Antena 3 CNN Politică TSD: Nu mai vrem ca tinerii sau părinții noștri să fie supuși acestei forme de sclavagism

TSD: Nu mai vrem ca tinerii sau părinții noștri să fie supuși acestei forme de sclavagism

Tineretul social-democrat (TSD) a organizat o dezbatere privind drepturile muncitorilor sezonieri în Uniunea Europeană, împreună cu Young European Socialists.

TSD: Nu mai vrem ca tinerii sau părinții noștri să fie supuși acestei forme de sclavagism
Sursa foto: Hepta
16 Mai 2020   •   13:45

"Viața este mai presus de interesele materiale și acordurile "obscure" făcute de orice Guvern!

Un rezumat al discuțiilor și soluțiilor identificate:

Europarlamentarul spaniol și președinte YES Alicia Homs Ginel a adus în vedere faptul că una din cauzele situației dramatice create în timpul pandemiei de COVID-19 o reprezintă lipsa de coordonare a măsurilor luate de statele membre și că trebuie să luptăm pentru ca pe viitor această coordonare să fie posibilă. De asemenea a subliniat faptul că familia politică europeană din care facem parte și grupul S&D din Parlamentul European susțin cu toată forța găsirea de soluții pentru rezolvarea situației muncitorilor sezonieri.

Un bun exemplu în acest sens îl reprezintă amendamentul în cadrul Planului de Recuperare propus de vicepreședintele YES Cătălina Ștefănescu și susținut de Alicia Homs Ginel prin care se cere prelungirea asigurărilor medicale ale muncitorilor sezonieri cu trei săptămâni după terminarea contractului. În acest fel, în cazul în care muncitorii sezonieri sunt infectați cu virusul COVID-19 din cauza condițiilor necorespunzătoare de transport și de la locul de muncă, pot beneficia de tratamentul necesar și după încetarea contractului de muncă (perioada de incubație a COVID-19 este de aproximativ 14 zile ).

O altă cauză a fost prezentată de tânăra europarlamentar din Bulgaria Tsvetelina Penkova. Aceasta a arătat că, pe lângă lipsa de coordonare la nivelul UE, o altă problemă o reprezintă faptul că instrucțiunile emise de Comisia Europeană pentru situația muncitorilor sezonieri nu sunt obligatorii. În acest fel totul este în mâna guvernelor statelor membre care pot decide dacă respectă drepturile muncitorilor sau nu.

Din păcate, așa cum au arătat vicepreședintele YES Sara Tavares da Costa din Austria și președintele TSD România Bogdan Cojocaru, multe state aleg să nu respecte drepturile muncitorilor sezonieri și preferă să continue activitățile. După cum spunea Sara, în Austria presa a devenit mult mai rasistă în ultimii ani și din această cauză Guvernul nu este interesat să apere și să îmbunătățească situația muncitorilor veniți din estul Europei deși munca lor este foarte importantă pentru economia Austriei. Această situație este întâlnită și în Germania și în multe alte state din vestul Europei.

Deputatul PSD Florin Manole a pus punctul pe i spunând că statul român, mai exact guvernul PNL, precum și guvernul german, austriac etc. au eșuat în a garanta drepturile fundamentale ale acestor oameni.

Fostul europarlamentar Emilian Pavel a venit cu o posibilă soluție. ELA!!! - European Labour Authority este autoritatea la nivel european care trebuie să gestioneze și să schimbe aceste realități dure și inumane. Este necesar ca ELA să devină cât mai repede funcțională, spunea Emilian Pavel.

Problema muncitorilor sezonieri este foarte complexă și a fost agravată de criza cauzată de noul coronavirus. Președintele TSD România Bogdan Cojocaru și deputatul PSD Andrei Nicolae au arătat cât de mare este numărul românilor care aleg să facă muncile grele care susțin economic Europa, pe salarii foarte mici și în condiții groaznice. În urma unui studiu prezentat de Bogdan Cojocaru în 2016 România era pe al doilea loc raportat la numărul de cetățeni plecați în diaspora după Siria, unde este stare de conflict.

Nu mai vrem ca tinerii sau părinții noștri să fie supuși acestei forme de sclavagism modern! Ca tineri social-democrați, cu sprijinul partenerilor europeni din organizațiile de tineret ale partidelor de stânga din Europa ne luptăm pentru ca aceste abuzuri să înceteze și pentru ca drepturile muncitorilor să fie respectate!

Viața este mai presus de interesele materiale și acordurile "obscure" făcute de orice Guvern!", se arată în comunicatul TSD.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close