Antena 3 Politică Sinteza zilei. Confruntarea serii: PSD versus UDMR

Sinteza zilei. Confruntarea serii: PSD versus UDMR

18 Iun 2019   •   22:10
Sinteza zilei. Confruntarea serii: PSD versus UDMR
Sursa foto: foto: Antena 3

Deputatul UDMR Szabo Odon și senatorul PSD Șerban Nicolae au avut un schimb de replice aprinse, marți, în platoul "Sinteza Zilei" pe tema cimitirului eroilor de la Valea Uzului.

Odon susține că  unul dintre motivele pentru care UDMR a semnat și a votat moțiunea este faptul că Guvernul Dăncilă nu a găsit o rezolvare care să mulțumescă partidul său la problematica din Valea Uzului.

"Am avut multe discuții, am avut această impresie că au înțeles, dar acțiunea în teren nu a existat. Când patru instituții ale statului, Inspecția de stat în construcții, Oficiul cultul eroilor, Prefectura, Ministerul Culturii, îți spun că există o ilegalitate, acea construcție a fost realizată în mod vădit ilegal, și tu dai drumul și autorizezi o manifestare... Într-o lună și jumătar s-a ajuns la o escaladare a unui conflict creat în mod artificial, nu știm de către cine, dar sigur nu de către comunitatea noastră", a spus Szabo Odon.

"În România s-a mai construit ilegal. Niciodată nu se revoltă cetățenii și nu se manifestă pentru respectarea legalității într-un asemenea fel. Nu se blochează cimitire pe domeniul public. La Valea Uzului, în cimitirul civil al localității, comunitatea maghiară a înmormântat 350 de militari din armata austro-ungară din Primul Război Mondial. În 1928, în același amplasament, au fost aduse fără a deranja mormintele etnicilor maghiari, alte zeci de corpuri înhumate acolo tot de militari - s-au făcut până la urmă șase naționalități, de ambele tabere: români, ruși, sârbi etc. După Al Doilea Război Mondial s-au adus acolo și nemți.

Majoritatea sunt necunoscuți, deci este cimitir internaționaț, deci nu este niciun fel de formulă prin care dacă în cimitirul acele primăria de oriune dă o autorizație de construcție, comunitatea locală se duce și acoperă cu saci de gunoi crucile unora din cimitir sau pun lacătul etnic pe cimitir și fac un lanț uman 'nu intrați'", a fost răspunsul lui Șerban Nicolae.

Disputa a continuat și după pauza de publicitate.

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close