Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, despre Ucraina: "Trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive"

Klaus Iohannis, despre Ucraina: "Trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive"

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România trebuie să fie pregătită pentru a contracara acțiunile agresive, referindu-se la situația tensionată de la granițele Ucrainei.

Klaus Iohannis, despre Ucraina: "Trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive"
Sursa foto: captura video
de Georgiana Adam    |    02 Feb 2022   •   15:40

Declarațiile au fost făcute la Baza 71 Aeriană a Forțelor Aeriene Române din Câmpia Turzii, acolo unde şeful statului a inspectat baza și a vorbit despre investițiile făcute pentru modernizarea forțelor aeriene.

"Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedește o dată în plus, că aceste măsuri erau necesare. Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale europene și euro-atlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat. 

Sunt evidente tendințele de revenire la politica de forță și de contestare a actualei ordini internaționale liberale, precum și arhitecturi europene de securitate construite după Războiul Rece", a declarat președintele Iohannis.

Șeful statului le-a cerut militarilor să fie pregătiți pentru orice tip de agresiune.

"În aceste condiții, trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu, în spațiul cibernetic, România acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO, iar relația transatlantică reprezintă un element principal de susținere a coeziunii aliate. 

Din această perspectivă, angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii în Europa sporește consistența și credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare și apărare în spațiul euro-atlantic", a adăugat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele României a vorbit despre necesitatea extinderii prezenței trupelor NATO în regiunea Mării Negre.

"Confruntat în prezent cu amenințări semnificative în partea de est a Europei, acest context de securitate confirmă necesitatea unei prezențe mai consistente a NATO a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare, așa cum am susținut în mod repetat", a precizat Iohannis.

×
Subiecte în articol: Ucraina Klaus Iohannis
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close