Antena 3 Politică Traian Băsescu riscă şapte ani de ÎNCHISOARE

Traian Băsescu riscă şapte ani de ÎNCHISOARE

de M.Z.    |    15 Mar 2015   •   13:42
Traian Băsescu riscă şapte ani de ÎNCHISOARE
Sursa foto: Foto: Agerpres

Fostul preşedinte Traian Băsescu riscă până la şapte ani de închisoare în dosarul de şantaj pe care i l-a deschis senatoarea PSD, Gabriela Vrânceanu Firea.

Traian Băsescu va fi audiat miercuri la Parchetul General. Fostul preşedinte va trebui să dea explicaţii în dosarul în care este acuzat de şantaj de senatorul Gabriela Firea.

 
Ce pedeapsă riscă Traian Băsescu 
Art. 207 Şantajul
 
(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
 
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
 
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Sursa: Codul Penal
 
 
Băsescu a scăpat inţial de urmărirea penală în această cauză, pentru că avea imunitate. Dosarul a fost însă redeschis, după ce mandatul de preşedinte a încetat.

Traian Băsescu o ameninţa în aprilie anul trecut pe senatoarea PSD, Gabriela Firea, că s-ar putea să nu-şi mai găsească soţul acasă dacă nu stă în banca ei
 
Avocatul Gabrielei Firea, Lucian Bolcaş, susţine că Traian Băsescu va ajunge în faţa instanţei şi va fi condamnat, în ciuda faptului că până acum a scăpat de toate dosarele ascunzându-se după imunitatea de preşedinte.
 
În aprilie 2014, Traian Băsescu a ameninţat-o pe senatoarea PSD Gabriela Firea de la tribuna Palatului Cotroceni, spunându-i că s-ar putea să nu-şi mai găsească soţul acasă dacă nu stă în banca ei.
 
Avertizarea preşedintelui a venit la câteva zile după ce Gabriela Firea, membru al Comisiei Nana, a declarat că tranzacţia prin care fiica preşedintelui a pus mâna pe moşia din Călăraşi ar fi nulă.
 
Imediat, Gabriela Firea a depus plângere penală pentru şantaj împotriva lui Băsescu, dar ancheta a fost suspendată pentru că fostul preşedinte beneficia de imunitate. Senatorul PSD a contestat decizia procurorului de caz, însă contestaţia a fost respinsă. În motivare se arăta că imunitatea îl scuteşte pe Traian Băsescu de orice fel de răspundere juridică pe perioada exercitării mandatului, pentru fapte săvârşite în aceasta perioadă, cu excepţia răspunderii politice. După ce Băsescu a plecat de la Palatul Cotroceni, însă, dosarul a fost redeschis. 

×
Subiecte în articol: santaj Gabriela Firea

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close