Antena 3 CNN Politică Referendumul pentru Constituţie, cale de ocolire a parlamentarilor şi baronilor locali

Referendumul pentru Constituţie, cale de ocolire a parlamentarilor şi baronilor locali

Referendumul pentru Constituţie, cale de ocolire a parlamentarilor şi baronilor locali
Sursa foto: Valeriu Stoica
28 Ian 2009   •   14:44

Consilierul prezidenţial Cristian Preda a atras, miercuri, atenţia asupra pericolul pe care îl reprezintă parlamentarii, dar şi ?baronii locali? pentru revizuirea Constituţiei. La rândul său, Valeriu Stoica, vicepreşedinte PD-L, s-a pronunţat pentru organizarea unui referendum prealabil în care poporul să se pronunţe privind regimul politic pe care îl doreşte, semiprezidenţial sau parlamentar, de vreme ce partidele politice nu încearcă să ajungă la un consens.
Consilierul prezidenţial Cristian Preda a subliniat, în cursul unei dezbateri publice privind modificarea Legii fundamentale, organizată de Institutul de Studii Populare (ISP) şi Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională, că demersul de revizuire a Constituţiei va avea adversari numeroşi, care ar putea pleda, în favoarea ideii substituirii textului actual cu unul complet nou.
?Mircea Geoană, chiar la discuţia de la Cotroceni, a sugerat nevoia nu a unei revizuiri, ci a unei refondări. Este calea cea mai simplă de a bloca revizuirea, a spune că nu-i pentru momentul acesta. Aici, Mircea Geoană este de acord cu aparent adversarul său din partid Ion Iliescu?, a susţinut consilierul prezidenţial.
Alţi potenţiali oponenţi, identificaţi de consilierul prezidenţial, ar fi parlamentarii, ?cu atât mai mult cu cât este posibil ca în dezbateri să intervină chestiunea renunţării la bicameralism,(...) inclusiv durata mandatelor parlamentarilor?.
?Adversari ai revizuirii vor fi cu siguranţă baronii locali, pentru că această schimbare va cuprinde cu necesitate reamenajarea teritoriului. Baronii locali sunt produsul acestui tip de politică desfăşurat după reguli confuze. Aceştia, când se va pune problema reamenajării teritoriului, vor fi cu siguranţă adversari?, a mai apreciat consilierul prezidenţial Cristian Preda.
Valeriu Stoica: ?Fără referendum, mai putem vorbi zece ani de revizuire
Un referendum prealabil ?în care românii să fie întrebaţi ce fel de preşedinte vor să aibă, ales de popor sau de Parlament, şi dacă îi dăm sau nu dreptul de a dizolva Parlamentul? ar fi cea mai bună soluţie pentru a progresa în direcţia modificării Constituţiei, a declarat vicepreşedintele PD-L, Valeriu Stoica, prezent la dezbateri.
?Fără un asemenea referendum, mai putem vorbi zece ani de-acum încolo de revizuire", a spus Stoica, avertizând că ?poziţiile partidelor politice sunt prea divergente în ce priveşte regimul politic?.
Un alt posibil obstacol în calea modificării Constituţiei pe cale politică ar consta în faptul că iniţiativa este receptată ca fiind de inspiraţie prezidenţială. ?Depersonalizarea nu necesită un efort prea mare. Elaborarea unei noi Constituţii ar dura, în cazul cel mai fericit, doi-trei ani, deci funcţia prezidenţială nu va mai fi configurată pentru Traian Băsescu deoarece nu ştim cine va fi preşedinte în 2014", a afirmat Stoica.
Democrat-liberalul a subliniat că actuala majoritate guvernamentală confortabilă din Parlament nu asigură automat succesul reformei constituţionale. "Cele două partide se controlează foarte sever. Am îndoieli că ele vor ajunge foarte repede la o învoială, dimpotrivă", a argumentat Stoica.
În opinia liderul PDL, este necesară schimbarea a două treimi din actuala Constituţie, rezultatul unui "imposibil melanj" a două şcoli diferite de gândire. "Constituţia din 1991 a fost redactată de profesori de drept proveniţi din învăţământul juridic marxist şi de către domni foarte venerabili formaţi în perioada interbelică ce au pierdut contactul cu filosofia juridică din a doua jumătate a secolului XX", a susţinut Stoica.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close