Antena 3 CNN Politică Scandal între PNL şi USR pe vizele de flotant. Ministrul Vela, despre "masa de manevră" de la alegeri

Scandal între PNL şi USR pe vizele de flotant. Ministrul Vela, despre "masa de manevră" de la alegeri

Începe scandalul între PNL şi USR pe tema alegerilor locale. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că se vor lua măsuri cu privire la românii care au viză de flotant recentă, astfel încât aceştia să nu mai fie "masă de manevră" la alegeri. 

Scandal între PNL şi USR pe vizele de flotant. Ministrul Vela, despre "masa de manevră" de la alegeri
de M.Z.    |    23 Ian 2020   •   15:41

Este vorba despre cei care care dobândesc viza de flotant cu mai puțin de trei luni înainte de data scrutinului. 

Aceştia nu vor putea vota decât în localitatea de domiciliu. Prevederea se află în legea pe care guvernul şi-a angajat răspunderea. 

Pe de altă parte, măsura loveşte în electoratul USR care vrea drept de vot pentru aceştia. 

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, joi, la Antena 3, că sunt multe solicitări de vize de flotant în perioada alegerilor şi se gândeşte ca legea să fie făcută astfel încât să poată vota cu viza doar cei care au flotantul cu trei luni înainte de scrutin.

"Am constatat un vârf în graficul vizelor de flotant în anii electorali, tocmai pe aceasta dorinţă a unor candidaţi de a influenţa în mod subiectiv rezultatul alegerilor", a spus ministrul de Interne, Marcel Vela, joi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Potrivit unui grafic prezentat de Vela, în timp ce în anul 2015 au fost înregistrate 223.000 de cereri de flotant, în anul 2016, anul alegerilor locale, au fost 273.000 de solicitări. De asemenea, şi în 2012, în anul alegerilor locale au fost 257.000 de cereri, în timp ce cu un an înainte s-au înregistrat 222.000 de astfel de solicitări. 

"Flotantul a fost o tehnică de alegeri în anii trecuţi", a continuat şeful de la Interne.

Întrebat dacă se gândeşte la scoaterea acestei prevederi de lege, privind viza de flotant, Vela a spus că el consideră, la fel ca şi colegii din minister, că "ar fi bine să fie luată ca perioadă, 90 de zile înainte de ziua alegerilor, astfel încât cei care au viză de flotant cu trei luni înainte de alegeri să poată vota, dar în ultimele trei luni, chiar nu pot să realizeze profilul, calitatea unui candidat de care nu au auzit decât în ultima lună".

Alianța USR-PLUS contestă modificarea făcută de Guvern privind restricționarea dreptului de vot pentru cetățenii care dobândesc viza de flotant cu mai puțin de 90 de zile înainte de data alegerilor. 

Modificarea este inclusă în proiectul pentru care guvernul și-a angajat răspunderea și care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

USR vrea drept de vot pentru cei care au viză de flotant. Reprezentaţii partidului spun că legea electorală trebuie modificată astfel încât cei care au obţinut viza cu trei luni înaintea scrutinului să îşi poată exprima opţiunea de vot în localitatea respectivă. 

Ce spune ministrul Vela în scandalul momentului

×
Subiecte în articol: flotant viza flotant alegeri Marcel Vela
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close