Antena 3 CNN Politică Liberalii îşi reiau programul alternativ în amendamentele depuse la legile de austeritate

Liberalii îşi reiau programul alternativ în amendamentele depuse la legile de austeritate

Liberalii îşi reiau programul alternativ în amendamentele depuse la legile de austeritate
Sursa foto: Eugen Nicolãescu
04 Iun 2010   •   17:45

Parlamentarii liberali au reluat în amendamentele aduse la cele două proiecte de legi asupra cărora Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea, principalele lor propuneri din programul economic alternativ popularizat în ultima vreme de liderii formaţiunii. Propunerile liberale îşi propun în fapt
eliminarea tuturor prevederilor din proiectele de lege respective şi înlocuirea cu un program de măsuri fiscale, financiare şi de reducere drastică a cheltuielilor cu aparatul de stat.

Astfel, la capitolul măsuri fiscale, amendamentele PNL propun anularea impozitului minim, reducerea la 5% a TVA-ului pentru construcţiile şi tranzacţiile de locuinţe noi, reducerea integrală pe 2010 a impozitului pe venit şi a cotelor de contribuţii sociale pentru angajatorii care creează locuri de muncă şi angajează persoane aflate de peste trei luni în şomaj.

Liberalii mai susţin introducerea unor bonificaţii de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale pentru contribuabilii care îşi plătesc taxele la termen, reducerea la 0,02% pe zi a majorărilor de întârziere la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat, introducerea taxării inverse pentru produsele agro-alimentare şi pentru lucrările de construcţii - montaj.

Amendamentele PNL privind măsurile financiare vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi stoparea risipei: diminuarea cu 50% a cheltuielilor prevăzute în legea bugetară cu achiziţii de imobile, dotări independente, elaborarea studiilor de prefezabilitate şi de fezabilitate, deplasări, detaşări, transferuri, precum şi reducerea cu 25% a cheltuielilor prevăzute în bugetul de stat cu bunuri şi servicii.

În sectorul reducerii cheltuielilor publice, liberalii mai cer reducerea numărului de ministere şi de agenţii, reorganizarea structurilor teritoriale din subordinea ministerelor şi agenţiilor guvernamentale, reducerea aparatului prefecturilor, desfiinţarea structurilor deconcentrate în majoritatea domeniilor.

În cazul proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, PNL reiterează că aplicarea unei legi nu poate fi retroactivă.

?În ceea ce priveşte categoriile de pensionari care beneficiază de legi speciale, ei vor intra în sistemul unitar de pensii, însă cuantumul pensiei lor neputând să depăşească 5 salarii medii brute pe economie. Dacă proiectul va fi adoptat în această formă, există posibilitate ca un număr foarte mare de pensionari afectaţi de recalculare să se adreseze instanţelor de judecată, naţionale şi internaţionale, pentru contestarea diminuării unui drept câştigat?, se arată în comunicat.

Liberalii consideră ca fiind ''inacceptabilă'' atitudinea Executivului care, în opinia lor, pun criza pe umerii pensionarilor şi bugetarilor.

?Liberalii sunt convinşi că prin măsurile pe care le propun pot oferi o alternativă reală şi viabilă la situaţia existentă, astfel încât să nu fie afectate veniturile acestor categorii?, se mai arată într-un comunicat al acestui partid semnat de deputatul Eugen Nicolăescu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close