Antena 3 CNN Politică Guvernul Dacian Cioloș a primit votul Parlamentului. 389 de voturi pentru,115 voturi împotrivă

Guvernul Dacian Cioloș a primit votul Parlamentului. 389 de voturi pentru,115 voturi împotrivă

Guvernul Dacian Cioloș a primit votul Parlamentului. 389 de voturi pentru,115 voturi împotrivă
17 Noi 2015   •   13:06
Guvernul Dacian Cioloș a trecut de votul Parlamentului. În favoarea Executivului au votat 389 de senatori și deputați, iar împotrivă 115 parlamentari.  Urmează depunerea jurământului în această seară la Palatul Cotroceni.

Varujan Pambuccian:
"Premierul desemnat a dat dovadă de responsabilitate. Aseară am văzut-o pe Ana Pauker și ați votat-o (către Comsiile juridice care au avizat-o pozitiv pe Cristina Guseth, n.red). Vorbea gîngav și ați votat-o! Am încredere în cel care v-a desemnat, pentru că s-a dovedit a fi o decizie înțeleaptă. Prin ceea ce a făcut domnul Cioloș a dovedit responsabilitate și îl felicit (pentru retragerea Cristinei Guseth de la Justiție)".

Kelemen Hunor, președinte UDMR:
"Avem o misiune extrem de dificilă, deși aparent e simplă. Vom da un vot de încredere Guvernului Cioloș. Este vorba de un program de guvernare scurt, dar clar, care sunt realizabile. Avem noroc cu CV-urilor unor miniștri care sunt mai consistente decât tot programul de guvernare. Suntem conștienți că într-un an nu se pot face minuni. Așteptăm decizii guvernamentale și măsuri prin care creșterea economică va fi simțită de fiecare cetățean. Azi veți avea voturile noastre. Așteptăm un dialog și sincer pentru proiectele dumneavoastră și punctul vom decide."

Călin Popescu Tăriceanu: "
Constat că PSD rămâne la Putere, iar PNL își manifestă intenția de a fi critic la adresa guvernării, deci să rămână în Opoziție. Deci nu s-a schimbat nimic. Vă bucurați de aprecierea mea pentru modul în care v-ați îndeplinit obligațiile la București și la Bruxelles. Dar trebuie să știți că persoana dumneavoastră este parte a unui plan elaborat acum un an care și-a propus să înlăture un guvern instalat democratic. Acest plan urmărește anihiliarea justiției și a statului de drept. În România sub pretextul combaterii corupției s-a constituit un cartel instituțional neconstituțional: SRI-DNA. În România, contrar legii, serviciile secrete și-au infiltrat agenți acoperiți în justiție și în politică. În România, prezumția de nevinovăție este anulată de DNA care creează o presiune publică inacceptabilă asupra judecătorilor. DNA anchetează oportunitatea deciziilor politice. Tehnocrația ucide democrația. Grupul parlamentar al ALDE nu va vota Guvernul Cioloș. Vreau să-l felicit pe domnul premier că a retras candidatul de la Ministerul Justiției".

Alina Gorghiu, co-președinte PNL:
"Este a treia oară în ultimii 25 de ani când Parlamentul este chemat să învestească un guvern tehnocrat, după Guvernul Stolojan și Guvernul Isărescu. Astăzi avem de-a face cu o criză în toată clasa politică. Partidele care azi răsuflă ușurate că nu mai văd oameni în stradă greșesc. Și vor pierde. A doua realitate este că PSD a pierdut puterea. Abuzul guvernamental și folosirea banului public în scop electoral pot fi stopate de astăzi. PNL nu a cerut niciun minister, niciun avantaj politic. Domnule premier, veți în PNL un partener loial în toate măsurile bune pe care le veți lua, dar și o voce critică atunci când va fi cazul. Trebuie să începeți depedeserizarea administrației. Nu vrea să îi înlocuiți pe ai lor cu ai noștri. Din cauza corupției au murit zeci de tineri în acea seară neagră din Colectiv. Pe drumurile din România mor în fiecare an oameni".

Liviu Dragnea, președintele PSD:
"Ne aflăm azi într-o situație mai puțin obișnuită, pentru că suntem chemați să dăm votul unui guvern din care nu face parte niciun partid politic. Niciun guvern care să fie rezultatul unei majorități alese democratic. Care sunt așteptările noastre de la noul Guvern. De felul în care el va răspunde așteptărilor noastre va depinde și poziția PSD nu doar la votul de azi. PSD și partenerii săi au asigurat vreme de patru ani o guvernare stabilă și prosperă. Le mulțumesc colegilor mei care au făcut parte din Guvernul Ponta, parlamentarilor, președinților de consilii județene. Depinde de dumneavoastră dacă PSD vă va fi partener sau adversar. PSD avea tot dreptul să ducă acest mandat până la bun sfârșit. Aveam o majoritate și legitimitate. Am ales să punem stabilitatea României înaintea intereselor noastre politice. România are nevoie de un guvern în funcție. De aceea CEx al PSD a decis să recomande un vot de învestitură pentru Guvernul Cioloș. Dar nu este un vot în alb. Vreau să fiu foarte clar. Dacă vom avea cea mai mică îndoială, sprijinul nostru va înceta. Vom folosi toate mijloacele parlamentare pentru a corecta sau a concedia acest guvern. Vreau să spun astăzi aici că Victor Ponta a fost cel mai bun premier pe care l-a avut România după 1990 încoace și să-i mulțumesc pentru ceea ce a făcut pentru România".

Premierul desemnat Dacian Cioloș
: "Sunt pe deplin conștient că așteptările sunt uriașe și vom face tot ce e cu putință să le răspundem. Aduc un gând bun victimelor și familiilor celor din clubul Colectiv. Tragedii precum cea de acolo nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Iar pentru asta trebuie să eliminăm cauzele. Corupția. Sarcina acestui Guvern este de a pune bazele unei transformări structurale. Ne asumăm un număr de măsuri pe care să le ducem la îndeplinire în dialog cu societatea și cu forțele politice. Ne asumăm o guvernare pe trei principii fundamentale: transparență, responsabilitate și deschidere la dialog. Subliniez sprijinul Executivului pentru lupta anti-corupție. Urmează un an greu cu numiri importante în Justiție și în Parchete. Numirile vor fi ghidate doar de competență și integritate. Vom susține relansarea durabilă a creșterii economice și a investițiilor. Avem mari restanțe în privința fondurilor europene pe care vom încerca să le absorbim. Nu vom putea face minuni, dar vom urmări finalizarea a cât mai multor proiecte majore. Nu ne dorim și nu putem să înlocuim clasa politică. Momentele în care se apelează la guverne de experți sunt excepționale. Noi nu putem guverna fără dumneavoastră. Ne dorim să creem premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerată a României. Dumneavoastră, partidele politice veți continua să clădiți o țară care să-i facă pe cei plecați să se întoarcă".

Ședința de plen începe cu un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor de la Paris.

Componenţa Cabinetului este următoarea: viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri - Costin Grigore Borc, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Vasile Dâncu, Ministerul Afacerilor Externe - Lazăr Comănescu, Ministerul Afacerilor Interne - Petre Tobă, Ministerul Apărării Naţionale - Mihnea Ioan Motoc, Ministerul Finanţelor Publice - Anca Dana Dragu Paliu, Ministerul Justiţiei - Raluca Alexandra Prună, Ministerul Fondurilor Europene - Aura Carmen Răducu, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Achim Irimescu, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Claudia Ana Moarcăş, Ministrul Energiei - Victor Vlad Grigorescu, Ministerul Transporturilor - Marian Dan Costescu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor- Cristiana Paşca Palmer, Mnisterul Sănătăţii - Patriciu Achimaş-Cadariu, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice - Adrian Curaj, Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională - Marius-Raul Bostan, Ministerul Culturii - Vlad Alexandrescu, Ministerul Tineretului şi Sportului - Elisabeta Lipă, Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social - Victoria-Violeta Alexandru, Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni - Dan Stoenescu, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul - Ciprian Bucu, Şeful Cancelariei Primului Ministru - Ioan Dragoş Tudorache.

Guvernul Dacian Cioloș se află în plenul Parlamentului României pentru a fi supus votului senatorilor și deputaților. Audierile pentru toți miniștrii s-au încheiat cu câteva minute înainte, toți candidații primind aviz favorabil.

Lista inițială prezentată duminică de Dacian Cioloș a suferit două modificări: la Ministerul Sănătății, acolo unde Andrei Baciu a fost înlocuit cu Patriciu Achimaș-Cadariu, iar la Justiție, Cristina Guseth a fost înlocuită cu Raluca Prună.

×
Subiecte în articol: Guvernul Dacian Cioloș
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close