Antena 3 CNN Politică PDL sugerează demisia Ecaterinei Andronescu şi anunţă asumarea răspunderii pe codul Miclea

PDL sugerează demisia Ecaterinei Andronescu şi anunţă asumarea răspunderii pe codul Miclea

PDL sugerează demisia Ecaterinei Andronescu şi anunţă asumarea răspunderii pe codul Miclea
Sursa foto: Ecaterina Andronescu
13 Aug 2009   •   14:38

Bătălia electorală pentru arogarea meritelor reformării sistemului educaţional în prag de campanie prezidenţială a căpăta joi o nouă turnură. PDL a dat şah chiar la cea care a venit cu un contraproiect la raportul comisiei Miclea pe educaţie, ministrul de resort, Ecaterina Andronescu. Ministrul a fost acuzat că a încălcat programul de guvernare şi prevederile Pactului Naţional pentru Educaţie, elaborând "pe genunchi" şi în interes propriu un cod al Educaţiei, iar PDL a adoptat o poziţie de forţă anunţând că nu acceptă decât asumarea răspunderii guvernamentale şi, nu oricum, ci pe scheletul concluziilor comisiei Miclea. Vicepreşedintele democrat-liberal, Sulfina Barbu, care în ultima perioadă se erijează în purtătorul de cuvânt al acestui partid, a sugerat că ministrul social-democrat ar trebui să-şi dea demisia pentru afrontul de a arunca la gunoi conţinutul concluziilor comisiei prezidenţiale şi de a veni cu propriul cod, catalogat drept unul care nu serveşte nici interesele părinţilor, nici pe cele ale elevilor şi nici pe cele ale sistemului educaţional. Sulfina Barbu a anunţat că asumarea răspunderii guvernamentale se va face pe proiectul comisiei prezidenţiale, la care se vor accepta propuneri de modificare şi nu pe aşa-zisul Cod Andronescu.

?Codul educaţiei se situează în afara programului de guvernare. Doamna ministru nu ţine cont de prevederile fundamentale conţinute în Pactul Naţional de Educaţie, esenţiale pentru reforma Guvernului, semnat şi asumat de partenerii de guvernare şi cei sociali. În programul guvernului se spune foarte clar că guvernul va respecta pactul pe educaţie? a avertizat Sulfina Barbu.

Codul Andronescu, "încropit pe genunchi" şi în interes propriu

Reprezentantul democrat-liberal a lăsat să se înţeleagă că acest proiect de cod a fost elaborat inclusiv pentru propriile interese ale ministrului de resort.

?În prezent, codul educaţiei pare a fi de fapt Codul Andronescu. Profesorii universitari pot fi menţinuţi ca titulari până la 70 de ani, prevedere respinsă recent de Senatul României, dar observ că doamna ministru este foarte perseverentă pe acest punct de vedere. Ea ca rector la Politehnică probabil că se gândeşte la cariera domniei sale pe perioada când nu va mai fi ministru. Codul său e unul împotriva elevilor, studenţilor, părinţilor şi cadrelor didactice. Întăreşte controlul politicului asupra sistemului educaţional din România. Recentralizează decizia la minister şi îndepărtează decizia de beneficiar. Pachetul comisiei prezidenţiale pe educaţie face exact invers. Descentralizează şi apropie decizia de interesele beneficiarilor? a mai comentat Barbu.






Ea a ironizat conţinutul unor prevederi, care ar veni chiar în conflict cu unele poziţii contrare formulate de social-democraţii ?mai vocali? cu privire la necesitatea procesului de descentralizare, şi a cerut demisia ministrului Educaţiei pentru deserviciile aduse programului de guvernare prin susţinerea unei asemenea iniţiative.

?Sunt prevederi contrare programului de guvernare. Andronescu elimină autorităţile locale din lanţul decizional. Suntem foarte curioşi dacă PSD, prin Liviu Dragnea şi alţi colegi mai vocali, vor susţine aces cod care nu face decât să centralizeze decizia la minister. Dacă susţin acest cod nu fac altceva decât să se afle în afara programului de guvernare. Un ministru care nu respectă programul de guvernare trebuie să plece, dar aceasta este opţiunea domniei sale?

Sulfina Barbu a arătat că pentru PDL reforma în educaţie nu poate fi făcută decât pe baza concluziilor comisiei Miclea. ?Obiectivele majore din acest pachet nu sunt negociabile, dar suntem pregătiţi să acceptăm propuneri şi idei? a subliniat vicepreşdintele PDL.

Andronescu: ?Miclea putea implementa aceste soluţii în perioada mandatului său?

Ministrul de resort ţine însă cu dinţii la propriul proiect pe educaţie. Confruntată cu acuzaţiile democrat-liberale, Andronescu şi-a legitimat proiectul invocând aportul adus de experţi, sindicate, profesori, părinţi, studenţi şi elevi la elaborarea acestui cod.
"Nu vreau să facem din educaţie o miză politică. Ne-am ocupat de acest cod împreună cu experţi, cu sindicate, cu studenţi şi elevi. Pentru prima oară codul educaţiei cuprinde şi reglemetări referitoare la statutul elevilor şi studenţilor. Este o legea, ca oricare alta, perfectibilă", a mai spus Andronescu.
Ministrul a catalogat acuzaţiile PDL privind încălcarea programului de guvernare ca fiind "fără sens şi fără conţinut".
"Am făcut în şapte-opt luni ce n-au făcut miniştii în patru - cinci ani. Miclea putea implementa aceste soluţii în perioada mandatului său", a conchis Andronescu, carea a adăugat că acest cod va fi pus de vineri în dezbatere publică, pentru a putea fi modificat acolo unde sunt nemulţumiri, astfel încât legea să aibă cea mai bună formă.

Dragnea: ?Ar fi bine ca PDL să elimine această încercare permanentă de provocare a PSD?

În apărarea ministrului PSD a venit chiar ?avocatul? procesului de descentralizare, social-democratul Liviu Dragnea. Trecând peste acuzaţiile PDL pe care le-a pus pe seama unor noi provocări de natură politică, secretarul general al PSD a susţinut necesitatea unei dezbateri publice a iniţiativei ministrului Educaţiei.

?Ar fi bine ca PDL să elimine această încercare permanentă de provocare a PSD" a afirmat Dragnea, opunându-se încă o dată asumării răspunderii Guvernului pe legea educaţiei.

?M-am săturat ca în ultimii 20 de ani copiii să fie cobaii fiecărui ministru care a fost numit la conducerea ministerului Educaţiei, care a făcut legi pe genunchi", a mai spus Dragnea care crede că prin dezbaterea publică orice act este perfectibil.


Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ecaterina Andronescu Sulfina Barbu
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close