Antena 3 CNN Politică Publicarea scrisorilor lui Tăriceanu către Băsescu, pe tema salariilor, sancţionată de preşedinţie

Publicarea scrisorilor lui Tăriceanu către Băsescu, pe tema salariilor, sancţionată de preşedinţie

Publicarea scrisorilor lui Tăriceanu către Băsescu, pe tema salariilor, sancţionată de preşedinţie
27 Oct 2008   •   23:48

Demersul guvernului de a publica pe site-ul instituţiei corespondenţa dintre premier şi şeful statului pe tema creşterilor salariale a fost sancţionat de preşedinţie. Fără a critica evident gestul premierului de a publica scrisorile trimise în 16 şi 22 octombrie, preşedinţia a remarcat că acest lucru nu este tocmai o regulă a dialogului între instituţii ale statului.
La rîndul său, purtătorul de cuvînt al preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat că este foarte bine că Guvernul a dat publicităţii aceste documente, pentru că astfel românii pot vedea care sunt, ?evaluările apocaliptice ale unui guvern aflat în campanie electorală?.
Guvernul a postat, luni seara, pe propria pagină de internet, textul integral al scrisorilor transmise preşedintelui de către premier pe tema majorării cu 50% a salariilor pentru cadrele didactice. În corespondenţă, şeful executivului arată că acest efort financiar nu poate fi susţinut.
Premierul Tăriceanu i-a scris preşedintelui despre efortul financiar necesar creşterii salariilor profesorilor. El a făcut referire la majorările suplimentare acordate din această lună. Efortul bugetar este de peste 700 de milioane de lei pentru lunile noiembrie şi decembrie, ceea ce ar reprezenta deja 0,14 % din Produsul Intern Brut, arată primul ministru. De asemenea cheltuielile pentru întreg anul 2009 se ridică la 4,2 miliarde de lei, echivalentul a 0,74 % din PIB.
?Efortul financiar al măririi salariilor cadrelor didactice nu poate fi susţinut. O astfel de măsură ar obliga la majorarea deficitului bugetar sau la reducerea drastica a cheltuielilor cu investiţiile. Această din urmă variantă are, de asemenea, consecinţe extrem de negative căci ar însemna oprirea procesului de modernizare şi construcţie pentru grădiniţe, şcoli şi universităţi", spune premierul în scrisorile sale.
Premierul mai arată că discriminarea celorlaţi bugetarii îi va determina pe aceştia să declanşeze acţiuni de proteste pentru ca şi salariile lor să fie majorate cu cel puţin 50%.
?Majorarea cu 50% a salariilor tuturor categoriilor de personal care se finanţează din fonduri publice determină cheltuieli bugetare suplimentare în anul 2009 de cca. 21 miliarde lei, respectiv aproape 4% din PIB, la care dacă s-ar adăuga şi influenţele ce decurg din creşterea punctului de pensie, rezultă un efort bugetar total de 36 miliarde lei, respectiv 6,2% din PIB, a punctat premierul.
Scrisorile premierului au fost trimise Preşedinţiei în 16 şi în 22 octombrie, înainte ca preşedintele Băsescu să promulge legea creşterii salariilor profesorilor, votată de Parlament.
Citiţi scrisoarea lui Tăriceanu din 16 octombrie(pdf)
şi cea din 22 octombrie (pdf)
Antena 3

×
Subiecte în articol: guvern Călin Popescu Tăriceanu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close