Antena 3 CNN Politică Mihai Gâdea: Top 10 cele mai dure măsuri pe care le-ar pregăti Guvernul Orban

Mihai Gâdea: Top 10 cele mai dure măsuri pe care le-ar pregăti Guvernul Orban

Mihai Gâdea: Top 10 cele mai dure măsuri pe care le-ar pregăti Guvernul Orban
26 Noi 2019   •   22:13

Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe informaţii "neadevărate", pe "o supraestimare" a veniturilor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

El a precizat că prin rectificarea bugetară se va arăta "ce s-a furat, unde s-a furat şi unde s-a supraestimat".

"Am văzut în spaţiul public o dezinformare care vine din partea PSD. Această rectificare bugetară era necesară având în vedere execuţia bugetului până în acest moment şi faptul că bugetul a fost construit pe informaţii neadevărate, pe o supraestimare a veniturilor. Această rectificare bugetară arată că veniturile trebuie diminuate cu peste 18 miliarde de lei, dintre care aproape 10 miliarde din venituri fiscale şi aproape 8 miliarde de lei din venituri din fonduri europene.

A doua observaţie - rectificarea era necesară pentru că, dacă nu făceam această rectificare, banii pentru pensii, pentru indemnizaţii, pentru concedii medicale şi alte cheltuieli sociale nu erau cuprinşi pentru ultimele două luni în această rectificare. Cine spune că nu trebuia să facem aceste plăţi minte şi ar fi trebuit, în primul rând, să le cer celor de la PSD să ne spună unde sunt cei 18 miliarde de lei, dacă trebuia să le cerem să aducă ei banii de acasă sau trebuie să îndreptăm ce au făcut ei", a afirmat Cîţu, la finalul unei şedinţe a conducerii PNL.

Ministrul Finanţelor a explicat că rectificarea bugetară are rolul "de a îndrepta şi de a repara toate prostiile făcute în ultimii trei ani de zile de PSD la guvernare". "Este cinic să vezi acest partid care vine şi ne spune şi comentează această rectificarea bugetară, dar nu a plătit concediile medicale de trei luni de zile. A întârziat aproape patru luni de zile.

A întârziat plata pentru TVA. Nu au inclus în buget banii pentru pensii, pentru indemnizaţii pentru copii, pentru susţinătorii persoanelor cu handicap şi aşa mai departe. Toate aceste lucruri sunt detaliate în rectificarea bugetară şi ei ar trebui să explice cum au construit acest buget fără să includă aceşti bani în rectificare", a subliniat el.

Mihai Gâdea a prezentat, marți, la Sinteza Zilei, ce măsuri au fost anunțate de Guvernul Orban că vor fi luate în 24 de ore, dar care au fost uitate peste noapte de noul Executiv.

Iată și un Top 10 cele mai dure măsuri pe care le pregătește Guvernul Orban.

1. Restructurarea administrației publice, oameni dați afară din instituții/ ministere

2. Eliminarea salariului minim pentru studii superioare - premierul susține doar un singur salariu minim

3. Prețuri mai mari la factura de energie electrică/ gaze, dacă liberalizarea nu va fi făcută treptat

4. Înghețarea legii salarizării (care prevede majorări de 25% în fiecare an până în 2022)

5. Înghețarea creșterii salariilor profesorilor de la 1 deptembrie 2020. De exemplu, salariul unui profesor ar trebui să crească de la 1 septembrie 2020 de la 3.000 de lei la 5.000 de lei.

6. Înghețarea creșterii pensiei minime

7. Taxe deja existente ar putea fi majorate

8. Impozite noi pentru a reduce deficitul bugetar estimat la 4,3%

9. creșteri de dobânzi pentru credite (rate mai mari)

10. Creșterea euro

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close