Antena 3 CNN Politică Raed Arafat, despre "Miercurea Sirenelor": "Mâine, populația nu trebuie să facă nimic"

Raed Arafat, despre "Miercurea Sirenelor": "Mâine, populația nu trebuie să facă nimic"

Raed Arafat a anunțat unde va avea loc "Miercurea Sirenelor", exercițiul de alarmare a populației. Ce trebuie să facem când sună sirenele.

Raed Arafat, despre "Miercurea Sirenelor": "Mâine, populația nu trebuie să facă nimic"
Sursa foto: Raed Arafat/Facebook
de Alexandra Cojoianu    |    28 Feb 2023   •   16:35

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), doctorul Raed Arafat, a transmis în direct la Antena 3 CNN, ce se va întâmpla în ziua în care se va face exercițiul de alarmare a populație.

De asemenea, Raed Araf a anunțat intervalul orar și în ce județe vor suna aceste alarme.

"Deci, între 10 și 11 județele vor intra în acest exercițiu. Noi am dat un interval de o oră, dar de regulă este începând cu ora 10. Depinde acum, fiecare județ planifică acest lucru și informează populația. Este pe plan național. Se testează și sirenele care sunt cu pornire centralizată și sirenele care sunt cu pornire descentralizată, individuală, că încă mai avem peste 2.000 de sirene care pornesc fiecare individual sau care nu sunt conectate la sistemul centralizat de avertizare.

Este un exercițiu care s-a mai făcut.  Nu trebuie să panicheze pe nimeni sau să se gândească cineva că de ce îl facem acum. Este normal. Suntem în Săptămâna protecției civile. Noi facem acum diferite acțiuni de înștiințare și de conștientizare a populației și de informare a ei. Și este normal în cursul acestei perioade să testăm inclusiv sirenele care trebuie testate periodic.", a declarat Raed Arafat.

Citește și: Alarma va suna din nou în orașele din România | Guvernul reia "Miercurea sirenelor"

Totodată, şeful DSU a explicat ce s-a întâmplat cu programul de alertare în perioada pandemiei.

"Noi am oprit o perioadă pe durata pandemiei, dar ele trebuie testate periodic pentru că așa descoperim dacă sunt defecțiuni, așa descoperim dacă sunt probleme în procedurile de pornire a lor, așa descoperim dacă este ceva de îmbunătățit.", a adăugat Arafat.

Întrebat ce trebuie să facă mâine populația, în momentul în care sirenele se vor auzi, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus: "Mâine populația nu trebuie să facă nimic. Dacă este o situație reală însă, clar că împreună cu sirenele vor veni mesaje pe RO-Alert, vor fi mesaje pe aplicația DSU și pe alte căi de informare a populației."

În ghidul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care este și ghidul care este publicat de DSU, se explică fiecare tip de alarmă. Trebuie să fii atent, ar trebui să cunoști foarte bine sunetul, durata, pauza dintre cele două sirene ca să-ți dai seama despre care tip de alarmă este vorba.

Raed Arafat susține că exercițiul de mâine va avea o alarmă ce semnifică o catastrofă.

"Vor suna de cinci ori câte 16 secunde, ceea ce înseamnă că este un dezastru, o catastrofă. Acest mod de identificare a sunetelor și a semnificației lor, eu vă spun personal, cred că este deja un pic anacron. Pentru că asta era când nu aveai sistemul RoAlert, când nu aveai alte sisteme digitale care pot să meargă concomitent.

În momentul în care auzi sirena că sună, în primul rând te uiți la mijloacele de informare care-ți spun ce se întâmplă. Dacă ești într-o zonă unde știi că această sirenă sună numai dacă este vitură, este avertizare pentru inundații. Atunci știi că dacă a sunat este o vitură și automat te duci către o zonă mai înaltă, către o zonă în care să te protejezi

Dar depinde de situație. De exemplu, sunt sirene în zone industriale care sună dacă există o problemă cu o anumită entitate industrială care poate să producă efecte negative populației, în caz că se întâmplă ceva acolo.

Deci depinde de zona în care sunt și care sunt riscurile pe care le avertizează. Dar având în vedere că în mare parte nu au mesaj vocal și numai sunet, partea de informare vine pe RO-Alert, vine pe aplicația DSU și vine prin alte mijloace, inclusiv prin mass-media..", a mai explicat Raed Arafat.

Şeful DSU a dat asigurări că exercițiul va avea loc atât în zonele rurale cât și în cele urbane.

"Din ce știu, testarea se va face peste tot, inclusiv în spațiile rurale și noi am început să informăm populația de mai mult timp, că vor fi testate sirenele. Deci IGSU-ul va testa sirenele peste tot unde ele există și unde ele pot fi testate. Este un singur interval. Între 10 și 11 care vor fi toate acestea.  Între 10 și 11 mâine vor suna sirenele, exercițiul de alarmarea populației", a concluzionat Arafat.

×
Subiecte în articol: miercurea sirenelor Raed Arafat
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close