Antena 3 CNN Politică Schimbări importante în topul partidelor la parlamentare. Câţi români ar vota cu un viitor partid al lui Cioloş

Schimbări importante în topul partidelor la parlamentare. Câţi români ar vota cu un viitor partid al lui Cioloş

Schimbări importante în topul partidelor la parlamentare. Câţi români ar vota cu un viitor partid al lui Cioloş
Sursa foto: sursa: Agerpres
08 Dec 2015   •   12:26

PNL se află pe primul loc în intenţiile de vot ale românilor pentru alegerile parlamentare, urmat la distanţă foarte mică de PSD, relevă un sondaj realizat de Agenția de Rating Politic, în perioada 2-6 decembrie 2015. Sondajul arată că 35% dintre români ar vota un partid susţinut de Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş.

Agenția de Rating Politic a lansat Raportul Barometrului "Piața politică" – decembrie 2016, care se referă în principal la intenția de vot pentru partide și la sistemul de partide în general. Sondajul a fost realizat în perioada 2 – 6 decembrie 2015, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia României de 950 de persoane, cu interviuri telefonice şi are o eroare de 3,2%.

Potrivit cercetării, PNL ocupă primul loc în opţiunile de vot pentru alegerile parlamentare din 2016 cu 35%. Urmează PSD cu 34% şi PMP cu 7,5%. Clasamentul continuâ cu ALDE - 6,5%, dar şi PRM - 5%.


sursa: ratingpolitic.ro

"Sondajul, la 1 an de la alegerile prezidențiale și cu 6 luni înainte de alegerile locale, indică o reașezare pe coordonate noi a pieței politice: Spectrul politic se diversifică din nou, după o perioadă de polarizare care a fost specifică alegerilor prezidențiale. Se confirmă prognoza din aprilie a Agenției de Rating Politic: mergem către un Parlament cu mai mult de 2 partide, pe fondul logicii proporționale a sistemului electoral. Partidele mari, PSD și PNL, revin în "matca" obișnuită pentru partidele lider, cu scoruri în plaja 30-37%. PNL conduce cu 35% din opțiuni, urmat foarte aproape de PSD cu 34%. Noul discurs, în ton mai radical, al lui Traian Băsescu tractează MP într-o zonă de relevanță, pe locul 3, cu 7,5%. ALDE, condus de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și rezultat din fuziunea PLR și PC, se plasează de asemenea peste pragul electoral, la 6,5%", se arată în concluziile cercetării.

Pentru prima dată, românii sunt întrebaţi despre un nou partid susţinut de Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş.

Astfel, în cazul în care ar exista un astfel de partid, 35% dintre cei intervievaţi spun că l-ar vota.

" Un partid nou, susținut de Klaus Iohannis și Dacian Cioloș, ar fi receptat pozitiv și ar aduna adepți de la toate partidele și dintre nehotărâți", spun autorii sondajului.


sursa: ratingpolitic.ro

"Până în acest moment, cei care reușesc să speculeze nișele de lângă partidele mari sunt tot lideri consacrați (Băsescu, Tăriceanu), nu partide total noi. PSD și-a conservat nivelul de vot pentru brandul propriu, după tranziția de la Liviu Dragnea la Victor Ponta și după ieșirea formală de la guvernare. PNL este provocat să își consolideze brandul propriu, cu mesaje și lideri proprii, după ce s-a încheiat perioada de "euforie" de după prezidențiale în care a fost indentificat și s-a suprapus cu imaginea lui Klaus Iohannis și când PNL a beneficiat de popularitatea foarte ridicată a noului președinte. Logica alegerilor locale și parlamentare impune o altă abordare și certificarea unei identități proprii", se mai arată în concluziile sondajului.

O posibilă preluare a şefiei PNL de către Dacian Cioloș este considerată o idee bună de către 41% dintre alegători, o idee proastă - tot de către 41%, dar este percepută drept o soluţie bună de către 55% dintre suporterii PNL.


×
Subiecte în articol: PNL PSD Dacian Cioloş Klaus Iohannis
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close