Guvernul a aprobat programul de guvernare şi l-a trimis la Parlament

de M.Z.    |    06 Mar 2014   •   15:23
Guvernul a aprobat programul de guvernare şi l-a trimis la Parlament Foto: Intact Images/EPA
Update 15.23 - Guvernul a trimis programul politic la Parlament.

Update 14.36 - Guvernul a aprobat şi adoptat documentul pe care îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului.

Premierul Victor Ponta spune că nu este un program de guvernare, ci un program politic, inspirat aproape în totalitate din programul de guvernare al USL. 

Acest "program politic", aşa cum l-a numit Victor Ponta, urmează să fie trimis tot astăzi la Parlament.

Odată trimis la Legislativ acest program, urmează să fie declanşat procedura de angajare a răspunderii de Executiv. O eventuală moţiune de cenzură se poate depune în termen de trei zile.

Dacă moţiunea va fi votată de majoritatea parlamentarilor, guvernul poate fi demis. Dacă nu se depune şi are un număr majoritar de voturi, se consideră aprobat acers program de guvern politic, iar guvernul urmează să-l implementeze.

Până în acest moment, nu se ştie ce cuprinde acest document.


Angajarea răspunderii - Articolul 114

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.
Sursa: Constituţia României

_________________________________________

Ştirea iniţială 13.31

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un program de priorităţi pentru perioada următoare, document care nu reprezintă programul de guvernare din decembrie 2012, dar e inspirat aproape integral din acesta.
 
"Noul Guvern, în baza articolului 114 din Constituţia României, îşi va angaja răspunderea pentru un program, nu program de guvernare, ci un program. Aşa spune Constituţia, aşa facem! Este un program care va cuprinde principalele acţiuni şi principalele direcţii de acţiune ale Guvernului în perioada următoare. Evident că nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape în totalitate din programul de guvernare aprobat în 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja şi nu are rost să ni le mai propunem încă o dată şi sunt şi lucruri noi care au apărut într-un an şi jumătate şi, evident că acestea trebuie să fie asumate de Guvern şi aprobate de către Parlament", a declarat Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, în prima şedinţă a noului Cabinet, că programul pe care Guvernul îl va transmite Parlamentului este în proporţie de 98-99% programul pe care Parlamentul deja l-a aprobat, fiind însă bine să fie actualizat la zi după schimbările de compoziţie politică din Executiv.
 
Noul Guvern s-a reunit, miercuri seara, în prima şedinţă de după ceremonia de depunere a jurământului de învestitură.
 
Ponta a precizat anterior că Guvernul va adopta şi transmite Parlamentului un program politic care va actualiza programul de guvernare, pentru care îşi va angaja răspunderea.
 
El a precizat că este vorba de un program politic şi că procedura va avea loc în baza articolului 114 din Constituţie.
 
Articolul respectiv prevede că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.


Art. 114 - Angajarea răspunderii Guvernului
(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.
(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.
Sursa: Constituţia României
 

Citiţi şi Nu e pace între guvern şi preşedinte. Aseară a fost doar un armistiţiu cu Băsescu

Pe 4 martie, plenul Parlamentului a validat Guvernul Ponta III, cu 346 de voturi "pentru" şi 192 de voturi "împotrivă", în contextul în care pentru validare erau necesare cel puţin 288 de voturi. 
 
După o serie lungă de negocieri cu UDMR, grupul minorităţilor şi PPDDpremierul Victor Ponta a prezentat luni lista miniştrilor pe care şi-i doreşte în viitorul cabinet şi pe care o va prezenta Parlamentului.

Parteneri
x close