Antena 3 CNN Politică Năstase : Băsescu nu a învăţat lecţia pe care i-au dat-o românii

Năstase : Băsescu nu a învăţat lecţia pe care i-au dat-o românii

Năstase : Băsescu nu a învăţat lecţia pe care i-au dat-o românii
Sursa foto: adrian nastase
18 Dec 2009   •   03:36

Fostul premier al României, Adrian Năstase, aminteşte de lecţia pe care preşedintele României recunoaşte că a primit-o de la români, dar se îndoieşte că acesta a şi înţeles-o.
Astfel, liderul PSD scrie pe blogul său că ?există câteva indicii care ne arată ce a învăţat Traian Băsescu. Spre exemplu, avem declaraţiile sale de campanie prin care anunţă că se va bate cu toţi cei care i se vor opune. Traian Băsescu a anunţat clar că şi în al doilea mandat va fi ?preşedinte-jucător?, adică va acţiona în maniera conflictuală (adică exact pe dos decât îi recomandă, prudent, liderii europeni care îi acceptă realegerea).
Experienţa de până acum nu lasă loc niciunui dubiu. Am avut şi cel mai probabil vom avea un preşedinte care generează, întreţine şi exploatează conflicte?.
Adrian Năstase crede că un alt indiciu este modul cum şeful statului înţelege ?funcţionarea parlamentului şi relaţia politică, definită de Constituţie, pe care forul legislativ o are cu guvernul. Haideţi să ne reamintim câteva lucruri. Deşi în alegerile parlamentare au candidat aproape de fiecare dată nu doar partide politice de sine stătătoare, ci şi alianţe, în forul legislativ actorii ce au compus alianţa au format grupuri politice independente. Ele au acţionat comun, dar formal au existat ca grupuri distincte, ceea ce le asigură un mai mare spaţiu de acţiune. In 1996 de exemplu, CDR s-a coalizat cu USD şi cu UDMR şi au format o majoritate. Principalele partide din CDR au avut însă grupuri parlamentare distincte. Or, din acest punct de vedere, partidul cu cele mai multe mandate în 1996 a fost PDSR. Cu toate acestea, premierul a fost a fost dat de majoritatea parlamentară?, aminteşte fostul premier.
Acesta subliniată că atunci când nici un partid nu deţine majoritatea absolută a mandatelor, majoritatea relativă nu este un argument suficient. El apreciază că ?această lipsă poate fi compensată dacă partidul respectiv deţine funcţia prezidenţială. Dar nici aşa nu poate da premierul. Condiţia fundamentală în acest sens este o majoritate parlamentară absolută. Dacă Traian Băsescu nu va ţine cont de acest lucru, înseamnă că nu a învăţat lecţia pe care i-au dat-o românii?.
Năstase încheie cu aprecierea că ?dacă vrea cu adevărat să fie un preşedinte mai bun în al doilea mandat, Traian Băsescu este cel care trebuie să se schimbe. El trebuie să facă lucruri pe care nu le-a mai făcut niciodată. Şi abia apoi poate să spere să fie acceptat ca preşedinte al tuturor românilor?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase alegeri prezidentiale
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close