Antena 3 CNN Politică Partidul Democrat din Republica Moldova, al lui Vladimir Plahotniuc, renunță la guvernare VIDEO

Partidul Democrat din Republica Moldova, al lui Vladimir Plahotniuc, renunță la guvernare VIDEO

Partidul Democrat din Republica Moldova, al lui Vladimir Plahotniuc, renunță la guvernare VIDEO
Sursa foto: foto: Vladimir Plahotniuc
14 Iun 2019   •   17:57

În urma ședinței Consiliului Politic Național al PDM din 14 iunie 2019, vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, a anunțat că Partidul Democrat pleacă de la guvernare, iar începând cu ziua de astăzi, întregul cabinet de miniștri din echipa Filip, vor demisiona, scrie unimedia.info.

„S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a accepta dialogul pentru identificarea soluțiilor legate de soluționarea crizei politice, constituționale și instituționale. Ave, soluții juridice, pentru ca binomul PSRM - ACUM să poată prelua guvernarea legal, să iasă din ilegalitate în care se află acum. Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare și de a debloca țara, dar în același timp de a debloca țara din criză, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului. Aceasta este singura modalitate legală prin care se poate face acets lucru”, a declarat Vladimir Cebotari de la tribuna democraților.

De la sfârşitul săptămânii trecute în Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere. Sâmbăta trecută, Partidul Socialiştilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) şi au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu. 

A doua zi, la solicitarea Partidului Democrat (PD), care până atunci negociase cu socialiştii formarea unei alianţe majoritare, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie, scrie Agerpres.

În urma alegerilor din 24 februarie, în parlamentul de la Chişinău au intrat socialiştii lui Igor Dodon - 35 de deputaţi, PD (condus de controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc) - 30, Blocul ACUM (PAS plus PPDA)- 26 , Partidul Shor - 7 şi trei deputaţi independenţi. 

 

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close