Antena 3 CNN Politică Războiul femeilor: Partidele mizează pe farmecul politicienelor în cursa pentru PE

Războiul femeilor: Partidele mizează pe farmecul politicienelor în cursa pentru PE

Războiul femeilor:  Partidele mizează pe farmecul politicienelor în cursa pentru PE
Sursa foto: Parlamentul European
01 Apr 2009   •   14:56

Partidele politice parlamentare au mizat pentru alegerile pentru PE pe o strategie mai puţin convenţională. Într-o ţară în care politica este dominată de bărbaţi, candidatele şi nu candidaţii ocupă de această dată o cotă semnificativă din locurile considerate eligibile de PNL, PDL şi PSD. Cea mai mare deschidere pentru afirmarea politică a sexului frumos vine din partea PNL. Patru locuri din cele 6 considerate eligibile sunt ocupate de femei-politician. Urmează PSD cu şase politiciene în propriul top, în timp ce democrat liberalii se dovedesc cei mai conservatori doar patru membre de partid regăsindu-se printre locurile considerate eligibile. La UDMR, pentru atingerea obiectivului electoral de trei mandate de eurodeputaţi, liderii Uniunii au mizat numai pe experienţa politică a bărbaţilor.
Eurolista eligibilă a PNL, dominată de femei
Liberalii au adoptat pentru europarlamentare cea mai clară politică de afirmare a femeilor din propriul partid. Din cele 5-6 locuri de eurodeputat la care conducerea liberală se gândeşte în mod realist să le obţină la nivelul legislativului UE, patru sunt rezervate deja femeilor liberale. În mod ciudat lista este deschisă de un perdant al sistemului de vot uninominal, fostul senator şi actual vicepreşedinte PNL, Norica Nicola. Ea va fi urmată de trei eurodeputate în exerciţiu: Adina Vălean, Renate Weber şi Ramona Mănescu. Pe poziţia a cincea se află tot un eurodeputat în funcţie, Cristian Buşoi, iar pe locul 6, liberalul hunedorean Ben Oni Ardelean.
Macovei, cap de listă alături de Stolojan la PDL
La democrat-liberali, promovarea femeilor în primele 5 locuri este cea mai săracă din rândul partidelor parlamentare. Această situaţie ar putea fi explicată şi prin faptul că PDL are în vizor obţinerea a 15 mandate de deputaţi în viitorul legislativ european. Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei este poziţionată pe locul doi, după prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan care deschide lista PDL pentru europarlamentare. Înafară de Macovei, echipa de eurocandidaţi a PDL mai este formată din Oana Antonescu (Dâmboviţa), Irina Schrotter (Neamţ) şi Elvira Andronescu (Alba), toate date cu şanse bune pentru a prinde patru ani la PE. Protejata lui Theodor Stolojan, consiliera Andreea Vass a fost clasată abia pe locul 24 şi nu mai are şanse pentru un bilet de europarlamentar spre Bruxelles.
6 eurodeputate în proiectul PSD
PSD speră să retrimită 6 colege de partid în Parlamentul European în cadrul proiectului său electoral ?15 pentru România?. Le recomandă experienţa de eurodeputat dobândită deja în scurtul mandat de doi ani.
Calculele făcute la rece îi face pe social-democraţi să spere la obţinerea a cel mult 14 locuri, cu tot cu procesul de redistribuire. ?15 dacă vom avea parte de o mobilizarea exemplară? ne-a declarat preşedinta organizaţiei PSD de femei şi actual europarlamentar Rovana Plumb.
Ea îl secondează pe Adrian Severin care deschide lista social-democratăpentru europarlamentare. În topul primelor cinci locuri de pe lista PSD se mai regăsesc alte două eurodeputate: Adriana Ţicău şi Daciana Sârbu.
Pe locul 7 a fost plasat un alt europarlamentar, Corina Creţu. Locuri considerate eligibile au fost acordate altor două eurodeputate: Gabriela Creţu şi Viorica Dăncilă.
Rovana Plumb: ?Este un trend european?
Larga disponibilitate manifestată de partidele politice pentru promovarea electorală a femeilor pe propriile liste poate fi explicată prin actualul trend european, susţine actualul eurodeputata Rovana Plumb. ?Este un trend european. Un trend care se regăsesşte şi dincolo de ocean. Reprezintă un semnal politic la nivelul Uniunii Europene de încurajarea participării femeilor înprocesul decizional. Se consideră că femeile pot fi înafară de vectori comunicaţionali importanţişi vectori decizionali. Aproximativ 80% din iniţiativele şi proiectele care privesc condiţia familiei, a femeii, a copilului, egalitatea de şanse au fost angajate de femei la nivelul Parlamentului European. Există un grad mai mare de implicare a femeilor în acest tip de politici publice? a explicat Rovana Plumb.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close