Antena 3 CNN Politică Stoica către PNL: Nu întăriţi "forţa malefică" a PSD. Electoratul liberal va răspunde în faţa istoriei

Stoica către PNL: Nu întăriţi "forţa malefică" a PSD. Electoratul liberal va răspunde în faţa istoriei

Stoica către PNL: Nu întăriţi "forţa malefică" a PSD. Electoratul liberal va răspunde în faţa istoriei
Sursa foto: Valeriu Stoica
03 Dec 2009   •   11:35

Valeriu Stoica a remis joi o scrisoare deschisă liberalilor, în care face apel la conştiinţa foştilor săi colegi de partid să nu potenţeze "forţa malefică" a PSD, prin susţinerea acordată candidatului acestui partid. El reaminteşte că, în ultimele două decenii, unicul mare adversar al liberalismului şi al dreptei româneşti a fost PSD. De aceea, în opinia lui Stoica, votul de duminică reprezintă o chestiune de conştiinţă, de rezultatul acestuia urmând a fi responsabil electoratul liberal.
"Dragi liberali, nu vă scriu în calitate de fost preşedinte al PNL, nici în cea de vicepreşedinte al PDL şi, cu atât mai puţin, în cea de susţinător al lui Traian Băsescu.Vă scriu în calitatea unuia care, în ultimii 20 de ani, a încercat după puterile sale să susţină în scris, la catedră, în politică şi în dezbaterea publică din România valorile şi proiectele dreptei, în general, şi ale liberalismului de dreapta, în special. Vă scriu ca unul care a fost onorat să fie considerat o voce a liberalismului românesc chiar şi atunci când a fost contestat sau chiar exclus în repetate rânduri din cercurile de la vârful PNL. Vă scriu ca unul care îşi asumă eşecurile şi greşelile făcute, dar ale cărui bune intenţii şi devotament pentru cauza dreptei îi sunt recunoscute chiar şi de către adversari" îşi începe Stoica apelul către electoratul liberal.

El îşi justifică demersul prin faptul că doreşte să readucă în atenţia liberalilor două repere la care conştiinţa "se va raporta,vrând-nevrând, duminică".
Primul reper îl constituie realitatea istorică din ultimii 20 de ani care au dovedit că unicul mare adversar al liberalismului şi al dreptei româneşti a fost PSD.
"Indiferent sub ce formă politică s-au manifestat valorile dreptei şi ale liberalismului, PSD a încercat prin manipulare, negociere, subminare, şantaj, mită sau pură şi simplă agresiune să submineze forţele de dreapta, să le ţină divizate şi să le joace unele împotriva altora în folosul stângii", susţine Stoica.
Celălalt reper ţine de o realitate atât doctrinară, cât şi practică ce stă la baza întregii gândiri şi acţiuni politice liberale: separaţia şi contrabalansarea puterilor în stat, societate, economie, mass-media şi, evident, în ordinea constituţională.
Stoica subliniază că actuala situaţie a sistemului politic românesc este imperfectă, dar tensiunile dintre Parlament şi Guvern, dintre partide, dintre Preşedinţie şi Parlament, dintre economie şi stat, dintre societatea civilă şi mass-media sunt totuşi semnul unui corp social viu în care diferite forţe se contrapun în căutarea unui echilibru.
Stoica avertizează că, în faţa alegerilor de duminică, există însă pericolul ca tot acest sistem şi toate aceste elemente să se concentreze în mâinile unui grup foarte restrâns, mult mai restrâns decât ne putem închipui.
"Sunt mulţi care doresc şi aplaudă această mişcare. Ca liberal nu pot decât să deplâng şi să privesc cu îngrijorare cum principiul fundamental al ordinii sociale liberale este pe cale să fie înlocuit cu un oligopol al puterii. Să fim conştienţi că dacă vom ajunge acolo, această situaţie va fi rezultatul deciziei noastre. Nu vom mai putea da vina pe tancurile altora sau pe comploturi subterane", adaugă Stoica.
El atrage atenţia liberalilor că vor fi cei care vor înclina balanţa politică duminică. El consideră că, în contextul creat de succesiunea evenimentelor politice din ultimul timp, electoratul liberal are în mână viitorul României.
"Este o responsabilitate istorică imensă. Căci indiferent de rezultat, acest electorat liberal este cel care va răspunde în faţa istoriei pentru rezultatul de duminică. Vom oferi economia, politica, societatea, mass-media din România unui cartel al potentaţilor? Vom oferi acestora controlul absolut asupra ţării, asupra resurselor şi populaţiei ei? Vom da putere absolută unui grup de oameni mai restrâns chiar decât CC al PCR? Care dintre cei doi candidaţi la funcţia supremă în stat s-a opus şi se poate opune cu adevărat acestor potentaţi?", se mai arată în scrisoare.
În ceea ce-l priveşte, Stoica nu are nici un dubiu. "Ca liberal care a fost martor de primă linie la tot ce a făcut stânga în România în ultimii 20 de ani, conştiinţa nu mă lasă să votez cu candidatul stângii, cât timp dreapta are propriul candidat", conchide actualul pedelist.
Antena3.ro

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close