Antena 3 CNN Politică MAI: Prefecţii nu au acces la filmările din secţiile de votare speciale. PSD nu cunoaşte legea

MAI: Prefecţii nu au acces la filmările din secţiile de votare speciale. PSD nu cunoaşte legea

MAI: Prefecţii nu au acces la filmările din secţiile de votare speciale. PSD nu cunoaşte legea
Sursa foto: Vasile Blaga
08 Dec 2009   •   16:57

Prefecţii nu au acces la suporturile optice pe care sunt salvate imaginile preluate de camerele video din secţiile speciale de votare, şi nici atribuţii în acest domeniu a contracarat marţi, MAI acuzaţiile PSD conform cărora mai mulţi miniştri democrat-liberali precum Vasile Blaga, radui Berceanu şi Adriean Videanu s-ar fi deplasat la sediul acestui minister pentru a cere în mod special prefecţilor să şteargă aceste înregistrări.
Ministerul Administraţiei şi Internelor îşi argumentează poziţia citând mai multe prevederi legislative. "Hotărârea de Guvern 1308 din 04 noiembrie 2009 pentru modificarea şi completarea art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1045/2009 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2009 prevede faptul că  fişierul cuprinzând înregistrarea video va fi salvat pe un suport optic, CD sau DVD, şi va fi înaintat către biroul electoral judeţean, respectiv al sectorului municipiului Bucureşti într-un plic sigilat, pe care se aplică ştampila de control a secţiei de votare şi semnătura preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, împreună cu dosarul cuprinzând tabelele electorale utilizate şi declaraţiile pe propria răspundere ale alegătorilor. Birourile electorale judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti transmit plicurile sigilate conţinând înregistrările video, împreună cu dosarele de la secţiile de votare cuprinzând listele şi tabelele electorale utilizate, precum şi declaraţiile pe propria răspundere ale alegătorilor biroului electoral central, care le predă autorităţii electorale permanente în vederea depozitării într-un singur spaţiu, asigurat de către Secretariatul General al Guvernului", se arată în comunicatul ministerului.
De asemenea, potrivit comunicatului, se prevede, în circulara Biroului Electoral Central nr. 653/c din 02.12.2009, că "preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare speciale au obligaţia de a înştiinţa personalul tehnic auxiliar însărcinat cu operarea mijloacelor de înregistrare video şi a computerelor, ca după salvarea conţinutului fişierului cuprinzând imaginile înregistrate în ziua votării pe suport optic, CD sau DVD, să procedeze la ştergerea lui de pe computer".
Ca urmare, subliniază MAI, "prefecţii nu au acces la suporturile optice pe care sunt salvate imaginile preluate de camerele video din secţiile speciale de votare. Implicit, persoanele care fac astfel de afirmaţii dovedesc necunoaşterea reglementărilor legale în vigoare".
"Am primit informaţii că în urma întâlnirii pe care au avut-o ieri al MAI domnul Blaga, Videanu şi Berceanu au solicitat prefecţilor să facă tot ce le stă în putinţă să şteargă imaginile filmate la secţiile speciale. Facem apel la prefecţii din România să nu comită această ilegalitate", a susţinut astăzi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.
Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close