x close

LIVE TEXT şi VIDEO. Dezbatere electorală Victor Ponta - Klaus Iohannis

de G.S.    |    11 Noi 2014   •   21:25
Candidaţii pentru preşedinţia României, Victor Ponta şi Klaus Iohannis se întâlnesc pentru o dezbatere, faţă în faţă, înainte de turul II al alegerilor prezidenţiale. 
 
Antena 3 va prelua dezbaterea LIVE şi vă va prezenta LIVE TEXT cu declaraţiile celor doi contracandidaţi, începând cu ora 20:00.

Moderator: Se va suplimenta numărul secţiilor de vot din afara granițelor României?

Victor Ponta: Da, românii vor vota. Dar dați-mi voie, înainte de asta, să punctez că nu este despre noi. Este vorba despre ce vrem să facem în următorii cinci ani, eu și domnul Iohannis. Eu vreau să schimb tot ce ţine de funcţia prezidenţională, domnul Iohannis vrea să continue un sistem. Eu cred că România, după 10 ani de dezbinare are nevoie de pace. Are nevoie de dialog și are nevoie de un început nou. Prin măsurile BEC și MAE, am alocat sumele necesare din buget pentru ca MAE să poată asigura cheltuielile pentru votul din străinătate, asigurarea tuturor condiţiilor, oameni care să sulimenteze toate condițiile, sub coordonarea unui om echilibrat ca domnul Meleşcanu. Pe 16 noiembrie, toţi românii din ţară şi din afara ţării vor vota. 

Moderator: Acelaşi număr de secţii de vot? 

Victor Ponta: Nu este decizia mea, este decizia BEC şi a MAE. Dar am un document aici, legat de votul în Germania. Dvs, domnul Iohannis, ştiţi câte secţii sunt acolo? 

Klaus Iohannis: Poftiţi, terminaţi-vă ideea. 

VP: Oamenii care nu au putut să voteze au o cerere legitimă, ca să se organizeze, să poată vota. 

KI: Am considerat că trebuie să vin la această dezbatere cu toate că echipa dvs, domnule Victor Ponta, aţi evitat să ne întâlnim pe o platformă neutră. Puneţi-mă în temă, domnule Rareş Bogdan, care este tematica, care este formatul acestei dezbateri? Trebuie să ştim cu toţii despre câte minute este vorba, despre ce format este vorba.
 
Moderator: Fiecare va avea dreptul la câte 2 minute pentru răspunsurile la întrebări. 

KI: Foarte bine, am înţeles, mulţumesc. Dunminica, în jurul orei 12:00 m-a sunat un prieten care s-a dus să voteze la Munchen. Şi mi-a spus că sunt circa 1.000 de persoane la consulat acolo. M-a întrebat ce să facă. I-am spus să aştepte şi să voteze. M-a sunat apoi, după câteva ore, erau 1.500 de persoane acolo. Seara, la ora 21:00, m-a sunat şi mi-a spus că nu a putut vota, că s-au închis consulatele. Domnule Ponta, aţi organizat alegerile într-un mod execrabil. 


VP: Spuneţi-ne dvs, care este soluţia? Cum o facem?

KI: Aţi suprimat dreptul la vot al cetăţenilor din diaspora. Am teancuri de mailuri şi scrisori de la cetăţeni absolut revoltaţi că nu au putut vota. Domnule Ponta, dvs trebuia să demisionaţi, nu domnul Corlăţean. Domnul Corlăţean a fost trimis acasă pentru detensionarea situaţiei, dar atât. 

VP: Zâmbesc, pentru că domnul Iohannis îmi aduce aminte de domnul Băsescu 

KI: Cu care dvs. aţi semnat un pact. 

VP: Ce ştiţi despre pactul în cauză? Că aţi vorbit mult despre el. A fost acelaşi număr de secţii de vot. S-a schimbat procedura antifraudă. Ce a greşit BEC şi a trimis la MAE a fost că acest document să nu se poată completa în totalitate decât în faţa biroului de vot. În acest moment, conform BEC, se descarcă online, se completează şi doar se semnează în secţia de vot. 132 de reprezentanţi ACL au dispărut de la vot. Am făcut tot ce este posibil ca în 16 noiembrie, toţi românii să poată vota. 

Moderator: Se va mări numărul de secţii de vot?

VP: Dacă se organizează altfel lucrurile, vor vota absolut toţi românii. 

Moderator: În calitate de premier, dacă spuneţi că vă pasă de românii din diasporă, de ce nu aţi dat o ordonanţă de urgenţă?

VP: Conform recomandărilor comisiei de la veneţia, deciziilor deja în vigoare ale CCR, orice schimbare legislativă între cele două tururi este considerată motiv absolut de anulare a alegerilor. BEC are dreptul de a lua toate deciziile pentru ca procesul electoral să se desfăşoare în mod corect. 
 
Moderator: Sunteţi în această situaţie în care nu aveţi nicio soluţie? 

VP: Toate soluţiile BEC vor duce la posibilitatea votului de către toţi românii din diaspora. 

Moderator: Cum veţi reuşi, ambii candidaţi, să rezolvaţi problemele românilor din diaspora? 


KI: Domnule Ponta, sunt într-un fel impresionat pentru că aţi reuşit, pe lângă toate lucrurile pe care trebuia să le faceţi, aţi găsit foarte mult timp pentru plimbări în Europa. Pe banii cui aţi fost in diaspora, în campanie electorală?

VP: Când am fost primit în vizită oficială la doamna Angela Merkel sau când am fost primit la vicepreşedintele american Biden?

KI: Când aţi fost în campanie.

VP: Pe banii PSD. Pot să vă pun chitanţele la dispoziţie. 

KI: Aţi fost pe banii partidului şi în Italia şi în Spania şi aţi inspectat consulatele. Foarte frumos. Degeaba, pentru că tot prost aţi organizat scrutinul. Îmi explicaţi în cuvinte foarte multe ce aţi făcut şi ce spune legea. Pe omul care a plecat din ţară să muncească în alte ţări, pe acel om nu l-aţi convins. Ştiu că nu vă preocupă acest lucru foarte mult, dar e bine să le ştiţi. Sunt oameni care îşi sacrifică zile libere şi parcurg sute de kilometri pentru a vota. Şi nu sunt lăsaţi. În calitatea dvs de premier eraţi responsabil de aceste alegeri. Nu le-aţi organizat bine. Faptele vă contrazic. Miile de români care nu au putut vota vă contrazic.

VP: Jumătate trebuie să îi dau dreptate domnului Iohannis. Niciunul dintre noi nu i-a convins pe românii din diaspora. Sunt 3 milioane de români în diaspora şi au votat doar 160.000. De asemenea, românii aceştia au abordări diferite. Pentru românii din Republica Moldova, din Bucovina, pentru românii din Valea Timocului, pentru ei există un tip de abordare în care ţara mamă trebuie să sprijine abordarea religioasă. Pentru cei din Italia, Franţa şi Germania, sunt alte elemente. Ştiţi care este cea mai mare comunitate de români din lume? 

KI: Sunt sigur că ne veţi spune 

VP: Credeam că ştiţi. Este în Italia. Condiţiile pe care guvernul le oferă celor din diasporă, acestea sunt condiţiile prin care guvernul îşi propune să îi cheme înapoi pe aceştia. 

KI: Domnule Ponta, ne spuneţi multe lucruri, dar rămân vorbe. Fapte aşteaptă cei din diaspora

VP: Dvs. ce aţi făcut pentru cei din diasporă?

KI: Am trimis voluntari la toate secţiile din diasporă, cu acele formulare. Nu era treaba noastră, era treaba dvs. Oamenii aşteaptă fapte. Nu vorbe. Trebuie să rezolvaţi problemele, nu să le povestiţi. 


Moderator: Domnule Iohannis, legat de votul din diaspora, credeţi că se va rezolva problema?

KI: O să îl rog pe domnul Ponta, în numele miilor de români care nu au putut vota, să poată să voteze pe 16. 

VP: Am făcut deja, dar nu aţi aflat încă. 

Moderator: De ce nu i-aţi demis pe domnul Stanoevici şi pe domnul Corlăţean de luni?

VP: Domnul Stanoevici nu are nicio atribuţiune în organizarea alegerilor. 

Moderator: Cine va fi vinovat, în caz că românii nu vor reuşi să voteze?

VP: Eu voi fi vinovat, ca să fie fericit domnul Iohannis

Moderator: Ceea ce am auzit de la Klaus Iohannis este adevărat? Că nu a fost niciodată la Cernăuţi sau la Chişinău?

KI: Aţi auzit foarte bine. Voi fi preşedintele tuturor românilor, dar ţin să vă atrag atenţia, cele două nu se află pe teritoriul României, au fost cândva. Între timp, Chişinăul este în Republica Moldova, iar Cernăuţi este în Ucraina. Când voi fi preşedintele României voi face vizite şi în Chişinău şi în Cernăuţi şi abia aştept, pentru că am prieteni mulţi din cele două zone. 

Moderator: În aceste condiţii, îl rog pe domnul Ponta să dea un mesaj de la Chişinău şi celor de la Cernăuţi

VP: Îmi daţi voie să sun un prieten? Domnul Iohannis a fost azi, împreună cu preşedintele PPE, domnul Dull. Eu cred că cel mai important vecin, dacă pot să îi spun aşa, este Republica Moldova. Şi tot ceea ce am făcut ca premier şi voi face ca preşedinte va fi în ideea că suntem un popor. 


KI: Dar câţi români sunt în Italia, domnul Ponta? 

VP: Conform datelor oficiale 800.000

KI: Vă înşelaţi, sunt 1.100.000

VP: Datele oficiale zic 800.000, cele neoficiale vorbesc de 1.700.000.

KI: Sunt 1.100.000, vă spun eu, i-am numărat. 

Moderator: MAE răspunde la o interpelare publică, pe site-ul Camerei Deputaţilor, că în diaspora vorbim despre o situaţie dificilă şi ar fi dezirabil votul prin corespondenţă. Domnule Victor Ponta.

VP: Sunt un susţinător al organizării în 2016 al votului electronic şi cel prin corespondenţă. Eu cred că putem, ţinând cont de noile tehnologii, în 2016, să asigurăm votul prin corespondenţă şi online în mod sigur, fără temeri de fraudă. 

Moderator: Ce vroiam să semnalez este că se ştia despre situaţia dificilă de la alegeri cu mult timp înainte şi nu s-a făcut nimic. 

VP: Votul prin corespondenţă se poate stabili prin lege, cu minim 6 luni înainte de alegeri. 

Moderator: Migraţia primarilor în partide, fără să îşi piardă mandatele de primari s-a putut, dar asta nu s-a putut. 

VP: Da, conform Constituţiei şi legilor din România, da. 


Moderator: Domnule Iohannis, instituţiile fundamentale ale justiţiei, DIICOT, CSM, DNA, CCR. Care este siguranţa mea, ca cetăţean, că aceste instituţii vor funcţiona în continuare, sub mandatul dvs? Şi de asemenea, problema imunităţii şi apărării celor din Parlament, în caz de corupţie?

KI: Vreau să fac o remarcă interesantă în acest context. Dacă tot vine vorba despre Constituţie, în comisia care se ocupă de revizuirea Constituţiei s-a discutat despre chestiunea votului electronic şi cel prin corespondenţă şi PSD a fost ferm şi total împotriva acestui demers. 

VP: Cine v-a spus asta? Nefiind parlamentar, nu aţi fost acolo. 

KI: Domnule Ponta, puteţi să nu mă întrerupeţi?

VP: Atenţie, nu sunteţi stăpân de sclavi, v-am întrebat politicos de unde ştiţi. Când aţi fost la mine în birou aţi fost foarte umil şi politicos. Cuminte şi calm. 

KI: Dvs cine vă credeţi în această confruntare? Cu biroul dvs? Când sunteţi la Palatul Victoria biroul este al dvs, aici sunteţi faţă în faţă cu ţara, aş vrea un minim respect, nu ştiu dacă îl mai aveţi, dacă îl mai aveţi vă rog să nu mă mai întrerupeţi. Dacă este posibil. Dacă nu este posibil, putem să facem altfel, ca şi aseară. Eu plec, dvs spuneţi tot ce vreţi ....

VP: Domnule Iohannis, şi de la mine din birou aţi plecat cuminte... Aveţi o atitudine de moşier

KI: Vorbiţi şi pe timpul dvs şi pe timpul meu. 

Moderator: Din acest moment tăiem microfonul oricui vorbeşte în acelaşi timp cu celălalt candidat

KI: Există o iniţiativă legislativă pentru votul electronic şi votul prin corespondenţă, domnule Ponta? 

VP: Conform deciziei CCR, orice modificare a legii electorale se face cu minim şase luni înainte de alegeri. Nu a fost o asemenea iniţiativă.

KI: Şi când s-a discutat despre Constituţie, sigur sigur ştiţi că nu s-a vorbit despre asta? 

VP: Am vorbit foarte mult cu preşdintele Comisiei, domnul Antonescu, pe care cred că îl cunoaşteţi şi am stabilit împreună ce trebuie susţinut în comisie. 

KI: Am citit stenogramele comisiei. S-a discutat această chestiune şi PSD a fost împotriva introducerii acestei chestiuni în Constituţie. M-aţi întrebat despre anticorupţie, o temă care mie îmi este foarte dragă. În calitate de preşedinte, voi garanta independenţa justiţiei şi statul de drept. În ce priveşte DNA, CSM, ANI şi imunitate, pot să vă spun cum văd lucrurile. În ultimii ani, unele lucruri au mers bine, altele au mers destul de prost. Lucrurile care au mers bine sunt independenţa justiţiei şi consolidarea statului de drept. În ultimele săptămâni, DNA, cu toate că a fost o situaţie politică complicată, a adus noi şi noi cazuri de corupţie la lumina zilei. În calitate de preşedinte voi lua toate măsurile ca justiţia să poată să facă curăţenie în clasa politică. În ce priveşte ANI, trebuie îmbunătăţi mersul legislaţiei. Sunt legi care au lacune, care se contrazic, este bine să se consolideze ANI iar legislaţia să fie unificată, să fie pusă de acord cu cea europeană în materie. În tema imunităţii. În Constituţie, la articolul 92, citim că preşedintele se bucură de imunitate. Acest lucru mi se pare că este un lucru la care putem renunţa. Atunci când voi fi preşedinte, voi solicita comisiei de revizuire a Constituţiei să reintre în discuţie acest articol, să renunţăm la o imunitate totală. Preşedintele nu are nevoie de aşa ceva. Preşedintele nu trebuie să fie protejat mai mult decât sunt protejaţi şi aleşii din Parlament. În Parlament este nevoie de o schimbare a regulilor. Este inadmisibil să avem parlamentari care nu pot fi anchetaţi, fiindcă, de exemplu, PSD s-a decis să voteze împotriva anchetării unor parlamentari. Aceste lucruri trebuie schimbate. Sunt perfect de acord ca parlamentarii să aibă protecţie pentru vot şi opinie politică, dar nu pot fi de acord cu aşa ceva pentru alte fapte şi corupţie. 

Moderator: Domnule Ponta, aceeaşi întrebare şi pentru dvs. Ce veţi face cu aceste instituţii, ca preşedinte?

VP: Spre deosebire de vorbele goale, eu pot garanta cu fapte. Actualul şef al DNA a fost propusă de către mine. Preşedinta ÎCCJ, doamna Stanciu, a fost votată inclusiv de către mine. La fel s-a întâmplat şi cu CSM şi cu ANI. Tot ce am făcut ca premier va continua ca preşedinte. Vreau să îi reamintesc domnului Iohannis, domnul Vosganian este într-o situaţie delicată, domnul Victor Paul Dobre, mai este un senator, domnul Mora, declarat definitiv incompatibil şi este în Parlament. Domnul Chiuariu, condamnat definitiv şi irevocabil. Astăzi DNA a propus arestarea şefului PNL Prahova, domnul Roşca. Domnul Iohannis a vorbit despre articolul 92, parcă, la imunitate. Mă rog, acela se referă la atribuţii în apărare. Aritcolul 84 se referă la atribuţiile preşedintelui României. Dacă vorbim despre ceva, măcar să ştim despre ce vorbim. Mai am şi eu o întrebare, domnule Iohannis. În 2012 a fost lovitură de stat? 

KI: La domnii Varujan, Chiţoiu şi alţii, PSD le-a votat împotriva ridică imunităţii. Putem verifica foarte uşor. Ca şi stenogramele din comisia de revizuire a Constituţiei. Toate acestea ce ne arată? Că trebuie să schimbăm legislaţia în materie, trebuie să schimbăm regulamentele acolo unde se impun. Această Constituţie este una care nu satisface nevoile anului 2014 sau 2020. Aici lucrurile sunt clare. Este nevoie de o îmbunătăţire a legislaţiei. 


---

KI: Nu ştiu dacă este cazul ca domnul Ponta să vină să vorbească despre cei care au avut probleme cu legea în PNL, dar ideea mea rămâne aceeaşi, legea poate fi îmbunătăţită. Cât despre 2012, chestiunea a fost analizată de CCR. Procedurile au fost legale. Dacă este cazul să interpretăm, cred că putem să le lăsăm celor care studiază istoria recentă a ROmâniei, să lăsăm analiştii să vorbească. 

Moderator: Domnule Victor Ponta, dvs doriţi ridicarea imunităţii parlamentarilor? 

VP: Domnul Iohannis vorbea despre ridicarea imunităţii preşedintelui, să fie ca parlamentarii. În modificarea Constituţiei, dacă asta este decizia majorităţii parlamentare, da. Dar orice modificare a Constituţiei se face cu un vot de două treimi şi doar USL a avut un asemenea procent. 

Moderator: Cum îi veţi convinge pe domnii parlamentari să voteze acest lucru? 

VP: Dacă voi fi preşedinte, nu voi mai fi şed de partid. Partidele noastre, PSD şi PNL, începând cu PSD, sunt cele care l-au propus pe domnul Iohannis premier în 2009. Atunci nu era ruşinat domnul Iohannis. Cred că există voinţa publică şi presiunea publică pentru ca tot ce a rămas neuropean să fie înlăturat. Dar vreau să spun încă o dată. Preşedintele unui stat UE are imunitate prezidenţială. Iar dacă vorbim de preşedinţi de CJ, ei nu au imunitate. 

Moderator: Vă rog, domnule Iohannis.

KI: Evident că parlamentarii ACL vor vota cu dragă inimă această idee, iar în ce priveşte încuviinţarea, toţi parlamentarii ACL sunt dispuşi să voteze la vedere. Dacă mergem în urmă, înainte de perioada în care am avut un rol decisiv în PNL, ştim cu siguranţă că au fost alte discuţii şi nu are rost să venim cu istorii mai vechi. Acum noi suntem de acord să se ridice imunitatea celor care sunt vizaţi sau să se încuviinţeze arestarea sau urmărirea penală. 

VP: Arestarea. Pentru urmărire penală nu este nevoie de încuviinţarea Parlamentului. 

Moderator: Justiţie

KI: Cred că este foarte important să vedem ce facem în viitor. Cred că am arătat bunăvoinţă şi toată lumea a văzut aceste lucruri. Cât despre parcursul în viitor, independenţa justiţiei este foarte bună. Aceste lucruri ţin de respectarea legii, procedurilor, iar în ce mă priveşte pe mine, voi garanta acest parcurs. Aceste lucruri nu pot fi garantate decât de preşedinte. Dacă dvs, dragi români, alegeţi preşedintele greşit, daţi justiţia pe mâna corupţilor.


VP: Domnul Iohannis, ce relaţie veţi avea cu premierul? Că spuneţi că nu veţi avea relaţie cu premierul?

KI: Una corectă instituţional, fără niciun fel de îndoială. 

VP: Ideea este următoarea. Un jurnalist a zis astăzi, în glumă, că dacă domnul Iohannis iese preşedinte, are nevoie de mine ca premier, pentru îndeplinirea programului. Dânsul vorbeşte despre coabitare. Acordul dintre mine şi preşedinte este de colaborare instituţională. Adica exact despre ce vorbeşte domnul Iohannis. Ideea este următoarea: Aici am ajuns la un punct care cred că este important pentru cei care ne privesc. Corupţia trebuie combătută peste tot, nu doar la adversari politici. Puteţi să îi rugaţi pe colegii parlamentari numiţi mai devreme să demisioneze, pe domnul Blaga să se prezinte la Parchet şi să discute despre dosarul EADS. Cred că există corupţie în toate partidele, dar, în ultimii doi ani şi jumătate am avut rezultate pe care nu le-a avut nimeni altcineva înaintea mea. 

KI: Păi rămâneţi aşa, premier şi eu ca preşedinte

VP: Păi şi domnul Predoiu? Că i-aţi promis funcţia de premier? 

Moderator: Veţi coabita, dacă va fi cazul? 

KI: Voi lucra corect instituţional cu premierul. Domnule Ponta, de ce aţi minţit pensionarii că tai pensiile? 

VP: Domnule Iohannis, jignirile nu vă fac cinste. Dvs sunt înconjurat de oameni care au tăiat pensiile şi salariile în această ţară. Am aici legile prin care s-au tăiat pensii, salarii şi s-au închis spitale. Toate sunt contrasemnate de domnul Predoiu, de domnul Blaga, colegii dvs pe care îi aveţi în partid. Aţi folosit foarte des termenul de "pomeni electorale". Sunt şase măsuri pe care le-aţi criticat...

KI: Domnule Ponta, de ce i-aţi minţit pe pensionari că voi tăia pensiile? 

VP: Pentru că asta veţi face. Ori dvs, ori cei de lângă dvs. 

KI: CCR a decis că pensiile nu pot fi tăiate. Dacă vorbim de pensii, să ştie toată lumea că vreau să fiu preşedintele României pentru a avea o economie funcţională, când vom avea un guvern PNL. Economie funcţională pe care să o scoatem din recesiunea tehnică în care a fost băgata de către guvernul Ponta. Indexarea pensiilor, vândută de guvern, este obligată de lege. Nu este un favor. Când voi fi preşedinte, vom avea în foarte scurt timp o economie funcţională şi automat vor creşte pensiile. Garantez că pensiile nu vor scădea niciodată cât voi fi eu preşedinte. 

VP: V-aţi lămurit ce pensie are soacra dvs? Că ieri aţi spus că are pensie de 300 de lei. Românii au aflat că există oameni care au pensii de 300 de lei în România. 428. Nu există pensie de 300 de lei în România. Ştiţi câţi pensionari sunt în România?

KI: Veţi spune dvs, văd că aţi venit cu tot soiul de foi la dvs. 

VP: M-am pregătit să fiu preşedintele României, da. 


Moderator: Roşia Montană

VP: Roşia Montană nu se va face. DAr trebuie şi avem obligaţia să găsim soluţii pentru toate zonele monoindustriale. Pensionari sunt 5.300.000 în România. Domnul Iohannis a spus foarte des despre "pomenile electorale" şi există şase măsuri criticate şi aş vrea să ştiu care vor fi abrogate, pentru că toate sunt în vigoare. Altele nu am făcut

KI: Domnule Ponta, aţi făcut o fixaţie pe familia mea. Nici soacra mea nu va fi fericită, nici părinţii mei nu au fost fericiţi când aţi trimis o echipă TV la ei acasă. Iar în ce priveşte afirmaţiile făcute de dvs, până şi dvs, că sunteţi deputat, probabil aţi aflat că nu preşedintele abrogă legi. Parlamentarii vor analiza aceste legi şi vor decide. 

VP: Nu am vorbit despre familia dvs niciodată. Doar am întrebat, pentru că am auzit ieri afirmaţia dvs şi am întrebat-o pe doamna Plumb dacă este adevărat. Nu este adevărat. Vreau să vă rog un lucru. Victor Ponta şi Daciana Sârbu au comis falsuri prin omisiune, aţi depus plângere împotriva familie. Pot să vă rog să îi cereţi scuze? Se poate? 

KI: Aşa cum nu aţi trimis pe nimeni la familia mea, nici noi nu am făcut aceste lucruri. 

VP: Vă rog doar să îi cereţi scuze pentru aceste materiale, pentru că aici scrie ACL. 

KI: Imediat ce vă veţi cere scuze, în numele echipei, pentru că am fost acuzat de trafic de copii şi de organe. Imediat ce vă cereţi scuze că aţi spus că nu sunt un bun român, că sunt neamţ, că nu sunt un bun ortodox, că sunt un protestant. Aţi făcut cea mai mizerabilă campanie văzută vreodată în România. 

VP: Eu nu am trimis nicio echipă nicăieri. 

KI: Dacă în această campanie am lezat pe cineva prin afirmaţiile mele, eu îmi cer scuze pentru aceste afirmaţii. 

VP: Vă mulţumesc. 

Moderator: Există în planul pentru anii următori creştere de taxe şi impozite? 

KI: Guvernele Ponta au introdus în ultimii ani 36 de taxe şi impozite noi, acciza la carburant, o catastrofă. După părerea mea, pot să vă spun că noi, PNL şi cu mine suntem de părere că singura cale de relansare economică în România este relaxarea fiscală. Aceste lucruri nu se pot face peste noapte. Vom veni cu un plan, reduceri de impozite şi taxe, gradual. Este o promisiune pe care pot să o fac. Atunci când voi fi preşedinte şi PNL va avea guvern în România, vom reduce taxele şi impozitele. 

VP: Eu vă răspund cu cifre. Suntem la finalul lunii a 10-a din acest an. Bugetul de stat a încasat ...

KI: Dvs ştiţi cum se reduce evaziunea fiscală pe TVA? Este în jur de 16,2% din PIB

VP: Cum aţi calculat? 

KI: Sunt date oficiale. Specialiştii evaluează 75% din evaziune în zona TVA-ului. De aceea propunem reducerea TVA, este o cauză de evaziune. Cu 1 - 2% pe an, pentru a putea vorbi despre relaxări de impozite şi taxe. 

VP: Să vorbim de lucruri serioase. Pe cifre. Nu lozinci. Bugetul consolidat a încasat 176,4 miliarde de lei şi a cheltuit 175,8. Cu ceea ce vom cheltui până la sfârşitul anului. Dacă în 2015 şi 2016 nu se adoptă alte măsuri, nu trebuie mărite taxe sau impozite. 

KI: Tot recesiune tehnică se numeşte, domnule Ponta. 

VP: Dacă datele economice de vineri relevă altceva, vă retrageţi din această cursă?

KI: Nu, domnule Ponta. 

VP: Anul viitor vom avea 1,4 deficit. Anul acesta greu facem 2%. Dacă se doreşte reducerea TVA, fiecare punct TVA este 2,6 miliarde. 

KI: Sunt îngrijoraţi cei de la FMI, pentru că avem un Guvern ineficient. Avem un guvern care a băgat ţara în recesiune tehnică, care a distrus locuri de muncă, a dat banii la primarii migratori atraşi în PSD, toate acestea costă. Nici măcar nu a fost în stare acest Guvern să cheltuie banii pe ce trebuia să îi cheltuie. Este cel mai prost rezultat posibil pentru cineva care lucrează cu bugete. Pot să vă spun, că de 14 ani fac asta, dvs. o faceţi de doi ani de zile. 

Moderator: Excedentul bugetar nu este deloc de lăudat, mai ales că a venit dintr-o taxă care a sufocat mediul de afaceri şi din acea supra acciză la benzină, trebuiau să se ducă bani în autostrăzi. Nu s-a întâmplat. Dacă avem un plus în trimestrul trei, trebuie să avem şi pe trimestrul patru, ca să nu mai fim în recesiune tehnică. Abia în ianuarie aflăm. Avem un semnal din partea FMI, când echipa a plecat de la Bucureşti, pentru se crea un gol în bugetul de stat. Aceste cheltuieli, estimate undeva la 3 miliarde de lei poziţionează România undeva într-o zonă de destabilizare macroeconomică. Cât de reale sunt aceste îngrijorări?

VP: Să o luăm serios. Inflaţia - 1,5%. Creştere economică - 2,5. Şomajul a scăzut la 6,7%. 

Moderator: Eu vreau de la dvs să îmi spuneţi cât de reale sunt îngrijorările. 

VP: Cu mine preşedinte şi domnul Tăriceanu premier, România va continua să fie cea mai performantă economie din această regiune. 

Moderator: Domnule Iohannis, aţi ascultat prezentarea mea, poziţia FMI, cum vi se pare aceasta? 

KI: Sincer, mă înrijorează. Nu este primul semnal de alarmă tras de afară, după ce am spus că avem un guvern ineficient, suntem în recesiune tehnică, lucrurile merg prost, CE a avertizat România că există problematică inexistenţa unui buget pe 2015. Am solicitat guvernului, premierului, să vină în Parlament cu un proiect de buget. Mai sunt câteva zile, poate vedem o minune şi atunci putem să vedem cât de mare este catastrofa care se pregăteşte pentru 2015. Sunt foarte îngrirjorat pentru anul 2015. 

Moderator: Politică externă

KI: Securitatea României şi faptul că suntem acum în această situţie se datorează celor trei piloni pe care s-a bazat politica externă a României şi care trebuie continuată. Nu trebuie reinventat nimic. Parteneraitul cu SUA, locul şi rolul în NATO, în UE. Aici trebuie să dovedim că suntem parteneri serioşi, de lungă durată, că suntem dispuşi să ne însuşim un rol, că suntem dispuşi să creştem bugetul de apărare şi de aici derivă toate celelalte. Nu este nevoie de nicio nouă axă Bucureşti - China. Trebuie să dovedim că suntem oameni serioşi. Pentru asta este nevoie de oameni serioşi. 

VP: Eu cred că România trebuie să exercite un rol mult mai important pentru vecinii şi prietenii noştri din regiune. În primul rând Republica Moldova, care trebuie să se integreze în UE. Pentru Ucraina şi Georgia, pentru Serbia trebuie să fie prieteni şi parteneri ai noştri. România este în acest moment un model de urmat de aceste ţări. Dacă vorbim despre relaţii economice, categoric trebuie să încercăm, într-o Europă care îşi restrânge activitatea economică, trebuie să găsim soluţii ca exporturile României să îşi găsească o piaţă de desfacere. Şi vreau să fac un lucru pe care îl face şi Angela Merkel. China este al treilea partener economic al Germaniei. Noi suntem abia locul 23 al Germaniei. Păstrând axa strategică - România - SUA - NATO - care este o axă politică-militară şi care înseamnă investiţii, România trebuie să îşi găsească investiţii în energie. 

---

KI: Observ că domnul Ponta a evitat un răspuns pe Roşia Montană. După părerea mea, Roşia Montană, aşa cum este ea acum, nu poate să continue. Nu este un proiect care ne garantează că este protejat mediul, comunităţile de acolo. Trebuie abandonat şi reluată discuţia. Mi se pare notabilă poziţia duplicitară a domnului Ponta. Ca premier a aprobat un act pe care l-a trimis în Parlament şi pe care, acolo, l-a respins. Mesajul meu pentru români este foarte clar: Eu vreau să schimb felul în care se face politică în România. Mai puţine vorbe, mai multe fapte, mai puţină gălăgie, mai multă aplicare asupra problemelor. 


Moderator: Domnule Victor Ponta, o întrebare pentru Klaus Iohannis

VP: Vreau să vă spun că am candidat şi nu aş fi candidat niciodată împotriva lui Crin Antonescu, pentru a duce la capăt USL, sfârşitul regimului Băsescu şi PDL şi toţi cei din jurul domnului Iohannis. Alte motive - pensii, salarii, agricultură, toate celelalte lucruri pe care românii le aşteptau şi mai ales să nu mai vorbim despre o societate divizată. Eu sunt cel pe care oamenii l-au văzut şi cu bune şi cu rele. Întrebarea mea este - Dacă aveţi vreun moment vreun sentiment de vinovăţie faţă de românii care au crezut în USL, pentru că s-a terminat din cauza dvs şi dorinţa dvs pentru o funcţie. 

KI: Domnule Ponta, USL s-a rupt pentru că PSD a vrut toată puterea şi noi nu am fost de acord. Atât de simplă este explicaţia, indiferent cum o punem pe alte note. Vă reamintesc că nu am venit la dvs fiindcă guvernul a funcţionat bine. Eu am vrut să fiu vicepremier pentru că guvernul a funcţionat prost. Dvs nu aţi suportat această chestiune. Domnule Ponta, ne-aţi spus că aţi votat în tinereţe cu Ion Raţiu. Pe urmă aţi spus că aţi votat cu candidatul liberal. Pot să contez şi de data aceasta pe votul dvs? 

VP: Nu, domnule Iohannis, pentru că sunteţi doar o poleială a lui Ion Raţiu şi a lui Crin Antonescu şi în interior sunteţi doar un Traian Băsescu, şi eu nu votez cu Traian Băsescu.

Moderator: Vă mulţumesc!
 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati