Antena 3 CNN Politică Iliescu, despre împuşcarea lui Ceauşescu: L-aş fi lăsat în viaţă, dar trebuiau curmate vărsările de sânge

Iliescu, despre împuşcarea lui Ceauşescu: L-aş fi lăsat în viaţă, dar trebuiau curmate vărsările de sânge

Iliescu, despre împuşcarea lui Ceauşescu: L-aş fi lăsat în viaţă, dar trebuiau curmate vărsările de sânge
Sursa foto: Ion Iliescu
15 Apr 2010   •   17:15

Ion Iliescu a declarat, joi, că şi el l-ar fi lăsat în viaţă pe Nicolae Ceauşescu, să vadă ce a rămas după el. Totuşi, în opionia fostului şef de stat decizia de împuşcare a cuplului ceauşist a fost corectă deoarece a pus capăt acţiunilor militare de execuţie a manifestanţilor care au participat la Revoluţia din decembrie 1989 la Timişoara şi Bucureşti.

"Şi eu am spus că ar fi fost preferabil să fi avut un proces firesc, normal, în condiţii normale. Şi eu, personal, l-aş fi lăsat în viaţă ca să vadă ce a rămas după el", a spus fostul preşedinte, la Realitatea Fm, referindu-se la ?reacţia umană firească? a lui Mihail Gorbaciov care a criticat execuţia, ca "nişte animale sălbatice", a fostului cuplu prezidenţial comunist.
Ion Iliescu a susţinut însă că trebuie înţeleasă situaţia concretă, decizia fiind luată pentru a preveni uciderea altor oameni de către forţele armate.
"Şi acesta a fost elementul, factorul care ne-a determinat să luăm această decizie, a unui proces organizat în condiţii excepţionale, ca să curmăm vărsările de sânge generate de acea diversiune, lansată în seara de 22, care vroia să împiedice structurarea unei noi forme de putere provizorie, care ne-a costat vieţi umane", a continuat el.

Potrivit lui Ion Iliescu, decizia luată s-a dovedit corectă, pentru că "imediat după proces au încetat aceste acţiuni militare".
"Dar el a generat aşa ceva, Ceauşescu, când a luat decizia să deschidă foc, la Timişoara, la Bucureşti şi asta a creat situaţia pe care noi am cunoscut-o (...) Noi nu am avut şansa unei tranziţii paşnice şi asta datorită lui Ceuaşescu, aşa că într-un fel el a plătit faptele proprii", a mai spus el.

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gobaciov a declarat, miercuri, referindu-se la împuşcarea cuplului Ceauşescu, că acest lucru este "de neînchipuit", deşi a dmis că că Nicolae Ceauşescu a creat această situaţie "în care oamenii să înceapă să împuşte ca la vânătoare", ceea ce e inacceptabil.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close