Antena 3 CNN Politică Raluca Turcan explică de ce a susţinut iniţal alegerea primarilor într-un tur

Raluca Turcan explică de ce a susţinut iniţal alegerea primarilor într-un tur

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a explicat joi seara de ce în 2011 a votat pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, dar a apreciat şi că senatorul PSD Titus Corlăţean a avut un demers "politicianist" prin sesizarea Comisiei de monitorizare a statelor membre aparţinând Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Raluca Turcan explică de ce a susţinut iniţal alegerea primarilor într-un tur
16 Ian 2020   •   22:50

Precizările au fost făcute după ce preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a semnalat că în 2011 Raluca Turcan s-a numărat printre parlamentarii care au susţinut modificarea Legii alegerilor electorale.

"Domnul Ciolacu a avut o scăpare de matematică. A spus că mi-am schimbat opinia cu 360 de grade. Poate că ar trebui să evalueze un pic cum e cu gradele cercului. Însă niciodată nu m-am dezis de opinii politice la care am fost parte sau voturi pe care le-am dat. (...) Contextul politic atunci era de acaparare a puterii de către PSD - oarecum o situaţie similară cu ce se întâmplă acum -, putea să fi dus la scoaterea baronilor roşii din administraţie. Nu s-a întâmplat lucrul acesta. Am văzut că au existat derapaje în timp, din nefericire, prin varianta alegerii primarilor într-un singur tur. Şi eu cred că un om politic, dacă sesizează că o decizie nu şi-a atins scopul, dacă ea poate fi îmbunătăţită - mai ales dacă este în acord cu ceea ce cer foarte mulţi oameni, iar sondajele arată că 78% din populaţia României şi-ar dori alegerea primarilor din două tururi -, să nu persevereze într-o greşeală, ci să corecteze o măsură pe care a luat-o", a spus Turcan, pentru Digi 24.

Totodată, a catalogat drept "politicianism ieftin" opţiunea senatorului Titus Corlăţean de a semnala în cadrul Comisiei de monitorizare a statelor membre aparţinând Adunării Parlamentare a Consiliului Europei intenţia Guvernului Orban de a modifica legislaţia electorală în materie de alegeri locale cu doar patru luni înainte de alegeri. De altfel, comisia menţionată a aprobat, la solicitarea PSD, activarea procedurii de investigare a României din punctul de vedere al respectării normelor democratice.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close