o autospecială criminalistică ajunge la peste 55.000 de euro, faţă de 10.000 de euro, preţul maşinii. Cazul a fost semnalat însă şi de ministrul David, care a cerut Corpului de Control al MIRA să verifice contractul de achiziţie.
Şeful IGPR a precizat că a preluat programul de la fosta conducere a Poliţiei, iar în momentul în care ministrul Internelor a spus că există anumite suspiciuni legate de derularea acestuia a solicitat răspunsuri de la instituţiile abilitate ale statului.
Antena 3

x close