Antena 3 CNN Politică PSD condiţionează rămânerea la guvernare de eliminarea "imixtiunii perturbatoare" a lui Traian Băsescu

PSD condiţionează rămânerea la guvernare de eliminarea "imixtiunii perturbatoare" a lui Traian Băsescu

PSD condiţionează rămânerea la guvernare de eliminarea "imixtiunii perturbatoare" a lui Traian Băsescu
Sursa foto: Mircea Geoanã
19 Iun 2009   •   16:07

PSD pune piciorul în prag în coaliţia de guvernare. Chiar dacă s-a decis rămânerea la guvernare, liderul PSD Mircea Geoană a lansat, vineri, un ultimatum către PDL, cerând partenerilor să clarifice "net" imixtiunea nepermisă a preşedintelui Băsescu în activitatea Guvernului, catalogat drept un factor de "instabilitate" şi un factor "care afectează" bunul mers la coaliţiei şi guvernării. Liderul social-democrat a avertizat că în cazul în care nu vor primi un răspuns clar şi tranşant din partea partenerilor democrat-liberali cu privire la respectarea protocolului de colaborare, conducerea PSD îşi rezervă dreptul de a adopta soluţiile politice adecvate, una dintre ele putând fi chiar ieşirea de la guvernare. Totuşi, Geoană va caută să aibă o întâlnire cu omologul său Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu pentru a clarifica raporturile instituţionale dintre ei. În paralel, conducerea PSD plănuieşte să lanseze un amplu atac la adresa comepetenţelor miniştrilor PDL pentru a crea impresia lipsei de eficienţă a partnerilor de guvernare. Potrivit unor surse social-democrate, Geoană şi-a mustrat miniştrii să nu mai dea impresia unei "mase amorfe" în guvern, cerându-le să se facă mai vizibili public, în timp ce colegilro de partid le-a cerut să atace public activitatea miniştrilor PDL, indeosebi pe Adriean Videanu şi Gheorghe Pogea percepuţi ca "oameni de casă" ai premierului Emil Boc şi ai preşedintelui Traian Băsescu.

PSD, pentru continuarea guvernării, dar numai cu rediscutarea şi respectarea protocolului de colaborare

Preşedintele PSD a declarat vineri că va cere PDL să discute în coaliţie implicarea preşedintelui Traian Băsescu în actul de guvernare pentru că PSD nu poate să ignore "maniera perturbatoare şi generatoare de instabilitate" pe care şeful statului o aduce coaliţiei. Actuala coabitare la guvernare cu PDL trebuie să continue, dar numai cu respectarea clară a protocolului de funcţionare al coaliţiei de guvernare, a atras atenţia Geoană.

"A sosit momentul unei clarificări nete şi clare şi fără ambiguitate", a spus Geoană, precizând că le va cere liderilor PDL să aibă o discuţie serioasă.

Liderul PSD l-a atacat pe preşedintele Traian Băsescu, criticând "maniera destabilizatoare, perturbatoare şi generatoare de instabilitate pe care domnul Băsescu o aduce asupra funcţionării acestei coaliţii".

""În acest moment, domnul Băsescu este un factor de instabilitate şi în acest moment este un factor care agravează criza. Considerăm în continuare că această coaliţie este posibilă şi necesară în momente de criză, dar a sosit momentul unei clarificări nete şi clare cu privire la imixtiunea nepermisă a domnului Băsescu în activitatea Executivului şi la respectarea, la limita Constituţiei, a separării puterilor în stat", a spus Geoană, după şedinţa CExN.

"Nu avem niciun fel de obligaţii faţă de domnul Băsescu", a adăugat Geoană, care a recunoscut că au fost voci şi propuneri pentru "o acţiune mai rapidă", adică pentru ieşirea de la guvernare, dar o astfel de decizie nu a fost luată pentru că a cântărit faptul că România trece printr-o perioadă de criză, care implică şi stabilitate politică.

Liderul social-democrat a spus că, în absenţa unui răspuns clarificator, obligaţiile PSD precum şi responsabilitatea partidului vor trebui să facă obiectul unei decizii la nivelul partidului.


Iliescu vrea întâlnire Geoană cu "bezmeticul" Băsescu pentru a reface regulile jocului în coaliţie

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a arătat la rândul său că a propus în cadrul Comitetului Executiv, o întâlnire între liderul PSD, cel al PDL şi şeful statului, pentru clarificarea modului de raportare al şefului statului la Executiv şi la coaliţia guvernamentală şi a-l avertiza pe Băsescu să nu mai interfereze cu Executivul. Potrivit unor surse social-democrate, discursul lui Iliescu în cadrul CEX a fost mult mai dur la adresa şefului statului. "Bezmetic", "analfabet", "bădăran","primitiv" sau "incult" au fost epitele care au curs la adresa lui Băsescu din direcţia preşedintelui de onoare al PSD.

Iliescu a afirmat că PSD ar trebui "să pună piciorul în prag" şi să avertizeze atât PDL, cât şi pe Traian Băsescu. "Elementul perturbator cel mai grav în întreaga funcţionare a statului este comportamentul lui Traian Băsescu. Eu cred că nu are datele necesare, nu are pregătirea necesară, nu are cultura necesară pentru un şef de stat. (...) Dar un om de bun-simţ respectă regulile Constituţiei, un om de bun-simţ trebuie să aibă simţul măsurii. Asta îi lipseşte domnului Băsescu", a spus el.

Preşedintele de onoare al PSD a susţinut că social-democraţii trebuie să transmită şefului statului şi partenerilor de coaliţie că este intolerabilă raportarea lui Băsescu la acţiunile Guvernului.

"Mesajul principal este că PSD nu poate să tolereze acest comportament. Dânsul are impresia că îşi poate permite orice, or noi considerăm asta inadmisibil.Trebuie să punem piciorul în prag, să avertizăm partenerii de coaliţie să respecte protocolul. Cum îşi permite el să spună >? Asta este mentalitate de om de stat, de şef de stat? Să ştie că aşa ceva nu se acceptă, să ştie că tot PSD-ul este un partid responsabil", a afirmat Iliescu.

Liderul de onoare al PSD a precizat că şi "din partea organizaţiilor locale vin nedumeriri şi întrebări, cum acceptă PSD-ul să fie încălecat în halul acesta?". "Cum de acceptă miniştri să fie trataţi cu lipsă de respect de şeful statului? Şi votanţii noştri îşi pun asemenea întrebări, şi ei trebuie să ştie că nu tolerăm asemenea chestiuni (...)PSD nu poate să tolereze aşa ceva, dânsul are impresia că îşi poate permite orice, ori noi considerăm că este inadmisibil acest comportament", a mai susţinut Iliescu.

Muştruluieli pentru "masă amorfă" pesedistă din guvern, dublate de recomandări de atacare a omologilor din PDL

Potrivit unor surse social-democrate, liderul PSD Mircea Geoană a cerut la şedinţa CEx de astăzi să se facă o analiză, până în septembrie, dacă participarea la guvernare este benefică din punct de vedere electoral. Propunerea se vrea o încercare a potolirii nemulţumirilor formulate de unii lideri social-democraţi de filiale legate de modul defectuos în care funcţionează relaţia cu PDL.

"Va trebui să facem o evaluare serioasă până în septembrie, dacă participarea noastră în cadrul guvernării e bună din punct de vedere electoral", le-a spus Mircea Geoană membrilor PSD prezenţi la reuniunea CEx.

Liderul PSD a reluat mustrările la adresa miniştrilor social-democraţi cărora le-a cerut să de vină mult mai vizibili în domeniul public şi mai ofensivi în relaţia cu miniştrii PDL. Geoană a acuzat faptul că PSD nu există ca "structură distinctă" în interiorul Guvernului, în timp ce premierul Emil Boc "comunică" în numele întregului Guvern. "Nu existăm ca structură distinctă, nu ştim să comunicăm, suntem o masă amorfă, în care Boc comunică în numele întregului Guvern", a mai spus Geoană.

În schimb, liderul PSD le-a cerut colegilor de partid să atace de câte ori au ocazia competenţele şi activitatea unor miniştri PDL, precum Adriean Videanu şi Gheorghe Pogea, pe motiv că aceştia ar fi "varză" pe domeniiile în care au fost arondaţi: economie şi finanţe.

Partizanii ieşirii de la guvernare, reduşi la 3. Baronii locali nu se dau duşi de la putere

Liderul social-democrat a recunoscut că în cadrul şedinţei CExN de astăzi au existat voci din partea liderilor de filiale care s-au pronunţat pentru ieşirea partidului de la guvernare printr-o acţiune cât mai rapidă.
?Dar în acest moment, interesul general al României implică şi nevoia de stabilitate politică? a arătat Geoană, sugerând că păunctul de vedere al partizanilor ieşirii de la guvernare nu a fost însuţit de către conducerea PSD.

Potrivit unor surse social-democrate doar trei lideri de filiale s-ar fi pronunţat deschis în cadrul şedinţei de astăzi pentru ieşirea de la guvernare: liderul PSD Teleorman, Liviu Dragnea, cel de Bucureşti, Marian Vanghelie şi Radu Mazăre, preşedintele organizaţiei de Constanţa.
Rând pe rând cei trei, secondaţi şi de liderul PSD de Dâmboviţa, Ion Stan s-au pronunţat pentru ieşirea cât mai rapidă a PSD de la guvernare, acuzând lipsa fondurilor pentru instituţiile şi judeţele conduse de colegii de partid social-democraţi dar şi "obrăznicia" comportamentului unor miniştri şi lideri PDL care ar trata PSD ca un partener "cel mult tolerat la guvernare şi nu ca un coleg egal".

Dragnea şi Stan au invocat şi lipsa oricăror beneficii electorale în urma a şase luni de guvernare, arătând că numai o ieşire imediată de la guvernarea va oferi partidului departajarea electorală de PDL dorită în perspectiva prezidenţialor.

Conform surselor citate, prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu a propus, la rândul său, un vot pentru ieşirea de la guvernare, însă preşedintele PSD, Mircea Geoană, a respins propunerea pe motiv că un aseemenea gest nu ar ajuta prea mult ecuaţia ecuaţia electorală în favoarea PSD.

Argumentele contestatarilor relaţiei cu PDL nu şi-au găsit de altfel ecoul în rândurile colegilor de partid, mulţi dintre cei prezenţi dovedind că sunt dispuşi să treacă peste nemulţumiri şi să coabiteze cu PDL, pentru a-şi păstra funcţiile dobândite de propria clientelă politică la nivelul serviciilor deconcentrate şi altor instituţii de profil.

La rândul său, Mircea Geoană a potolit spiritele mai aprinse ale unor colegi de partid, cerând elaborarea unei analize asupra beneficiilor guvernării pentru PSD, promiţând că în funcţie de rezultatul acestei analize conducerea va lua o decizie clară cu privire la colaborarea cu PDL la Congresul extraordinar din septembrie.

Cu doar câteva ore în urmă, Dragnea supralicita, afirmând că ar exista 30 de filiale social-democrate nemulţumite de modul în care PDL înţelege să colaboreze cu PSD la nivel guvernamental şi care ar susţine varianta părăsirii actului de guvernare.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close