Antena 3 CNN Politică Q&A. Zgonea îl contrazice pe consilierul lui Ponta: Reacţia lui Frunda la vizita lui Nuland, disproporţionată şi neadecvată

Q&A. Zgonea îl contrazice pe consilierul lui Ponta: Reacţia lui Frunda la vizita lui Nuland, disproporţionată şi neadecvată

Q&A. Zgonea îl contrazice pe consilierul lui Ponta: Reacţia lui Frunda la vizita lui Nuland, disproporţionată şi neadecvată
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    11 Ian 2014   •   22:12

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spune că reacţia consilierului premierului, Gyorgy Frunda, privind vizita la Bucureşti a subsecretarului american Victoria Nuland este disproporţionată şi neadecvată, iar declaraţiile acestuia sunt "complet lipsite de sens".

Zgonea îl contrazice pe Frunda şi spune că este normal ca între România şi SUA să existe un dialog permanent, în cadrul şi spiritul Parteneriatului strategic existent între cele două ţări.

"Este normal ca între România şi SUA să existe un dialog permanent, în cadrul şi spiritul Parteneriatului strategic existent între cele două ţări. Este o relaţie de colaborare echilibrată care funcţionează, partea americană fiind interesată de evoluţiile pe anumite subiecte din România tocmai pentru a ne putea armoniza viziunile pentru îndeplinirea obiectivelor şi proiectelor comune pe care le avem.

Tocmai din aceste motive, consider disproporţionată şi neadecvată reacţia domnului Frunda în raport cu vizita la Bucureşti a subsecretarului american de Stat, Victoria Nuland. La 20 de ani de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace şi la 10 ani de la integrarea în NATO, astfel de declaraţii sunt complet lipsite de sens şi nu aduc niciun beneficiu României
", a scris şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pe o reţea de socializare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor anunţă că va depune, personal, toate eforturile pentru informarea corectă a partenerilor noştri americani, în special pentru asigurarea faptului că Parlamentul nu se va implica niciodată şi va susţine bunul mers al justiţiei din România.

Informaţiile au fost prezentate, sâmbătă, la emsiunea Q&A, de la Antena 3.


Gyorgy Frunda, consilier al premierului pe probleme juridice, de minorităţi şi relaţii internaţionale, a declarat, pentru Ziare.com, că România nu este o colonie şi că simte o anumită superioritate din partea Statelor Unite, făcând referire la vizita pe care secretarul de stat adjunct american, Victoria Nuland, o va face în România.

"Mi se pare puţin cu un aer de superioritate, ca şi cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, trăim într-o lume globalizată, facem parte din sisteme strategice de apărare, dar ce ar fi dacă spunem că am merge noi în SUA să verificăm situaţia condamnărilor la moarte, care contravine tuturor convenţiilor internaţionale sau că mergem să verificăm decizia Parlamentului  din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. (...) Nu e aroganţă, dar arată o anumită superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - nred) ", a spus Frunda.

Potrivit acestuia, vizita oficialului american "nu este asa intempestivă cum a fost prezentată de presa din ţara noastră".

"Aceste vizite sunt plănuite, se poartă dialoguri între ministerele de Externe, se stabileşte un program, se stabilesc nişte scopuri, se negociază şi pe urmă se vine aici. Nu e România o colonie şi refuz această idee, că vine să inspecteze în România nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept şi a democraţiei. Există nişte discuţii, SUA au arătat nu nişte îngrijorări, cum greşit au formulat ziarele, ci niste nelinişti, niste semne de întrebare în legătură cu nişte decizii. Suntem şi noi şi Statele Unite membre NATO, suntem legaţi prin Deveselu, care e foarte important, şi de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu condiţia să fie făcute aproape pe picior de egalitate, ca să nu spun chiar pe picior de egalitate", a mai comentat fostul senator.

Departamentul de Stat a anunţat, miercuri, că Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului american de Stat, va efectua o vizită în România în perioada 10-11 ianuarie, în cadrul unui turneu european. Nuland s-a întâlnit la Bucureşti cu preşedintele Traian Băsescu şi cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close