Ludovic Orban nu se află la prima moțiune de cenzură în calitate de prim-ministru, el fiind demis printr-o procedură identică pe 5 februarie, atunci când moțiunea depusă tot de PSD a fost adoptată cu 261 de voturi.
Seara trecută, premierul a anunțat că moțiunea de cenzură înaintată de PSD nu respectă cadrul constituțional, dar și că este un act total iresonsabil din partea social-democraților având în vedere contextul economic și sanitar prin care România trece în această perioadă.
"PSD și-a dovedit încă o dată originalitatea. În 30 de ani, pentru prima dată au pus o moțiune de cenzură în vacanța parlamentară. Din punctul nostru de vedere, această moțiune este în afara cadrului constituțional", a declarat Ludovic Orban.
De cealaltă parte, Marcel Ciolacu, a anunțat la Antena 3 că moțiunea de cenzură este un act de "patriotism".
Marcel Ciolacu: E suficient cât s-a furat!
"Cea mai mare provocare a românilor este deschiderea şcolilor şi vedem că nici în acest moment, nimeni nu ştie cum se va desfăşura acest eveniment. Nu sunt măşti, nu sunt teste făcute la profesori, la personalul auxiliar. Părinţii sunt speriaţi de ce se întâmplă. Eu cred că este un act de patriotism în acest moment votarea aceste moţiuni de cenzură şi plecarea acestui Guvern. Cred că e suficient cât s-a furat, cât de prost a fosr gestionată pandemia şi nu numai. S-au strâns mult prea multe în zece luni", a fost mesajul transmis de președintele PSD.
Totodată, surse din PSD au anunțat deja cine va fi propunerea pentru funcția de prim-ministru: Leonardo Badea.
Fost deputat şi senator PSD de Dâmboviţa, dar și fost președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Băncii Naționale a României (BNR).
Ce se întâmplă dacă moțiunea de cenzură este adoptată sau respinsă în Parlamentul României
Inițial, moțiunea de cenzură este citită în plenul Parlamentului, apoi urmează o dezbatere care se încheie prin votarea moțiunii în plen.
În cazul în care moțiunea de cenzură adună voturile majorității parlamentare, premierul este obligat să își înainteze imediat demisia Guvernului către președintele țării.
Astfel, încep demersurile pentru formarea unui nou Guvern, iar președintele cheamă la consultări partidele parlamentare. Reprezentanții partidelor prezintă propunerile de premier, iar dacă o majoritate se conturează în urma consultărilor, președintele anunță numele premierului propus.
Acesta are la dispoziție zece zile să vină în fața Parlamentului cu un nou Cabine și să ceară votul de încredere al parlamentarilor.
În cazul în care moțiunea de cenzură este respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune parlamentară, o nouă moțiune de cenzură.