Antena 3 CNN Politică Guvernul scade TVA la 5% pentru mai multe categorii, de la 1 noiembrie

Guvernul scade TVA la 5% pentru mai multe categorii, de la 1 noiembrie

Guvernul scade TVA la 5% pentru mai multe categorii, de la 1 noiembrie
04 Oct 2018   •   17:59

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, reducerea TVA la 5% în domeniul turismului, pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, a parcurilor de distracţii şi recreative, precum şi eliminarea redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală, utilizată la buvetele publice.

"Prin actul normativ se propune ca, începând cu data de 1 noiembrie 2018, să se extindă aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru următoarele operaţiuni: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice altele decât berea; dreptul de utilizare a facilităţilor sportive în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele care sunt deja scutite prin legislaţie, serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative. Această măsură are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice", a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a explicat că TVA de 5% nu se referă la servicii de intermediere a pachetelor turistice.

Nelu Barbu a precizat că o altă măsură "cu impact pozitiv" asupra turismului balnear, adoptată la propunerea Ministerului Economiei, vizează eliminarea cotei redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală, utilizate pentru consumul populaţiei la buvetele publice.

"Prevederea se va aplica tot începând cu 1 noiembrie 2018. Până acum, cota redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală era de 5% din valoarea producţiei şi se plătea la încheierea licenţei sau la eliberarea permisului de exploatare. Prin această măsură se urmăreşte susţinerea turismului balnear şi diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a menţionat că cele două măsuri au fost incluse într-o ordonanţă de urgenţă prin care se reduce cota TVA pentru turism şi activităţile conexe şi sunt prevăzute mai multe măsuri pentru încurajarea conformării voluntare a contribuabililor la plată, precum şi modalităţi de sprijin pentru autorităţile locale. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: guvern TVA
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close