Antena 3 CNN Politică PSD spune pas dezbaterii pe reforma educaţiei, cere demisia lui Funeriu şi vine cu propriul proiect

PSD spune pas dezbaterii pe reforma educaţiei, cere demisia lui Funeriu şi vine cu propriul proiect

PSD spune pas dezbaterii pe reforma educaţiei, cere demisia lui Funeriu şi vine cu propriul proiect
Sursa foto: Victor Ponta
29 Mar 2010   •   11:04

Absent de la dezbaterile care au loc luni la palatul Parlamentului pe tema reformei în educaţie, PSD a anunţat că va prezenta propriul proiect, deşi este semnatar al Pactului naţional pentru educaţie. Potrivit liderului social-democrat, Victor Ponta, s-a decis această cale de lucru ca metodă de sancţionare a lipsei de seriozitate a actualului Guvern pe această temă, prin propunerea doar a câtorva minute de dezbatere formală între politicieni pe un proiect de lege cu o serie de carenţe. Ponta a invocat pericolul unui înăvăţânt preuniversitarr care ar putea fi lăsat de izbelişte, laolaltă cu distrugerea autonomiei universitare, lipsa de reprezentare a studenţilor în structurile de conducere de învăţământ superior şi afectarea atribuţiilor pe care administraţiile locale le au în cazul unităţilor pe care le coordonează. El l-a acuzat pe ministrul Daniel Funeriu că este total incapabil să gestioneze procesul de reformă în Educaţie şi a solicitat demisia sa şi numirea unui alt ministru, care să beneficieze de respectul celor implicaţi în Educaţie.

"Domnul ministru Funeriu este o persoană total incapabilă de a gestiona un proces atât de important (de reformă în sistemul de învăţământ, n.r.), solicităm demisia dânsului, numirea unui nou ministru care să aibă în primul şi în primul rând competenţa şi respectul necesar din partea profesorilor, din partea societăţii civile, din partea părinţilor şi autorităţilor locale. (...) Un ministru care în două luni a reuşit să mai distrugă ceea ce mai era de distrus în sistemul de educaţie nu ne dorim", a declarat Ponta.

Liderul PSD s-a declarat nemulţumit de faptul că, la dezbaterea organizată de Roberta Anastase, preşedintelui Traian Băsescu i s-au rezervat 15 minute pentru a-şi expune punctul de vedere despre procesul de reformă în Educaţie, în timp ce el, liderul UDMR, Marko Bela. şi liderul PNL, Crin Antonescu, ar fi beneficiat de câte cinci minute, insuficient pentru o discuţie cu adevărat serioasă pe acest domeniu.

?PSD consideră că este o temă esenţială pentru prezentul şi viitorul României care trebuie tratate serios nu în câteva minute de dezbatere formală. Am considerat că nu este deloc utilă participarea noastră la dezbaterea formală de astăzi. În primul rând, profesorii, studenţii, elevii, profesorii universitari nu sunt invitaţi, ci numai politicienii. Preşedintele are 15 minute, liderii de partide au doar 5 minute ca sa arate cum văd ei educaţia în România. Este total neserios? a explicat Ponta, decizia PSD de a boicota acest eveniment.

Liderul social-democrat a atras atenţia că în ultimii ani au existat prea multe încercări de reformă în educaţie, pentru ca acest subiect să fie soluţionat doar într-o simplă dezbatere mai curând politică.

?În ultimii ani au fost mult prea multe încercări de reformă în educaţie, niciun părinte nu mai ştie exact în ce formulă va învăţa copilul său, niciun profesor nu mai ştie exact dacă îşi va mai primi salariul sau nu şi-l va mai primi, dacă va mai avea sau nu va mai avea loc de muncă şi de aceea o nouă reformă în educaţie, dacă va fi făcută trebuie făcută serios"? a susţinut Ponta.

El a criticat o bună parte din măsurile propuse de ministrul de resort Daniel Funeriu prin proiectul de reformă al Educaţiei: neglijarea sistemului de învăţământ preuniversitar, riscul pe care-l implică introducerea treptei în clasa a zecea pentru elevii din mediul rural de a nu mai putea urma liceul, distrugerea autonomiei universitare prin numirea şi revocarea rectorilor de către ministrul educaţiei, lipsa de reprezentare a studenţilor în structurile de conducere şi afectarea atribuţiilor comunităţilor locale în cazul unităţilor de învăţământ aflate în administrarea lor.

"Mai mult, faptul că proiectul actual distruge în totalitate autonomia universitară şi transformă universităţile în instituţii subordonate ministrului Educaţiei, prin acest proiect domnul Funeriu vrea să schimbe domnia sa cu propria putere rectorii universităţilor, faptul că stundenţii nu mai sunt reprezentaţi în deciziile de zi cu zi în viaţa universităţilor", a mai arătat Ponta.

Ponta a precizat că în cursul zilei de luni deputatul PSD Ecaterina Andronescu va prezenta proiectul PSD cu completări în ceea ce priveşte dorinţa de reformă în Educaţie, arătând că PSD este deschis dialogului pe acest subiect.

?PSD are propriul proiect care va veni să completeze voinţa de reformă în educaţie. Nu vrem să fim contra dorinţei de reformă a guvernului, ci pur şi simplu vrem să avem un asemenea dialog, dar nu în interesul politicienilor ci a celor care beneficiază de această lege? a explicat Ponta.
Antena3.ro

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close