Antena 3 CNN Politică Portret de candidat: Sorin Oprescu, doctorul cu halat ?anti-sistem?

Portret de candidat: Sorin Oprescu, doctorul cu halat ?anti-sistem?

Portret de candidat: Sorin Oprescu, doctorul cu halat ?anti-sistem?
Sursa foto: Sorin Oprescu
23 Oct 2009   •   11:57

Candidatul independent Sorin Oprescu, un protejat al fostului preşedinte Ion Iliescu, poreclit "Profesorul" sau "Doctorul" în cercurile politice, este de profesie medic chirurg. Fostul senator PSD a intrat în cercul influent al oamenilor cu un cuvânt greu în politica post-revoluţionară încă de la bun început. Despre el s-a spus că a fost prieten cu Nicu Ceauşescu, fiul fostului dictator cu care a locuit la un moment dat geam în geam, pe strada Primăverii, şi căruia i-a oferit asistenţă medicală atunci când era bolnav. Cercuri apropaiate actualului primar al Capitalei susţineau la un moment dat că rivalitatea dintre el şi fostul premier Adrian Năstase îşi poate găsi rădăcinile înainte de 1989, când cei doi frecventau aceleaşi cercuri din structurile regimului comunist.

Medicul personal al lui Iliescu

Protejat de Nicolae Văcăroiu şi de Şerban Mihăilescu, asistat din umbră de Ion Iliescu, Oprescu a pătruns rapid în tainele politicii postdecembriste. Calitatea de medic personal al lui Ion Iliescu i-a facilitat şi cariera politică. A fost senator în perioada 2000-2008, a candidat în două rânduri fără succes pentru primăria Capitalei, odată împotriva lui Viorel Lis şi a două oară contra lui Traian Băsescu în 2004, fiind învins de acesta din urmă la o diferenţă foarte mică.

Pe linie de partid, Oprescu şi-a continuat în PSD diferendul său personal cu Adrian Năstase. În 2005, a candidat pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, dar a pierdut competiţia cu Năstase.

În iulie 2006, Oprescu a fost ales preşedintele filialei PSD Bucureşti. La Congresul din decembrie 2006 este învins în cursa pentru şefia PSD de către Mircea Geoană şi se retrage şi din funcţia de lider PSD Bucureşti, fiind înlocuit cu Marian Vanghelie. După un îndelung război de uzură purtat în interiorul partidului cu Mircea Geoană, totul a culminat cu scandalul numirii în postura de candidat al PSD pentru primăria Capitalei a lui Cristian Diaconescu.

Ultimul serviciu adus PSD-ului

Pe 21 aprilie 2008 Oprescu a demisionat din PSD, după ce a fost membru al acestui partid timp de 13 ani şi a început aventura politică de unul singur, candidând ca independent la Primăria Capitalei.

Câştigă în premieră din această postură scaunul de edil general al Bucureştiului, învingându-l pe ?buldogul? democrat-liberal Vasile Blaga. Închide astfel gura tuturor contestatarilor săi care nu-l creditau cu nici o şansă şi reduce PSD la tăcere. Cu toate acestea, prestaţia sa la locale aduce la primele alegeri parlamentare uninominale un mare serviciu PSD-ului. Partidul lui Geoană obţine pentru prima dată supremaţia la nivelul Capitalei, bazin electoral prin tradiţie al dreptei, electoratul fidel lui Oprescu preferând să voteze cu social-democraţii decât cu democrat-liberalii reprofilaţi la doctrina popularilor europeni.

Între jurământul lui Hipocrate şi cariera politică

În plan profesional, caracterul său puternic şi gura sa slobodă i-au făcut o serie de probleme, pe care însă le-a depăşit. La începutul lui 2006, Oprescu a contestat public reformele din sănătate propuse de ministrul Eugen Nicolăescu. Medic de formaţie şi profesor universitar doctor, fost director al Spitalului Clinic Universitar Bucureşti si al Spitalului Universitar de Urgenţă ?Elias?, Oprescu a contestat şi legalitatea schimbării sale din funcţia de director de spital, iar decizia instanţei i-a dat dreptate.

A fost acuzat totuşi că după 15 ani de activitate la Spitalul Universitar a lăsat unitatea medicală cu datorii de miliarde de lei şi doar jumătate de corp de clădire renovat. Datoriile de sute de miliarde de lei acumulate de Spitalul Universitar sub directoratul lui Oprescu au ajuns subiect de anchetă la DNA. Cu toate acestea, s-a bucurat de aprecierea medicilor cu care a lucrat, dar şi a pacienţilor cu care a luat contact şi i-a tratat.

Puncte vulnerabile

În 2008, Sorin Oprescu a fost acuzat că şi-a falsificat dosarul pentru obţinerea titlului de profesor doctor universitar, făcând referire la lucrări care nu fuseseră publicate, dar Comisia de Etică a Facultăţii de Medicină l-a exonerat de orice vinovăţie. A fost de altfel preşedinte al Colegiului Medicilor din Bucureşti. Când a fost reales, în ianuarie 2008, s-a autosuspendat, pentru a păstra funcţia de senator.

Criticat pentru modul în care se împărţea între datoria unui om care a depus jurământul lui Hipocrate şi politică, senatorul Oprescu nu a făcut prea mulţi purici prin Parlament, el regăsindu-se frecvent în topul absenţilor nemotivat.

Oprescu a fost medicul care l-a îngrijit şi pe Corneliu Coposu, fost preşedinte PNŢCD. "Primul doctor al unui partid de stânga care a îngrijit un bătrân preşedinte al unui partid mai mult duşman decât rival", scria Oprescu pe blogul său în timpul campaniei electorale pentru obţinerea primăriei Capitalei la a treia încercare.

Îndepărtarea de ?pacientul? Iliescu

În ziua in care a împlinit 56 de ani, Oprescu susţinea într-un interviu că "Spitalul Universitar este cea mai mare realizare a mea, după care vine Eliasul. Partea de politică am început să o gândesc după 40 de ani. Nu am fost niciodată tentat să renunţ la politică, dar câteodată mi se face acru în gură când văd instabilitatea oamenilor".

Împărţit între relaţia medic-pacient şi politician-primar, chirurgul Sorin Oprescu a ajuns ca în anul 2009 să facă eforturi în a se distanţa cât mai mult de unul dintre cei trataţi de el, Ion Iliescu, al cărui medic personal a fost timp de ani de zile. Totul pentru ca imaginea sa de ?independent? care se antrenează pentru Cotroceni să nu fie ?pătată? de fosta apartenenţă la PSD şi de legăturile cu un personaj politic de care o bună parte din electorat încă mai leagă coşmarul mineriadelor din anii '90 şi înăbuşirea manifestaţiilor studenţeşti din Piaţa Universităţii.

Totuşi, Oprescu îi datorează cariera politică lui Iliescu. Asta se vede şi în staff-ul de campanie cu care candidatul prezidenţial Oprescu s-a înconjurat. În el pot fi găsiţi tineri colaboratori din perioada campaniei electorale pentru Primărie, dar şi foşti social-democraţi cu ?pedigree? precum un Octav Cozmâncă, alături chiar de foşti apropiaţi ai lui Adrian Năstase, precum sociologul şi fostul parlamentar PSD, Alin Theodorescu sau Anca Alexandrescu, consiliera personală a fostului premier social-democrat.

Medicina, o afacere

Oprescu nu este doar medic şi politician, este şi patron, tratând meseria în care s-a format şi ca pe o afacere. Împreună cu fratele sau, Dorin, cu fiul său, Mircea, şi cu Aurel Cătălin Galea, deţin în părţi egale "Academica Medical" ? un centru medical de lux, situat într-o vilă cochetă din centrul Capitalei unde lucrează împreună cu medici, profesori universitari de la Spitalul Elias şi de la Spitalul Municipal. Pentru curioşi, "Academica" oferă consultaţii şi tratamente în peste 15 discipline medicale şi pune la dispoziţia pacienţilor săi echipamente de ultimă generaţie, inclusiv pentru intervenţii chirurgicale, după cum este prezentată pe propria pagina de internet. Investiţiile făcute de familia Oprescu şi asociatul lor depăşeau anul trecut suma de 3.000.000 de euro.

Pe linie familială, fratele sau, Dorin Oprescu, a fost subiectul mai multor scandaluri legate de gestionarea banilor de la OPNAJ, Casa de Asigurări de Sănătate a Armatei şi Serviciilor Secrete.

Sorin Oprescu este de altfel un pretendent la Cotroceni atipic. Dacă restul contracandidaţilor săi cu ?-escu? în coada numelui sunt familişti de frunte, Oprescu este divorţat de mai bine de 14 ani. Este totuşi bunic, având o nepoată din partea fiului său.

CURRICULUM VITAE

Nume şi prenume: OPRESCU SORIN
Data naşterii:7 noiembrie 1951
Locul naşterii: Bucureşti
Stare civilă:divorţat, un fiu
Profesie: medic

Studii:
1976, absolvent al Facultăţii de Medicină Generală, Bucureşti
Decembrie 1978, Asistent universitar stagiar, prin concurs - Clinica Chirurgicală a Spitalului Clinic Brâncovenesc (prof.dr.Florian Mandache)
Noiembrie 1982, Asistent titular după susţinerea examenului de medic specialist chirurg
1981, Doctor în ştiinţe medicale - specialitatea chirurgie generală
1990, Medic primar chirurg la Clinica Chirurgie Digestivă Superioară Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
1996, Conferenţiar universitar al UMF  "Carol Davila" Bucureşti
2000, Profesor universitar al UMF "Carol Davila" Bucureşti

Carieră:
Funcţii publice:

2008- prezent: primar general al Bucureştiului
iulie-dec.2000: viceprimar al Capitalei
1996-2000: consilier la Primăria Capitalei
1992-1993: consilier al ministrului Sănătăţii Iulian Mincu

Funcţii profesionale:

1999-2007: preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti
2001-2005: directorul Spitalului Elias
1994-2006: director al Spitalului Universitar de Urgenţă
1985-prezent: chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
1979-1984: chirurg stagiar la Spitalul Clinic Brâncovenesc Bucureşti
1978-1979: medic la Departamentul Aviaţiei Civile, Aeroportul "M. Kogălniceanu" Constanţa, prin repartiţie guvernamentală

Funcţii politice:

- Preşedinte PSD Bucureşti (2006)
- Vicepreşedinte PSD
- Senator în Senatul României (2000-2004 şi 2005-2008)
- Vicepreşedinte Comisia de Sănătate - Senatul României (2000-2004 şi 2005-2008)

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu alegeri prezidentiale
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close