Antena 3 CNN Politică Primăria Sfântu Gheorghe vrea "modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna"

Primăria Sfântu Gheorghe vrea "modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna"

Primăria Sfântu Gheorghe vrea "modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna"
18 Sep 2008   •   23:57

Primăria Sfântu Gheorghe a afişat pe site-ul instituţiei proiectul de hotărâre iniţiat de fracţiunea Partidului Civic Maghiar (PCM), privind organizarea referendumului local în data de 30 noiembrie 2008 pentru modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna, conform iniţiativei legislative ?Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc?.

Cetăţenii sunt invitaţi să se documenteze şi să îşi exprime părerea în legătură cu acest subiect până în data de 25 septembrie, prin e-mail sau la sediul primăriei, la departamentul Relaţii cu Publicul.

În cadrul referendumului cetăţenii municipiului Sfântu Gheorghe vor fi consultaţi în legătură cu modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna şi înfiinţarea unei noi unităţi administrativ-teritoriale cu denumirea ?Ţinutul Secuiesc? (?Szekelyfold?).

Potrivit vicepreşedintelui PCM Covasna, Gazda Zoltan, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, i-a asigurat de sprijinul lui în ceea ce priveşte organizarea referendumului.

Proiectul va fi supus analizei, avizării şi adoptării Consiliului Local în cadrul şedinţei din luna octombrie. Până atunci, în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţie publică, Primaria Sfântu Gheorghe a afişat pe site-ul său proiectul privind referendumul oficial al autonomiei.

În cazul în care legalitatea proiectului nu este atacată, acesta va fi trecut prin comisiile de specialitate, iar dacă ajunge în consiliu, ar putea trece cu o majoritate simplă a voturilor consilierilor locali. Din cei 21, nouă sunt ai PCM, opt ai UDMR, trei ai Alianţei Româneşti şi un independent.

Gazda Zoltan a declarat pentru ?Gardianul? că are un mesaj pentru cetăţenii de etnie română din această regiune. ?Pe cetăţenii de etnie română îi rog frumos ca să se documenteze, să citească proiectul Statutului sau măcar capitolul care se referă la ei, pentru a se convinge că drepturile lor nu vor fi ştirbite?.

Potrivit proiectului statutului, ?autonomia Ţinutului Secuiesc (Szekelyfold ? Terra Siculorum) nu lezează nici integritatea teritorială a României, nici suveranitatea naţională.? Statutul prevede că Ţinutul Secuiesc ar deveni o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, cu dreptul de adoptare şi exercitare a unei politici proprii regiunii.

Teritorul regiunii autonome ar cuprinde actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş, care aparţine judeţului Mureş. Proiectul promite egalitatea deplină pentru toţi cetăţenii.

La rândul lui, liderul PRM, Lucian Bolcas, a declarat pentru ?Gardianul? că acţiunea Consiliului Local din Sfântu Georghe este ilegală. El a precizat că o reîmpărţire administrativă a României se poate face doar la nivel naţional, nu la nivel local. Bolcas a sustinut că, dacă PRM va ajunge la putere, va stopa acţiunile iredentiste ale radicalilor maghiari.

Preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, a declarat pentru ?Gardianul? că acest subiect a mai fost pus pe tapet şi s-a constatat ilegalitatea acestei iniţiative. Potrivit lui Grama, şi acest proiect este ilegal deoarece pune în discuţie integritatea teritorială a României, încălcând astfel Constituţia ţării, potrivit căreia România este stat naţional, unitar şi indivizibil. ?Nici un referendum nu poate pune în discuţie crearea unei regiuni cu statut autonom. Pentru asta ar trebui mai întâi schimbată Constituţia României?, a declarat Horia Grama, fost prefect al judeţului Covasna între anii 2004-2008.


Sursa foto: gardianul.ro

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: tinutul secuiesc
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close