Antena 3 CNN Politică Ministerul Finanţelor: Reducerea TVA la pâine nu este o măsură bună pe termen scurt

Ministerul Finanţelor: Reducerea TVA la pâine nu este o măsură bună pe termen scurt

Ministerul Finanţelor: Reducerea TVA la pâine nu este o măsură bună pe termen scurt
Sursa foto: Foto: Agerpres
de G.S.    |    31 Mar 2013   •   12:32

Reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi "cel puţin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate, se arată într-un document al Ministerului de Finanţe, citat de Mediafax.
   
"Identificarea altor surse de venit care să compenseze sumele neîncasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesară pentru a menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale", se arată în documentul citat.

Din analiza Ministerului a rezultat că o astfel de măsură ar genera un impact bugetar negativ în trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 şi 742,1 milioane lei în 2016.
   
Datele Finanţelor, chiar şi calculate pentru un an întreg, sunt mai mari decât cele prezentate începând cu acest an de premierul Victor Ponta şi de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care susţineau că efortul bugetar pe şase luni din acest an se ridică la 200 milioane lei, respectiv la 100 milioane lei.
   
Ministerul Finanţelor arată astfel că, deşi "pentru anii următori" anului 2013 cel puţin teoretic reducerea cotei de impozitare poate crea premisele diminuării semnificative a evaziunii fiscale, creşterii bazei de impozitare şi, implicit, compensării acestui impact negativ direct printr-o creştere a gradului de colectare a TVA, pe termen scurt însă, pentru a putea menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale, este necesară identificarea altor surse de venit.

"În aceste condiţii, considerăm că măsura de reducere a cotei de TVA aplicabilă livrărilor de pâine la această dată nu poate fi implementată decât în situaţia identificării unei alte surse de venit care să compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Având în vedere impactul semnificativ negativ rezultat în urma analizei, coroborat cu constrângerile bugetare şi acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, în prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensării sumelor neîncasate ca urmare a reducerii cotei de TVA", se arată în document.

Guvernul a anunţat, anterior, că va aplica o reducere experimentală de 9% la TVA la pâine, de la 1 iulie până la 31 decembrie. Măsura a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

"Ne-am gândit să facem această reducere pe tot lanţul, pentru că n-avem voie să facem doar într-o parte a lanţului, şi să vedem dacă în cele şase luni, teoria noastră, că de fapt vom avea încasări mai mari cu un TVA mai scăzut, sau teoria FMI-ului, că o să avem o nouă gaură la buget, este cea reală. De aceea, eu i-am cerut lui Daniel Constantin (ministrul Agriculturii- n.r.) să facă un parteneriat cu producătorii, să le explice că dacă avem succes trecem de la pâine şi la alte produse", a declarat premierul, în cadrul emisiunii "Income", difuzată în fiecare sâmbătă, la Antena 3.

×
Parteneri
Bani de la stat pentru români! Condiţia pentru 1.500 de lei în fiecare lună
x close