Antena 3 CNN Politică PNL se încăpăţânează cu moţiunea de cenzură. UDMR aşteaptă prevederi privind educaţia în limba maternă

PNL se încăpăţânează cu moţiunea de cenzură. UDMR aşteaptă prevederi privind educaţia în limba maternă

PNL se încăpăţânează cu moţiunea de cenzură. UDMR aşteaptă prevederi privind educaţia în limba maternă
Sursa foto: Ludovic Orban
08 Sep 2009   •   14:38

Liberalii continuă să susţină necesitatea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva deciziei Guvernului de asumare a răspunderii pe trei pachete de legi, printre care se numără şi cele ale educaţiei. Fără semnăturile parlamentarilor UDMR, demersul liberal riscă însă să fie înpbuşit din faşă. Liderul Uniunii, Marko Bela a anunţat marţi că formaţiunea sa va lua o decizie finală în funcţie de amendamentele care vor fi acceptate şi de conţinutul variantei finale a acestor proiecte de lege. Cu toate acestea , liberalii speră să-i convingă pe foştii ciolegi de guvernare să se alăture demersului lor împotriva a ceea ce ei numesc ?o sfidare a democraţiei? de către guvernul Boc.

Conducerea PNL mizează pe faptul că discuţiile cu UDMR nu s-au încheiat, iar liderii Uniunii nu au formulat un răspuns ferm. "Atât pe fond, cât şi pe formă, adoptarea celor trei acte normative va face extrem de mult rău societăţii româneşti şi reprezintă o sfidare la adresa democraţiei şi a societăţi. Până în momentul de faţă nu avem un răspuns clar, instituţional, din partea parlamentarilor şi din partea UDMR, legat de faptul dacă ne sprijină sau nu demersul legat de moţiunea de cenzură", a declarat vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, arătând că moţiunea de cenzură liberală vizează toate cele trei pachete legislative şi nu doar cel privind reforma educaţiei.
Udemeriştii nu se grăbesc însă să dea curs solicitării liberalilor, ei aşteptând ca actualul guvern să dea curs la o parte din amendamentele pe care le vor depune la legile care vor fi spuse procedurii asumării răspunderii. Principalele speranţe udemeriste privesc introducerea unor dispoziţii privind învăţământul în limba maternă.
"Textul care a fost înaintat de către Guvern Parlamentului nu ne satisface, am vrea modificări. Vom decide dacă vom înainta o moţiune de cenzură sau nu, respectiv dacă vom semna împreună cu alţii o moţiune de cenzură, atunci când vom avea textul final al proiectelor. (...) Pentru UDMR, educaţia în limba maternă are o importanţă deosebită fiindcă este cel mai important mijloc de păstrare şi dezvoltare a identităţii. Pentru noi, în cadrul acestui pachet este o prioritate Legea educaţiei şi, în cadrul Legii educaţiei, dispoziţiile privind învăţământul în limba maternă", a afirmat marţi liderul Uniunii, Marko Bela , care a precizat că parlamentarii Uniunii vor înainta amendamentele şi vor aştepta concluziile Guvernului şi textul final al proiectelor de lege.
Preşedintele UDMR a dat dreptate liberalilor, criticând graba cu care Guvernul a decis să-şi asume răspundere pe trei proiecte de lege diferite, care nu au o conexiune directă.
"În timp ce nu sunt de acord cu această modalitate de legiferare, sunt îngrijorat şi din cauza funcţionării Parlamentului, un parlament unde, în pofida tuturor aparenţelor nu există o majoritate (...) şi de aceea nu avem niciun fel de certitudini în ceea ce priveşte aprobarea unor proiecte şi forma în care unele proiecte vor fi aprobate", a subliniat Marko Bela.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close