Antena 3 CNN Politică Strategia lui Băsescu: Apropierea de diaspora şi urgentarea acordării cetăţeniei pentru moldoveni

Strategia lui Băsescu: Apropierea de diaspora şi urgentarea acordării cetăţeniei pentru moldoveni

Strategia lui Băsescu: Apropierea de diaspora şi urgentarea acordării cetăţeniei pentru moldoveni
Sursa foto: Traian Bãsescu
07 Dec 2009   •   14:21

Politica de facilitare a obţinerii vizelor de către moldovenii de peste Prut, dar şi atenţia acordată de preşedintele Traian Băsescu şi de către responsabilii PDL românilor din diaspora i-au adus acestuia victoria strategică în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Cele peste 70.000 de voturi diferenţă dintre el şi contracandidatul social-democrat Mircea Geoană, atestate de numărătoarea oficială a voturilor, dovedesc că tactica lui Băsescu şi a PDL, aplicată încă de acum şase luni, a fost eficientă, cu riscul urcării în cap a Comisiei Europene. În primăvara acestui an, Guvernul Boc a decis accelerarea procesului de acordare a cetăţeniei române pentru moldoveni, în ciuda numeroaselor semnale venite din partea UE de a limita această iniţiativă. Aşa se face că numai în Republica Moldova, Băsescu a cumulat 94,82 din sufragii, adica 11.572 de voturi, în timp ce Mircea Geoană nu a întrunit decât 632 de voturi, respectiv 5,17%.

La recomandarea publică a preşedintelui Traian Băsescu, Executivul condus de Boc a trecut, în regim de urgenţă, la modificarea legii cetăţeniei pentru a facilita şi urgenta procesul de redobândire a cetăţeniei de către cetăţenii din Republica Moldova care şi-au pierdut-o abuziv şi de către familiile acestora, până la gradul trei. Guvernul a simplificat astfel procedurile de obţinere a cetăţeniei pentru românii care au dobandit cetăţenia prin naştere, eliminând condiţia interviului, iar termenul maxim de verificare a condiţiilor a fost redus de la 6 la 5 luni de la înregistrarea cererii.

În aprilie 2009, şeful statului făcea referirea la existenţa a 650.000 de plicuri cu cereri de cetăţenie la Ambasada României din Chişinău, care vizau în total între 800.000 şi un milion de persoane.

Cetăţenie pentru moldoveni

Aceeaşi solicitare a avut-o Băsescu şi în urmă cu doi ani, când cerea Ministerului Justiţiei condus de Monica Macovei să simplifice condiţiile prevăzute de legea cetăţeniei şi să o adopte cât mai urgent, pentru a veni în sprijinul moldovenilor de peste Prut. Atunci, această idee a fost blocată de Comisia Europeană care cerea României să restrângă bazele de acordare a cetăţeniei, în condiţiile în care ţara noastră era membră UE.

Tergiversată tocmai din cauza semnalelor negative primite de la UE, adoptarea acestei legi a devenit realitate în an electoral, date fiind avantajale şi potenţialul de vot întrevăzut de Băsescu şi staff-ul său de consilieri în perspectiva alegerilor prezidenţiale de acum. Şi asta în condiţiile în care CE reclama faptul că deja România acorda anual circa 120 de mii de vize de cetăţenie, mai multe decât toate celelalte state membre ale Uniunii Europene la un loc.

Sprijinul acordat de Băsescu moldovenilor de peste Prut şi întâlnirile cultivate cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din străinătate au fost apreciate de românii de acolo. Rezultatul alegerilor din turul doi al prezidenţialelor a demonstrat că diaspora i-a oferit lui Băsescu bula de oxigen necesară pentru a rezista coaliţiei politice structurate în jurul social-democratului Mircea Geoană şi a-l depăşi pe acesta în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni.

Potrivit BEC, Traian Băsescu a obţinut 115.831 de voturi valabil exprimate în secţiile din străinătate, în timp ce Mircea Geoană a obţinut numai 31.045 voturi, diferenţa înregistrată în diaspora oferind actualului preşedinte departajarea la scară naţională de adversarul său.

Vezi rezultatele alegerilor prezidenţiale pentru secţiile de votare din străinătate

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Republica Moldova
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close