Antena 3 CNN Politică Salarii mărite de 1 aprilie. Tăriceanu: Acum avem nevoie de austeritate

Salarii mărite de 1 aprilie. Tăriceanu: Acum avem nevoie de austeritate

Salarii mărite de 1 aprilie. Tăriceanu: Acum avem nevoie de austeritate
28 Oct 2008   •   17:10

Guvernul nu vrea să pună în aplicare legea majorare a salariilor profesorilor. Mai exact, majorarea salarială de 50% promisă dascălilor a fost amânată de Executiv până la 1 aprilie 2009. Premierul Călin Popescu Tăriceanu spune că salariile profesorilor vor fi mărite dacă se renunţă la investiţiile din domeniul educaţiiei: "Luăm banii din investiţii şi îi dăm la salarii". "Cerem sindicatelor din fiecare judeţ să indice autorităţilor locale care sunt obiectivele de investiţii la care vor să renunţe. Comitetele de părinţi din şcoli să ne spună dacă ele consideră oportune aceste măsuri de anulare a investiţiilor", a declarat premierul, după reuniunea de marţi.
Decizia luată de Guvern a fost una extrem de importantă, care ar putea modifica substanţial soarta României din punct de vedere ecoomic, spune Tăriceanu. Am luat o decizie care să permită ţării noastre să îşi continuie drumul ascendent, a continuat acesta. Decizia de majorare cu 50% a salariilor profesorilor este una populistă, cu caracter electoral, nerealistă, specifică opoziţiei, adaugă şeful Executivului.
"Aceste tipuri de legi vor duce la diminuarea ratingului de ţară. Când Băsescu a promulgat legea salariilor profesorilor, leul a căzut, iar Bursa de la Bucureşti s-a închis", explică premierul. În plină criză financiară, toate ţările vin cu regimuri de austeritate, numai România propune mărirea cu 50% a salariilor unor bugetari, spune Călin Popescu Tăriceanu.
Nici Parlamentul, nici preşedintele nu au indicat sursele de finanţare pentru această majorare salarială pe care au votat-o. Bugetul are bani, dar nu îi putem cheltui pe toţi pe salarii, e de părere primul ministru.
Orice majorare a salariilor trebuie făcută gradual. Salariile profesorilor au crescut, cu 9%, de la 1 octombrie. De la 1 ianuarie, anvelopa salarială pentru zona bugetară creşte, în medie, cu 10%. Deci, vom avea parte de majorări consistente începând cu acea dată, promite primul ministru.

Pe de altă parte, premierul Călin Popescu Tăriceanu a precizat că bugetul pe anul 2009 a fost aprobat. "Am decis plafonarea cheltuielilor unora dintre instituţiile publice şi am economisit anumite sume", distribuindu-le astfel: la Ministerul Agriculturii - 500 de milioane de lei, pentru programele şi proiectele de combatere a efectelor secetei; la Ministerul Internelor - 200 de milioane de lei pentru termoficare; Ministerul Afacerilor Externe - 57 milioane de lei, pentru finanţarea consulatelor din Italia şi Spania; la Ministerul de Justiţie - 122 de milioane de lei, pentru diferite acţiuni, printre acordarea asistenţei juridice persoanelor cu venituri reduse..

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Călin Popescu Tăriceanu guvern
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close