Antena 3 CNN Politică Rareș Bogdan: "A fost tare greu de obținut, dar TVA generală nu crește. Scad cheltuielie cu aparatul birocratic"

Rareș Bogdan: "A fost tare greu de obținut, dar TVA generală nu crește. Scad cheltuielie cu aparatul birocratic"

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan afirmă că "a fost tare greu de obținut, dar TVA generală nu crește". 

Rareș Bogdan: "A fost tare greu de obținut, dar TVA generală nu crește. Scad cheltuielie cu aparatul birocratic"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    19 Sep 2023   •   15:26

Totodată, liberalul prezintă o parte din prevederile proiectului privind măsurile fiscale.

"A fost tare greu de obținut, dar TVA generală nu crește! Preferam ca Ordonanța privind noul regim fiscal să lipsească, dar ne consolăm cu ideea că față de varianta propusă acum 3 luni, nu este atât de distrugătoare. 

A fost nevoie de calcule, de argumente fără dubiu, cert este că am reușit, cu eforturi uriașe, să păstrăm cota unică de impozitare la 16%, iar cota generală de TVA rămâne 19% (Comisia ne cerea creșterea cu 1 pct procentual la fiecare 6 luni). 

În linii mari, vorbim de reducerea cheltuielilor statului, creșterea veniturilor bugetare și combaterea evaziunii fiscale, impactul cumulat ajungând la 22 miliarde de lei. 

Avem un angajament în fața Comisiei Europene, angajament care ne permite accesul la banii din PNRR și celelalte linii de finanțare europene. 

Fără ele, punem stop investițiilor și rămânem la același nivel de trai, cu aceeași infrastructură etc", a scris prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, marţi, pe pagina de Facebook.

El a prezentat şi câteva măsuri, printre care plata în România a impozitului realizat de marile companii și TVA de 5% pentru energie (gaze, curent, energie termică, lemne de foc).

"Scad cheltuielie cu aparatul birocratic: reducerea cu 25% a nr. secretarilor de stat și cu 50% a consilierilor de la cabinetelor șefilor din administrația locală, desființarea a 204.000 de posturi vacante în ministere și instituțiile publice, dispare funcția de șef de birou, se reduce nr. de funcții de conducere de la 12% la 8%. 

În companiile de stat: se reduce numărul consilierilor, adjuncților, al tuturor funcțiilor de conducere; se limitează indemnizațiile membrilor CA la maximum 3 salarii brute, iar componența CA-urilor este de asemenea diminuată; tot aici: criterii de performanţă și diurnă ca restul lumii. 

TVA 19% pentru produsele cu conținut ridicat de zahăr (excepție: biscuiți și cozonac). TVA la cărți și evenimente culturale rămâne 5%. Impozitul pe dividende va fi 8%. 

Nu va fi suprataxată proprietatea cumulată, rămâne un 0,3% pentru imobile individuale care depășesc 500.000 de euro. Majoritatea facilităților pentru Construcții, Agricultură și IT rămân. 

Rămâne pragul de 500.000 de euro la microîntreprinderi și este eliminat pragul de 30% pe profitabilitate (discriminatoriu, periculos). 

Faptul că n-am reușit să eliminăm creșterea de la 1 la 3% a imp. pe cifra de afaceri la microîntreprinderile cu afaceri între 60.000 și 500.000 de euro este o mare neîmplinire, dar repet, față de varianta inițiale, această OUG este mai puțin nocivă", adaugă Bogdan.

Potrivit liberalului, se instituie impozit pe cifra de afaceri peste 50 de milioane la companii care nu au declarat profit în ultimii trei ani.

"Nu e un impozit adăugat pentru cei care achită impozit pe profit, ci se aplică după deducerea investițiilor. Prag pentru impozitul la profesiile liberale (alternativa era fără prag și ar fi fost afectate 268.000 de persoane). Plafonarea CASS la PFA-uri. 

Facilități fiscale pentru investițiile directe de peste 50 milioane de euro. Pentru instituțiile autonome aflate în coordonarea parlamentului - taxă de 80% din rezultatul net, limitarea salariilor șefilor, cheltuieli ca în sistemul public, anularea posturilor vacante. Salariul minim brut pe țară garantat în plată crește la 3300 de lei din oct. 2023", încheie liderul liberal.

A fost tare greu de obținut, dar TVA generală nu crește! Preferam ca Ordonanța privind noul regim fiscal să lipsească,...

Publicată de Rares Bogdan pe Marţi, 19 septembrie 2023

×
Subiecte în articol: Rareș Bogdan TVA masuri fiscale PNL
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close