Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, prima reacție în scandalul datelor măsluite: ”Cred că a fost o exprimare nefericită!”

Klaus Iohannis, prima reacție în scandalul datelor măsluite: ”Cred că a fost o exprimare nefericită!”

Președintele României a avut și prima reacție în scandalul apărut între fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, și actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, în care acesta din urmă acuză liberalii că au măsluit cifrele pandemiei înainte de alegerile din toamnă.

Klaus Iohannis, prima reacție în scandalul datelor măsluite: ”Cred că a fost o exprimare nefericită!”
de Laura Dinu    |    24 Mar 2021   •   13:08

Reporter: Aș vrea să vă întreb, vizavi de contrele care au apărut în spațiul public între doamna Alexandru și domnul Vlad Voiculescu, aș vrea să ne spuneți dacă dumneavoastră ați fost vreodată informat că incidența ar fi fost măsluită înainte de alegerile parlamentare, dacă aveți încredere în raportările care se fac? Și aș vrea să vă mai întreb despre Paște, vor putea românii să meargă anul acesta la biserică? 

Klaus Iohannis: Anul acesta, sărbătorile sunt la o distanță mare. Acum, în 4 aprilie, vor sărbători catolicii, evanghelicii, reformații, iar la începutul lui mai vor sărbători creștinii ortodocși. Eu îmi doresc să gestionăm pandemia în așa fel încât lumea să poată să meargă și la biserică, să se întâlnească, în cerc mai restrâns, și cu familia, fără să avem petreceri cu multe persoane, mai degrabă în cadrul familial, dar cred că aceste lucruri sunt posibile. 

Nu îmi doresc să îngrădim accesul la biserică. Sunt sfintele sărbători de Paști, oamenii vor să meargă la biserică și trebuie să găsim soluții să meargă la biserică. Asta este una. 

A doua. Nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după alegeri, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul sunt diferite. Când a fost ministrul Tătaru, a găsit potrivită o anumită formulă de calcul pentru incidența pandemiei, după aceea s-a calculat și ce s-a calculat și s-a știut s-a comunicat, deci nu a ascuns nimeni date sau informații. 

Acum, ministrul Voiculescu și echipa domniei sale a dorit să modifice oarecum formula, a modificat-o și acum se dau datele care se găsesc. Vorbim despre două formule ușor diferite, în niciun caz nu a măsluit nimeni datele, ele au fost absolut corecte așa cum au fost calculate, și înainte de alegeri și după alegeri. Însă, după părerea mea, nu cred că aceste discuții teoretice pe formulă opresc pandemia sau alină suferința vreunui pacient. Eu cred că este extrem de important să ne implicăm acolo unde este nevoie, să creștem paturile de la Terapie Intensivă, să îi motivăm pe medici, să fim mai proactivi pentru ca spitalele să facă față acestui val 3. 

Românii să înțeleagă să respecte restricțiile, să se vaccineze și să aibă încredere în autorități și în medici.

Iohannis: E nevoie de măsuri suplimentare pentru București. Sunt îngrijorat

Președintele Klaus Iohannis a adăugat, miercuri, că este îngrijorat de situația din țară în ce privește pandemia COVID, în special de Capitală, acolo unde crede că este nevoie de măsuri suplimentare.

"Cred că în București e nevoie să se ia măsuri suplimentare, situația este extrem de serioasă şi fac un apel la toți românii să respecte restricțiile și să se înscrie pentru vaccinare.

Klaus Iohannis, apel la români pentru vaccinare

Este importantă și situația din București care e complicată cred, e nevoie să se ia măsuri suplimentare, deci restricții suplimentare", a spus, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Unde e rata mare, restricții suplimentare

O să fiu foarte ferm şi clar în consiliu, trebuie să accelerăm vaccinarea şi să luăm toate măsurile care pot fi luate pentru a crește viteza de vaccinare", a adăugat şeful statului.

"Trebuie ca cei din Comitetul bucureștean să fie înțelept și să înțeleagă acest lucru. Restricții probabil sunt necesare acolo unde se formează aglomerații și probabil este nevoie de a reduce aceste aglomerații, în special în weekend. 

Probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri. Pe scurt, trebuie evitate aglomerările și este în interesul nostru, al tuturor", a arătat şeful statului.

Klaus Iohannis nu vrea carantină generală

În ceea ce priveşte o eventuală carantină, președintele Klaus Iohannis spune că nu se pune problema unei carantinări totale a României, ci la nivel local.

"Am discutat cu premierul, cu miniștrii, cu alți oficiali din UE. În acest week-end vom avea o discuție în format on-line, dar deciziile se iau în funcție de fiecare țară. 

Noi nu ne dorim o carantină generală, nu va da rezultate. Situația este diferită de la o localitate la alta, de aceea nu este nevoie de o carantinare generală.

Ceea ce este foarte important și pot să vă spun că o să fiu foarte ferm în Consiliu: trebuie să accelerăm vaccinarea și trebuie să luăm toate măsurile pentru a crește viteza de vaccinare", a declarat Iohannis.

"Măsuri se iau peste tot, pandemia nu va dispărea de la sine, e nevoie de măsuri şi campania de vaccinare", a concluzionat Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close