Antena 3 CNN Politică Revocarea Avocatului Poporului, o tentativă de a submina statul de drept în România, spune șefa Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European

Revocarea Avocatului Poporului, o tentativă de a submina statul de drept în România, spune șefa Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European

Iratxe Garcia Perez, șefa Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a salutat, marți, decizia Curții Constituționale din România (CCR), care a stabilit că revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului a fost neconstituțională.

Revocarea Avocatului Poporului, o tentativă de a submina statul de drept în România, spune șefa Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European
Sursa foto: Facebook / Iratxe Garcia Perez
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2021   •   17:40

Perez a reacționat pe Twitter după ce CCR și-a anunțat decizia cu privire la revocarea mandatului Avocatului Poporului.

"Avocatul Poporului din România este garantul democrației și al statului de drept.

Decizia de a-i revoca mandatul a reprezentat o tentativă evidentă de a submina aceste valori.

Salut declarația unanimă a Curții Constituționale din România, care a decis că revocarea a fost neconstituțională,",a scris pe Twitter lidera grupului S & D din Parlamentul European.

CCR a decis, marți, că revocarea lui funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber, nu este constituțională.

Revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului de către majoritatea parlamentară PNL-USRPLUS-UDMR a fost pe agenda plenului Curții Constituționale a României (CCR).

CCR o repune în funcția de Avocat al Poporului pe Renate Weber

Curtea a analizat şi dezbătut sesizarea PSD formulată cu privire la neconstituționalitatea hotărârii de revocare aprobată de Parlament în 16 iunie.

În sesizarea de neconstituționalitate adresată CCR, parlamentarii social-democrați arată că Hotărârea Parlamentului nr.36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituțională deoarece ar încălca prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalității şi art. 58 alin. (1) din Constituție privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice.

Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituție, care consacră caracterul general obligatoriu și efectele pentru viitor ale deciziilor Curții Constituționale, Curtea menționează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând să își exercite mandatul constituțional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019, potrivit CCR.

×
Subiecte în articol: Iratxe Garcia Perez Renate Weber
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close