Antena 3 CNN Politică PSD doreşte devansarea majorării valorii punctului de pensie cu încă o lună

PSD doreşte devansarea majorării valorii punctului de pensie cu încă o lună

PSD doreşte devansarea majorării valorii punctului de pensie cu încă o lună
28 Aug 2008   •   13:28

Apropierea alegerilor parlamentare măreşte miza încercărilor de a obţine voturile pensionarilor. La doar o zi diferenţă de intenţia declarată a Guvernului de a majora pensiile începând cu 1 noiembrie, Marian Sârbu, vicepreşedintele PSD, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că PSD va recurge inclusiv la depunerea unei moţiuni de cenzură pentru majorarea punctului de pensie cu 20% începând cu 1 octombrie. Conform declaraţiei sale, vor fi luate măsuri de forţare a deciziei Guvernului dacă acesta nu va accepta acest lucru.

Guvernul a prezentat miercuri un plan de majorare a punctului de pensie cu 20%, însă de la 1 noiembrie, în condiţiile în care alegerile au fost anunţate pentru 30 noiembrie.

"Creşterea punctului de pensie cu 20% de la 1 noiembrie, aşa cum doreşte Guvernul, şi pe care o prezintă sub titlul de majorare a pensiilor, nu reprezintă decât o păcăleală. Dorim să impunem Guvernului o corecţie: această creştere de 20% să se facă începând cu 1 octombrie", a declarat Sârbu pentru Mediafax.

Pentru sprijinirea acţiunii PSD, Marian Sârbu a subliniat că începând cu luna mai, diferenţa dintre salariul mediu prognozat şi salariul mediu realizat a fost de 10%, ceea ce a reprezentat şi o pierdere similară la nivelul pensionarilor cu pensii medii. El a dat exemplu cazul unui pensionar cu o pensie medie de 500 RON care, începând cu luna mai, a pierdut lunar circa 10%, adică suma de aproximativ 300 de RON din luna mai până în luna noiembrie, când Guvernul şi-a anunţat intenţia de majorare a pensiilor.

Matematic vorbind, prin majorarea propusă de Guvern, se va acorda suma compensatorie de 200 RON pensionarului cu 500 RON pensie, dar acesta va ieşi tot în pierdere, cu 100 RON. Prin măsura iniţiată de PSD de majorare a pensiilor de la 1 octombrie social democraţii ar urmări recuperarea celor 100 RON pierduţi de pensionarul folosit ca exemplu.

Întrebat fiind despre sursa de finanţare a acestei majorări, Marian Sârbu a sugerat folosirea subvenţiei de la bugetul de stat în valoare de 4 milioane de euro şi excedentul de la bugetul asigurărilor sociale din iunie, în valoare de 130 de milioane de euro, suma totală fiind de 530 de milioane de euro.

Sursa foto: ro.wikimedia.org

Antena3.ro

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close