Antena 3 CNN Politică Primar de Bucureşti: Prigoană, Udrea, Păunescu, Vanghelie sau Călinescu?

Primar de Bucureşti: Prigoană, Udrea, Păunescu, Vanghelie sau Călinescu?

Primar de Bucureşti: Prigoană, Udrea, Păunescu, Vanghelie sau Călinescu?
31 Ian 2008   •   14:44

Aglomeraţie mare de VIP-uri care visează la fotoliul de primar al Bucureştiului. După ce au văzut că acest post te poate propulsa chiar şi la preşedinţia ţării, după modelul Traian Băsescu, partidele se înghesuie să găsească nume cu răsunet pentru a intra în cursa pentru Capitală. Elena Udrea, Silviu Prigoană, Adrian Păunescu, Marian Vanghelie, Ludovic Orban şi chiar Florin Călinescu sunt personajele vehiculate pentru lupta politică din acest an.

Cel mai neliniştit e PSD-ul, care se chinuie din 1990 să cucerească Bucureştiul. Fără succes însă. Acum, când se apropie data alegerilor, mai marii partidului au început să facă mai multe sondaje pentru a vedea cine are şanse reale să candideze la Primărie. Printre numele vehiculate de presă se află Sorin Oprescu, veşnicul candidat care se răzgândeşte în ultima clipă şi chiar Adrian Păunescu. Chiar dacă imaginea poetului e şifonată după accidentul auto în care a fost implicată soţia sa, anumite surse au declarat că în sondajele interne creatorul Cenaclului Flacăra apare "foarte sus".

Recent, chiar şi Victor Ponta şi-a anunţat intenţia de a candida, rămas probabil fără prea multă treabă prin ţară după ce Daciana Sârbu a devenit europarlamentar. Nu e de neglijat nici varianta Marian Vanghelie, care este mai mult o soluţie de criză, având în vedere că popularitatea sa nu depăşeşte pragul sectorului 5.

Printre independenţii cu care PSD a purtat ceva tatonări s-ar număra Silviu Prigoană şi Florin Călinescu. Primul este cunoscut pentru non-conformismul său, dar şi pentru succesul pe care l-a avut în afaceri în ultimul an. Deşi o mare parte din imaginea sa se bazează pe veşnicul joc de-a căsătoria cu Adriana Bahmuţeanu, Prigoană a demonstrat că poate face bani din orice, inclusiv din gunoaie. Şi Florin Călinescu a dat impresia în mai multe intervenţii că vrea să cocheteze cu politica, dar nu a declarat niciodată explicit că ar dori să vâslească în aceeaşi barcă cu vreunul din partidele mioritice.

La PDL, pe lângă candidaţii Adriean Videanu şi Vasile Blaga, în ultima vreme a fost aruncată pe piaţă varianta Elena Udrea. Bomba sexy din politică are avantajul că este pe placul preşedintelui Traian Băsescu, iar specialiştii partidului prezidenţial cred că decolteurile sale i-ar putea deschide poarta primăriei. Rămâne de văzut dacă greii din PDL vor fi de acord să lase imaginea Bucureştiului pe mâinele unei femei, şi nu se vor răscula încercând să obţină postul de edil şef. Nu, aici nu pare a fi vorba de competenţe manageriale, pentru că, nu-i aşa, de ani buni primăria e condusă doar de vicele Răzvan Murgeanu, iar primarul vânează prin funcţia sa doar acumularea unui capital de imagine sporit.

Din partea PNL se vehicula în ultima vreme doar un singur nume: actualul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban. Totuşi, după scandalul cu accidentul, candidatura acestuia la şefia Bucureştiului nu mai e atât de sigură, urmând să se decidă în ce măsură şofatul pe timp de iarnă i-a şifonat imaginea. Şi aici, vor urma probabil negocieri interne pentru a se stabili cu exactitate cine va intra în cursa pentru primăria Capitalei.

Rămâne de văzut cine va reuşi până la urmă să câştige cursa pentru obţinerea candidaturii şi, în final, cine va ocupa fotoliul de la Primăria Capitalei. Cu alte cuvinte, pe cine vor da vina în viitor bucureştenii atunci când vine vorba de marea asfaltare, de traficul infernal, ori de ploile de vară care inundă Capitala.

Antena3.ro

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close