Antena 3 CNN Politică Tensiuni la consultări. Antonescu: Reprezentaţi o ameninţare la adresa statului. Băsescu: Ieşiţi din retorica de campanie (VIDEO)

Tensiuni la consultări. Antonescu: Reprezentaţi o ameninţare la adresa statului. Băsescu: Ieşiţi din retorica de campanie (VIDEO)

Tensiuni la consultări. Antonescu: Reprezentaţi o ameninţare la adresa statului. Băsescu: Ieşiţi din retorica de campanie (VIDEO)
Sursa foto: Traian Bãsescu, Crin Antonescu
16 Dec 2009   •   16:41

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat, miercuri, la Cotroceni, pe preşedintele Traian Băsescu că reprezintă, alături de PDL, o ameninţare la adresa statului de drept, menţionând că liberalii vor fi în opoziţie dacă premierul nu va fi din PNL sau un independent agreat de ambele părţi. Preşedintele Traian Băsescu i-a rugat pe liderii PNL să intre la guvernare pentru interesul naţional şi pentru ca ţara să aibă un guvern, dar în condiţiile care au fost dictate de electorat la ultimele alegeri, iar lui Antonescu i-a recomndat să iasă din retorica de campanie.

Şeful statului a ţinut să sugereze în deschiderea consultărilor cu delegaţia liberală că responsabilitatea formării Guvernului nu este doar a sa, ci şi a tuturor formaţiunilor politice parlamentare.

În replică, Antonescu l-a acuzat pe Băsescu că, în ciuda declaraţiilor privitoare la guvernarea de dreapta, încearcă în fapt să blocheze accesul PNL la putere.
?Convingerea mea şi a noastră este că nu ne vreţi în Opoziţie, dar nici la Putere cu adevărat şi ne vreţi colaboratori sau chiar complici ai unei puteri care vă aparţine dumneavoastră şi subsecvent PDL. Putem spune că aveţi mijloacele acum, şi constituţionale şi legale să ne împiedicaţi accesul la putere, dar nu aveţi mijloacele să ne împiedicaţi accesul la opoziţie? a atacat Antonescu.



Liderul PNL a reiterat faptul că partidul său are în vederea respectarea şi implementarea a două obiective pentru care doresc garanţia unui premier independent de influenţa şefului statului: un executiv expresie a voinţei parlamentului şi o bună guvernare diferită de cea din anul 2009, şi din anumite puncte de vedere diferită de cea din perioada 1990-prezent.

Din acest punct de vedere, Traian Băsescu şi PDL constituie în continuare pentru PNL o ameninţare pentru statul de drept, a susţinut Antonescu.

"Noi am discutat cu PDL azi, şi nu întâmplător pornesc de la această discuţie, pentru că noi am pronit de la premisa că dincolo de rolul de necontesat pe care preşedintele Româneii îl joacă în momentul naşterii unui Guvern acest Guvern este totuşi expresia voinţei unei majorităţi parlamentare. Am încercat să discutăm cu dânşii să vedem cum găsim sau nu posibilitatea de a fi împreună la guvernare. Am ajuns într-un punct în care domniile lor au declinat răspunderea şi ne-au dat întâlnire aici. În evaluarea noastră, dvs ca preşedinte, PDL, prezentaţi nişte riscuri şi nişte ameninţări la adresa statului de drept şi pornesc de la premisa că lucruile se pot schimba. Noi nu putem intra într-un sistem de putere pe care-l controlaţi. Putem intra într-o soluţie de compromis dacă ni se prezintă garanţii de bună guvernare adica o altfel de guvernare faţă de cum am avut în anul 2009 şi, chiar din anumite puncte de vedere, decatât ce am avut din 1990 până azi? a susţinut Antonescu.

?Nu-mi dau eu seama, dar poate s-a terminat campania asta electorală? a atenţionat preşedintele fiind întrerupt de liderul PNL.

?Eu am făcut aceste declaraţii din 2005 încoace? aparat Antonescu.

?Mi se pare că aţi avut deja cuvântul în ultimele 10 minute. Campania electorală s-a terminat şi avem câteva probleme. Prima: instalarea unui nou guvern, a doua să primim votul aşa cum l-am primit fiecare. Nu cred că se fac alegeri pentru ca cei care au pierdut să conducă şi cei care au câştigat să intre în opoziţie. Nu trăim într-o astfel de ţară? a replicat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu le-a mai spus liderilor liberali care participă la consultările de la Palatul Cotroceni, că invită PNL să participe, alături de PDL şi UDMR, la o guvernare de dreapta, în acord cu ceea ce electoratul a dat fiecăruia.

"Rugămintea mea este să analizaţi posibilitatea să intraţi la guvernare, în condiţiile dictate de electorat", i-a spus Băsescu preşedintelui PNL, Crin Antonescu, subliniind că este în interesul naţional să avem un guvern.

?Vă rog să participaţi la guvernare în confomitate cu ce a dat electoratul fiecăruia? a mai declarat Băsescu, arătând liberalilor că nu crede în soluţia unui premier independent dată fiind experienţa guvernărilor trecute şi necesitatea asumării politice a responsabilităţii soluţionaării crizei economice actuale.

Şeful statului a reiterat că se află la al doilea mandat prezidenţial şi nu mai are alte alte obiective politice decât interesul naţional şi nu al partidelor politice.

?Nu mai am am obiective politice, sunt la capăt de cursă, prioritatea mea este interesul naţional nu interesele politice. Dacă îneţelegeţi acest lucru, bine...Nu vreau discuţii acide, ci bazate pe discuţii şi principii politice corecte. Vă rog să aveţi în vedere solicitarea mea, de a intra la guvernare în condiţiile dictate de electorat? a mai susţinut Băsescu.

?Electoratul a dictat că dumneavoastră, nu altcineva va fi preşedintele României încă 5 ani, nu a dicatat că trebuie să facem un partid unic în România. Dumneavoastră aţi câştigat nişte voturi arătând că unii ca noi nu trebuie să conducă trebuie să fie în opoziţie şi oamenii v-au dat mandat pentru asta. Mie şi altora ne-au dat voturi pentru convigerea noastră că nu mai trebuie să conduceţi. Asta nu mi se pare deloc că am în comanda electoratului comanda de a intra la guvernare în roice formă? a reacţionat din nou acid liderul PNL.

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close