Antena 3 CNN Politică Moţiune de cenzură, depusă la Parlament. PNL şi UDMR vor "tăierea nodului gordian" cu aportul PDL şi PSD

Moţiune de cenzură, depusă la Parlament. PNL şi UDMR vor "tăierea nodului gordian" cu aportul PDL şi PSD

Moţiune de cenzură, depusă la Parlament. PNL şi UDMR vor "tăierea nodului gordian" cu aportul PDL şi PSD
Sursa foto: Eugen Nicolãescu
17 Sep 2009   •   16:38

Parlamentarii liberali şi UDMR au finalizat textul moţiunii de cenzură intitulată "Guvernul PDL-PSD a hotărât: "Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost"", pe care au depus-o în această după-amiază la cele două secretariate ale camerelor legislative ale Parlamentului. Anunţată de câteva săptămâni, moţiunea de cenzură nu este singura cale de atac pe care liberalii o vor folosi pentru sancţionarea, simbolică totuşi, a actelor Guvernului. Invocând presupuse modificări ale legii educaţiei după asumarea ei în Parlament, liberalii au cerut public astăzi dimineaţă "premierului Boc să plece de urgenţă de la Palatul Victoria cu tot cabinetul său de amatori, pentru încălcarea grosolană a tuturor legilor şi regulilor care formează statul de drept". Totodată, o comisie de jurişti ai partidului condusă de Teodor Meleşcanu lucrează la elaborarea unor contestaţii care vor fi depuse la Curtea Constituţională cu privire la neregulile constatate în procedura de asumare recent aplicată de Guvern.

Moţiune fără finalitate, prilej de speculaţii de culise

Chiar dacă a fost depusă astăzi, moţiunea va putea fi dezbătută în Parlament abia săptămâna viitoare, după convocarea celor două camere legislative. Parlamentarii vor vota moţiunea, prin vot secret cu bile, deşi liberalii au anunţat că intenţionează să voteze cu bilele la vedere pentru ?a evita jocurile PD-L?, bănuit că s-ar putea folosi de propriul demers pentru a provoca o cădere a Guvernului pentru a scoate PSD de la putere.

Citiţi textul moţiunii depuse de PNL şi UDMR (pdf)

Pentru adoptarea moţiunii este nevoie însă de un minim de 236 de voturi, număr insuficient în momentul de faţă, dacă se ia în calcul numărul membrilor PNL şi UDMR.

"Vă anunţ că cele două grupuri parlamentare PNL şi UDMR au finalizat textul moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură e intituală Guvernul PDL-PSD a hotărât: decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost!", a declarat liberalul Eugen Nicolăescu.
Potrivit deputatului PNL, moţiunea este semnată de 121 de parlamentari ai PNL şi UDMR şi are ca scop "blocarea adoptării unei legi aberante, salarizarea unică, şi trimiterea acasă a celui mai slab Guvern din 1990 încoace".

Discriminarea categoriilor sociale şi incompetenţa Guvernului
Liberalul a adăugat că "prin adoptarea acestui proiect de lege, Guvernul ignoră principiul solidarităţii sociale, atât de necesar pe perioadă de criză", în timp ce "coaliţia PDL-PSD încurajează nemulţumirile sociale şi promovează discriminarea între diversele categorii de personal bugetar".
"Adoptarea unei legi de salarizare unitară nu se poate face într-o perioadă de recesiune economică, ci într-una de creştere economică susţinută, când mediul privat poate să absoarbă potenţialul personal disponibilizat din sectorul public" a susţinut Nicolăescu.
Parlamentarul liberal a atras atenţia că "Legea salarizării nu a întrunit consensul tuturor partenerilor sociali", fiind "o lege proastă, care impune arbitrariul", că "textul Legii demonstrează modul haotic în care s-a elaborat, neprofesionalismul, incompetenţa şi incapacitatea Guvernului de a înţelege sistemul public din România şi de a-l organiza", iar Executivul a "uitat" că în cazul unor legi complexe este nevoie de "dezbatere şi consens în cadrul societăţii şi mai ales de o dezbatere parlamentară serioasă".
"Suntem pentru reformarea sistemului public din România. Dar nu la modul în care ni-l propune coaliţia PSD-PD-L: incoerent, inconsecvent, discriminatoriu şi incompetent. Nu în an de criză economică, nu pentru bifarea relaţiei cu FMI, nu în an electoral, nu prin pulverizarea categoriilor. Acest tip de politică nu are ce căuta în lumea democratică din România Uniunii Europene", a mai spus deputatul PNL.
Depunerea moţiunii vine după ce tot astăzi , liberalii au reacţionat furibund la auzul modificărilor pe care Guvernul le-ar fi făcut în legea educaţiei, după asumarea ei în Parlament. Ei au cerut astăzi dimineaţă demisia premierului Boc şi a "cabinetului său de amatori", pe motiv de incompetenţă.
Parlamentarii Puterii, îndemnaţi să taie "nodul gordian al Coaliţiei"

Textul moţiunii de cenzură recomandă guvernanţilor să-şi dea demisia şi să plece acasă, chiar cu propriul lor aport. Semnatarii documentului le transmit mascat parlamentarilor puterii că au posibilitatea să taie "nodul gordian al Coaliţei".

"Stimaţi guvernanţi, când vocea naţiunii vă spune foarte clar că sunteţi pe un drum greşit, când oamenii împărţiţi şi învrăjbiţi, profesori, cadre medicale, magistraţi, funcţionari publici, oameni de afaceri vă spun acelaşi lucru - că nu le mai apăraţi interesele, atunci aveţi o singură soluţie: să vă daţi demisia şi să plecaţi acasă ! Aşteptăm acest gest care ar trebui să izvorască din bun simţ şi din onoare, din respectul faţă de cetăţeni", susţin parlamentarii PNL şi UDMR, în moţiunea de cenzură depusă.

PDL şi PSD sunt criticate că au preferat să nu apeleze la acest instrument deoarece "ciolanul puterii este mult prea mare şi prea important", iar ei sunt "prizonierii unei persoane şi al proiectului său politic: Traian Băsescu şi cel de-al doilea mandat al său".

"Stimaţi colegi de la PDL şi PSD, astăzi aveţi posibilitatea legală, democratică de a dovedi contrariul: de a tăia nodul gordian al acestei Coaliţii care scârţâie din temelii, aveţi şansa de a vota pentru o moţiune de cenzură îndreptată împotriva unei salarizări proaste, care scade veniturile oamenilor şi nu le uniformizează, de a vota împotriva unui Guvern incompetent care nu-i mai reprezintă pe români", îi sfătuiesc iniţiatorii parlamentarilor social-democraţi şi democrat-liberali pe omologii lor aflaţi la putere.


Deputat PDL cere demisia ministrului Andronescu

Guvernul este ameninţat nu numai de opoziţia firavă, dar este contestat şi de unii membrii ai coaliţiei de guvernare. Deputatul PD-L Mihail Boldea a csolicitat demisia ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pe care acuzat-o că prin arogarea dreptului de a numi în continuare directori de şcoli politizează instituţiile de învăţământ. Boldea s-a referit astfel ordinul adoptat de către acest minister privind demiterea tuturor directorilor de şcoli şi a inspectorilor de specialitate numiţi în funcţii fără promovarea unui concurs.
În opinia parlamentarului democrat-liberal, noul gest al ministrului ar ascunde în fapt inteanţia de a plasa în şcoli oameni aserviţi politic înaintea alegerilor prezidenţiale.

"Cer demisia ministrului Ecaterina Andronescu, care ieri a dat ordinul epurărilor politice în sistemul de învăţământ. Printr-un ordin emis de către Ministerul Educaţiei, semnat chiar de dânsa, Ecaterina Andronescu a dispus revocarea, în 48 de ore, a tuturor directorilor numiţi fără concurs la unităţile şcolare din învăţământul preuniversitar, care la nivelul municipiului Galaţi sunt în număr de 170, iar la nivelul întregii ţări sunt în număr de 16.000 de persoane. Prin acest ordin, Ecaterina Andronescu încearcă să politizeze învăţământul românesc. Îi atrag atenţia că acest lucru nu este posibil şi că nu poate să trişeze şi să numească agenţi electorali la şcoli tocmai în vederea pregătirii alegerilor prezidenţiale", a afirmat Boldea.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: motiune de cenzura guvern demisie
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close