Antena 3 CNN Politică Meleşcanu: Sistemul de securizare a comunicaţiilor în timpul alegerilor are unele vulnerabilităţi

Meleşcanu: Sistemul de securizare a comunicaţiilor în timpul alegerilor are unele vulnerabilităţi

Meleşcanu: Sistemul de securizare a comunicaţiilor în timpul alegerilor are unele vulnerabilităţi
Sursa foto: Teodor Meleºcanu
10 Dec 2009   •   14:53

Sistemul de comunicaţii în timpul alegerilor este încă vulnerabil la anumiţi factori care pot vicia rezultatul final, a fost concluzia mebrilor comisiei de apărare a Senatului după audierea directorului STS, Marcel Opriş. Potrivit preşedintelui acestui for, liberalul Teodor Meleşcanu, membrii Comisiei au decis invitarea săptămâna viitoare la audieri a reprezentanţilor MAE şia celor de la INS în legătură cu desfăşurarea alegerilor în străinătate. Meleşcanu a afirmat că directorul STS a dat asigurări la audieri că toate cele 22.000 de telefoane puse la dispăoziţia secţiilor de votare , a BEJ-urilor şi BEC-ului au fost securizate, însăsistemul are vulnerabilităţi, recunoscute şi de şeful Serviciului. Meleşcanu a mai declarat că directorul STS a afirmat că Serviciul nu a fost implicat în desfăşurarea alegerilor de pe 6 decembrie în străinătate.
STS a pus la dispoziţia secţiilor de votare, BEJ-urilor şi BEC 22.000 de telefoane securizate în ziua alegerilor de tur doi.

?Dincolo de toate aceste discuţii, dânsul ne-a asigurat de un lucru important: toate mijloacele de cominicaţie pe care STS le-a pus de dispoziţie 22.000 de telefoane pentru secţii au fost securizate si dânsul garantează integritatea acestor comunicări, că nu au fost interceptate? afirmat Meleşcanu.

În ceea ce priveşte chestiunea SMS-urilor primite pe telefoenle preşedinţilor secţiilor de votare cu rezultatul voturilor, Meleşcanu a explicat că de pe respectivele telefoane securizate nu se puteau da astfel de mesaje, dar puteau fi primite. Din verificările făcute pe mai multe asemenea telefoane, s-a ajuns la concluzia că mesajele erau date de pe telefoane cu cartele preplătite.

"Directorul STS a promis, şi aceasta a fost una dintre solicitările comisiei, ca, în perioada următoare, să efectueze cercetări în legătură cu traficul de primire şi trimitere de mesaje de pe aceste telefoane", a adăugat Meleşcanu.

El a mai arătat că STS şi-a declinat orice competenţe faţă de modul în care s-a derulat votul la secţiile din străinătate, în timpce softul care a fost folosit de BEC la numărarea voturilor a fost pus la dispoziţie de Instituul Naţional de Statistică aflat în subordinea MAI.

?De aceea am decis în comisie să invitam la audieri reprezentanţi ai MAE pentru tot ceea ce ţine de organizarea alegerilor în străinătate şi pe cei de la INS cu privire la vulnerabilităţile sistemului de soft pentru a afla dacă au avut şi alte persoane acces? a anunţata Meleşcanu.

Senatorul PNL a amintit că STS a făcut în trecut mai multe propuneri pentru securizarea comunicaţiilor care, din anumite considerente, nu au fost acceptate.

?Comisia a constatat că sistemul are anumite vulnerabilităţi? a conchis Meleşcanu.

Directorul STS, Marcel Opriş, a declarat, joi, după 3 ore de audieri la Comisia de Apărare din Senat, că niciun angajat al Serviciului nu a fost implicat în fapte ilegale de alegeri, el precizând că există posibilitatea să fie construite sisteme de telecomunicaţii independente de serviciu.
"Este exclusă orice implicare a STS în operaţiuni de genul acesta şi STS a executat doar misiunile care i-au fost atribuite prin cadrul legeal pentru procesele electorale, iar noi garantăm că acestea au fost îndeplinite aşa cum au fost aprobate", a spus Opriş, care a adăugat că s-au făcut verificări interne, ca urmare a acuzaţiilor lansate în ultimele zile în presă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close