Antena 3 CNN Politică Parlamentul a aprobat bugetul asigurărilor sociale. Creşterea punctului de pensie, respinsă

Parlamentul a aprobat bugetul asigurărilor sociale. Creşterea punctului de pensie, respinsă

Parlamentul a aprobat bugetul asigurărilor sociale. Creşterea punctului de pensie, respinsă
14 Ian 2010   •   20:26

Parlamentarii au adoptat, joi seară, bugetul asigurărilor sociale pe anul 2010 cu 176 de voturi "pentru" şi 147 de voturi "împotrivă". Înainte de vot, senatorii şi deputaţii au respins amendamentul referitor la creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut. Acesta a fost respins cu 149 de voturi "pentru" şi 186 "împotrivă".

Până la votul final însă, parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei au purtat dezbaterile pe tema bugetului asigurărilor sociale pe ton de ceartă. Scandalul a pornit chiar de la început, după ce PSD şi PNL au cerut ca amendamentul lor, privind creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, să fie votat nominal.

Înaintea dezbaterilor, premierul Emil Boc le-a cerut parlamentarilor să-şi amintească faptul că anul trecut şi-au dat acordul să respecte parametrii economici conveniţi cu FMI.

Cât priveşte creşterea punctului de pensie, premierul susţine nu este posibil în acest an. În schimb, Emil Boc susţine că, dacă bugetul va fi votat la timp şi România va primi tranşele de împrumut de la FMI, Guvernul va putea indexa, la începutul acestui an, pensiile minime sociale.

EMIL BOC, ÎNAINTEA DEZBATERII BUGETULUI DE ASIGURĂRI SOCIALE


Social-democraţii l-au ironizat pe premier şi l-au acuzat de îngheţarea pensiilor.

Deşi premierul a insistat că nu poate mări punctul de pensie din cauza acordului semnat cu FMI, liberalii şi social-democraţii au venit cu alte argumente.

Până la urmă, însă, disputatul amendament privind creşterea punctului de pensie nu a tercut de parlamentarii puterii. La final, aceştia au supus la vot proiectul de buget al asigurărilor sociale, care a trecut cu 176 de voturi.

Tot joi, Parlamentul a adoptat şi bugetul de stat, cu 192 de voturi "pentru" şi 138 "împotrivă". Bugetele ministerelor au trecut rapid prin plen. Supăraţi că amendamentele lor cădeau precum piesele de domino, parlamentarii PSD au decis, în semn de protest, să nu le mai susţină în plen. Explicaţie pentru rapiditatea cu care se votează poate fi doar una singură - Guvernul vrea ca bugetul să fie gata până sâmbătă, când vine la Bucureşti delegaţia FMI.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: buget parlament
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close