Antena 3 CNN Politică Nemulţumiri majore în PNL după ce Orban a cedat în favoarea USR-PLUS şi UDMR pentru a obţine şefia Camerei Deputaţilor

Nemulţumiri majore în PNL după ce Orban a cedat în favoarea USR-PLUS şi UDMR pentru a obţine şefia Camerei Deputaţilor

Sunt nemulţumiri majore în interiorul Partidului Naţional Liberal (PNL), după negocierile de ieri de la Vila Lac 1, acolo unde PNL, USR-PLUS şi UDMR au negociat şi au împărţit funcţiile în Parlament şi în viitorul Guvern.

Nemulţumiri majore în PNL după ce Orban a cedat în favoarea USR-PLUS şi UDMR pentru a obţine şefia Camerei Deputaţilor
Sursa foto: Hepta
de Alina Sorocean    |    19 Dec 2020   •   16:00

PNL s-a divizat după ce Ludovic Oban a ales să cedeze portofolii extrem de impotante din viitorul Executiv pentru a-şi asigura funcţia de şef al Camerei Deputaţilor, funcţie convenită chiar cu Klaus Iohannis în schimbul demisiei din funcţia de premier.

Astfel, pentru a se asigura că partenerii de coaliţie, respectiv USR-PLUS şi UDMR nu vor râvni la funcţia promisă, respectiv cea de şef al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a cedat trei ministere extrem de importante: Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Fondurilor Europene.

Liderii PNL din zona Ardealului, respectiv Emil Boc şi Ilie Bolojan, precum şi Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, şi-au arătat nemulţumirea faţă de rezultatele negocierilor.

Nemulţumirile cele mai mari sunt legate de faptul că primarii din zona Ardealului, în frunte cu Emil Boc, care vrea să construiască inclusiv metrou la Cluj-Napoca, nu vor mai avea acces la bani pentru a pune în practică proiecte importante de infrastructură.

Potrivit unor surse, Ludovic Oban i-ar fi sunat pe liderii de filiale din Ardeal şi ar mai fi potolit spiritele, una dintre promisiuni fiind reprezentată de Ministerul de Interne. Astfel, un lider politic din Ardeal sau cineva propus de liderii de acolo ar urma să preia şefia MAI.

De asemenea, nemulţumiri au venit şi din partea lui Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, care i-ar fi reproşat lui Orban că a lăsat Ministerul Dezvoltării din mână şi şi-a negociat propria funcţie, dar şi pentru faptul că nu au prins funcţii în noul Executiv.

Robert Sighiartău şi-ar fi dorit Ministerul Dezvoltării, în timp ce numele lui Rareş Bogdan a fost vehiculat pentru Ministerul de Interne.

În această după-amiază, scandalul din PNL s-a amplificat odată cu convocarea unei şedinţe a Biroului Politic Naţional (BPN) al PNL de către tabăra nemulţumiţilor, în timp ce Ludovic Orban a anunţat că această convocare nu s-a realizat în mod statuar.

"Biroului Politic Național al PNL va fi convocat de președintele PNL, Ludovic Orban, la finalizarea negocierilor care se află în acest moment în desfășurare. BPN convocat în această seară (ora 19), NU s-a realizat în mod statutar, întrucât NU a fost convocat de președintele PNL. Ludovic Orban", se arată într-un mesaj transmis membrilor PNL.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close