Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă amenință că își va depune mandatul. Florin Cîțu ar putea fi noul premier desemnat

Nicolae Ciucă amenință că își va depune mandatul. Florin Cîțu ar putea fi noul premier desemnat

Răsturnare de situație în PNL. Liderul partidului și premierul desemnat vorbesc limbi diferite.

Nicolae Ciucă amenință că își va depune mandatul. Florin Cîțu ar putea fi noul premier desemnat
Sursa foto: hepta
de Radu Tiliță    |    Vasile Marcu    |    25 Oct 2021   •   15:03

În timp ce Nicolae Ciucă spune că va cere mandat pentru o eventuală intrare a USR la guvernare, Florin Cîțu exclude categoric această variantă. Spune chiar că ar putea prelua din nou frâiele negocierilor. Chiar la această oră, cei doi sunt în ședință. 

Potrivit primelor calcule, Nicolae Ciucă nu ar reuși să strângă o majoritate, motiv pentru care și-ar depune mandatul.

În acel moment, președintele Klaus Iohannis va trebui să desemneze un nou premier, iar acesta va fi Florin Cîțu, spun surse Antena 3. Potrivit surselor citate, acestea sunt planurile liberalilor. 

Însă strategia PNL ar mai viza două puncte. Liberalii ar mai cere în cadrul ședinței Biroului Permanent Național din această seară un mandat flexibilizat, în sensul în care Nicolae Ciucă nu va reușit să întrunească o majoritate pentru votul de învestitură, cu un guvern minoritar, și atunci să flexibilizeze mandatul astfel încât să poată coopta din nou USR la guvernare, sau chiar pe social democrați. Acestea sunt cele două direcții analizate de liberali, potrivit surselor Antena 3. 

De aici însă apar și divergențele între cei doi, pentru că Florin Cîțu spunea foarte clar că mandatul dat de conducerea partidului este pentru un guvern minoritar, cu susținere în Parlament din partea social-democraților. Pe când Nicolae Ciucă spunea ceva mai devreme, după întâlnirea pe care a avut-o cu Dacian Cioloș, că își dorește flexibilizarea acestui mandat ținând cont de faptul că negocierile nu merg foarte bine. 

Nicolae Ciucă, discuții aprinse cu Dacian Cioloș

Mai mult decât atât, apar informații incendiare și din discuția purtată de premierul desemnat, Nicolae Ciucă și liderul USR, Dacian Cioloș. 

Nicolae Ciucă l-a atenționat pe Cioloș că, dacă nu ajung la un numitor comun, își va depune mandatul și se va ajunge la anticipate. 

Potrivit surselor Antena 3, a fost o discuție rapidă, în care Nicolae Ciucă a trecut direct la subiect și l-a întrebat pe Cioloș care sunt condițiile în care cei din USR ar accepta, în acest moment, să se întoarcă la guvernare, astfel încât Partidul Național Liberal să reușească să formeze o majoritate și noul guvern să treacă de votul Parlamentului. 

Dacian Cioloș i-a transmis premierului desemnat că există o listă de condiții, printre care un calendar de reforme asumat, un buget pe anul 2022 astfel încât să nu mai existe certuri în momentul în care se vor împărți banii, un protocol de funcționare al coaliției bine pus la punct dar și o structură a guvernului. 

Rămâne de văzut ce decizie vor lua liberalii în urma ședinței următoare. 

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă mandat

Philip Morris susține inovația

Cum îţi construieşti un sistem video de monitorizare pentru casă sau afacere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close