Iliescu, dat în judecată de Mărieş pentru insultă. Revoluţionarul cere daune de un milion de ruble

01 Apr 2010   •   17:40
Iliescu, dat în judecată de Mărieş pentru insultă. Revoluţionarul cere daune de un milion de ruble Ion Iliescu
Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, l-a dat în judecată pe fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, cerându-i daune de un milion de ruble ruseşti pentru "declaraţii insultătoare cu conţinut calomnios" şi condamnarea la "dezdăunare". Mărieş vrea să sancţioneze astfel afirmaţiile liderului de onoare al PSD care a susţinut recent că preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie nu merită calitatea de revoluţionar deaoarece nu se afla pe baricade. Mărieş mai susţine că afirmaţiile lui Iliescu sunt de natură să producă prejudiciu, că au fost făcute cu intenţie, cu "manie proletară" şi că au fost făcute pentru afectarea imaginii sale şi a Asociaţiei, pentru a fi supus oprobriului public
"Acest comunicat nu este o glumă de 1 Aprilie, cum ar prefera pârâtul Iliescu Ilici Ion", se arată în comunicatului Asociaţiei. Potrivit comunicatului, avocaţii Asociaţiei 21 Decembrie 1989, l-au convins pe Teodor Mărieş să-l dea în judecată pe preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.
Joi, Teodor Mărieş a depus la Secţia civilă a Tribunalului Bucureşti, o cerere de chemare in judecată a lui Ion Iliescu, în care cere instanţei ca fostul preşedinte să fie condamnat la "dezdăunare" pentru "declaraţii insultătoare, cu conţinut calomnios" şi să plătească "1.000.000 ruble - monedă convertibilă a Federaţiei Ruse (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii)".
Mărieş precizează că l-a dat în judecată pe Iliescu pentru afirmaţiile făcute în 30 martie, potrivit cărora preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, "'nu are nici măcar calitatea de revoluţionar'" el "nefiind pe baricade, aşa cum s-au regăsit mulţi dintre cei care au înfiinţat această Asociaţie".
"Nimeni nu-i recunoaşte acest drept. Toţi membrii fondatori ai Asociaţiei, practic, s-au cam retras. Pe acolo a fost şi Dan Iosif, acolo au fost şi Romeo Raicu, Silaghi Popa. Nu ştiu cum (...) a ajuns (Teodor Mărieş - n.r.) preşedinte al Asociaţiei şi, din explicaţia lor, n-are funcţie politică. În conceptul lor, al statutului lor, este un fel de administrator al clădirii în care este Asociaţia. Dar el şi-a arogat dreptul şi calitatea de a vorbi în numele Asociaţiei, de a vorbi în numele revoluţionarilor, el face aceste greve ale foamei. Şi el merge şi este primit de preşedinta Camerei Deputaţilor (Roberta Anastase - n.r.) pe tema Lustraţiei şi şi-a luat angajamentul că încetează greva foamei dacă Legea va fi votată", declara atunci Iliescu.
În acţiunea depusă la instanţă, avocaţii lui Mărieş susţin că "afirmaţiile fostului preşedinte au fost făcute într-un moment în care, după o campanie de protest, Camera Deputaţilor a acceptat să reintroducă pe ordinea de zi şi să voteze cu prioritate, proiectul Legii lustraţiei elementelor din fostul partid comunist şi din aparatul de poliţie politică al defunctului regim".
Mărieş susţine că afirmaţiile lui Iliescu sunt de natură să producă prejudiciu, că au fost făcute cu intenţie, cu "manie proletară" şi că au fost făcute pentru afectarea imaginii sale şi a Asociaţiei, pentru a fi supus oprobriului public.
Antena3.ro

Parteneri
x close