Antena 3 CNN Politică Năstase: Modernizarea statului trebuie să înceapă cu preşedintele

Năstase: Modernizarea statului trebuie să înceapă cu preşedintele

Năstase: Modernizarea statului trebuie să înceapă cu preşedintele
Sursa foto: adrian nastase
23 Dec 2009   •   09:57

Reinvestirea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României i-a prilejuit fostului premier şi adversar al acestuia la alegerile prezidenţiale din 2004, Adrian Năstase, o analiză a celor două discursuri de primire a mandatului pe şef al statului.
Năstase a remarcat că discursul din 2009 este dublu ca mărime faţă de cel din 2004. 3000 de cuvinte fata de 1700, cu un limnaj mai sec, mai greoi, mai instituţional. El consideră că ?discursul a devenit mai plictisitor şi mai previzibil. Se vrea premier, se vrea inovator, dar nu este nici una nici alta.
A descoperit acum modernizarea României, aşa cum descoperise în 2004 proiectul integrării. Aştept să descopere şi proiecte precum pensia minimă sau formula apei.?
Politicianul mai aminteşte că proiectul modernizării României a fost tema centrală a campaniei sale prezidenţiale din 2004.
În acelaşi timp, Băsescu îşi axa discursul pe ?lupta împotriva sărăciei şi a corupţiei?, în timp ce acum, prioritatea este modernizarea şi reforma statului. Năstase subliniază că în noul discurs nu se găseşte cuvântul sărăcie. ?Bănuiesc că problema a fost rezolvată. Iar corupţia nu e menţionată decât în treacăt?.
De asemenea, remarcă faptul că şeful statului a uitat că acum cinci ani promova o relaţie bună cu Parlamentul, despre care dorea să nu mai fie o anexă a Executivului. Liderul PSD notează că ?pentru cea mai mare parte a populaţiei, România a însemnat sărăcie, deznădejde, conflict politic promovat şi întreţinut de la Cotroceni? în cei cinci ani de mandat.
?Proiectul lui Traian Băsescu în 2004 a fost ?Să trăiţi bine?. Acum, în 2009 este modernizarea statului. Primul proiect a fost în mod cert ratat. În ceea ce priveşte modernizarea statului, acest proces ar trebui să înceapă cu cel care, conform Constituţiei reprezintă statul şi anume preşedintele. Modernizarea statului trebuie să înceapă cu preşedintele. Dar va fi în stare? Eu cred că nu?.
Printre lucrurile omise în discursul de investitură al lui Traian Băsescu, a mai remarcat lipsa amintirii pensionarilor, care ?au în continuare, după 5 ani de mandat Băsescu, pensia mai mică decât factura la încălzire?, dar şi ?ţăranii care trăiesc în sărăcie indiferent de cât de bogată a fost recolta?.
La fel cum nu au mai fost aminiţi acum nici tinerii care părăsesc ţara pentru că în România nu mai văd nici o şansă.
?Dincolo de micile nuanţe, ca şi in conţinut, discursul din 2004 şi cel din 2009 nu diferă foarte mult. Ambele propun într-un fel sau altul obiective vagi dar nu o viziune. Prin urmare, Traian Băsescu nu are un nou proiect. A avut o majoritate în 2004, dar a distrus-o. A avut o confortabilă majoritate în 2008, dar a distrus-o şi pe aceasta. Acum cere reconciliere şi consens?, încheie Năstase.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase campanie prezidentiala
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close